G4Media.ro

Schengen: UE a demarat două proiecte-pilot în România și Bulgaria pentru a…

Sursa Foto: Agerpres

Schengen: UE a demarat două proiecte-pilot în România și Bulgaria pentru a opri migrația ilegală, după veto-ul Austriei

În lupta împotriva migrației ilegale, UE a demarat două proiecte pilot în Bulgaria și România, pentru a controla mai bine fluxul de refugiați dinspre Turcia către țările Uniunii, scrie publicația turcă Haberler, citată de Rador.

Prin intermediul acestor proiecte se urmărește o mai bună supraveghere a frontierelor, prevenirea fluxului de migranți prin mijloace tehnice, dar și accelerarea proceselor de azil și returnări. Proiectele au fost convenite de Comisia Europeană cu cele două state membre după ce Austria s-a opus aderării lor la Schengen pe motiv de favorizare a migranților ilegali.

În cadrul proiectului demarat luni în Bulgaria, vor fi utilizate camere, turnuri de supraveghere și dispozitive de monitorizare pentru a proteja mai bine frontiera cu Turcia. În același timp, se urmărește accelerarea proceselor de azil și returnări. Într-un comunicat al Comisiei Europene se arată că măsurile de supraveghere avansată a graniței dintre Turcia și Bulgaria au o importanță vitală.

Proiectul din România se axează pe returnarea migranților, gestionarea frontierelor și cooperarea internațională. Pe lângă Comisia Europeană, proiectul beneficiază de sprijin operațional, tehnic și financiar din partea agenției UE de protecție a frontierelor Frontex, a Biroului UE pentru Migrație și a organizației europene de poliție Europol.

Comisia Europeană a arătat că România, țară vecină cu Serbia, Republica Moldova și Ucraina, se află într-o poziție geografică strategică și că joacă un rol cheie în protecția frontierelor externe comune.

Cele două proiecte au fost decise la reuniunea liderilor UE din 9 februarie, în baza recomandărilor făcute de Comisia Europeană pe 26 ianuarie, în contextul unei noi creșteri a fenomenului migrației ilegale. (Traducere Florin Matei)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...