G4Media.ro

Scandalul „guvernului fantomă” condus de fostul premier australian Scott Morrison: El s-ar…

Sursa foto: Facebook / Scott Morrison

Scandalul „guvernului fantomă” condus de fostul premier australian Scott Morrison: El s-ar fi numit în secret ministru al Sănătăţii, Finanţelor şi Resurselor / Prim-ministrul Albanese promite deschiderea unei anchete

Premierul australian Anthony Albanese a promis, luni, deschiderea unei anchete în urma dezvăluirilor potrivit cărora predecesorul său, Scott Morrison, s-a autonumit în secret în mai multe funcţii ministeriale în timpul pandemiei de Covid-19, relatează AFP, citată de News.ro.

Scott Morrison este acuzat de ”activităţi nedorite”, în cuvintele şefului guvernului. El s-ar fi autonumit ministru al Sănătăţii, Finanţelor şi Resurselor, printre alte atribuţii, în paralel cu miniştrii existenţi, fără a-şi informa colegii, Parlamentul sau alegătorii.

Descriind faptele drept ”extraordinare şi fără precedent”, Anthony Albanese a anunţat că a solicitat consiliere juridică.

”Este un fel de activitate nedorită pe care am ridiculizat-o dacă s-ar întâmpla într-o ţară nedemocratică. Scott Morrison a condus un guvern fantomă”, a afirmat Albanese.

În unele cazuri, fostul şef al guvernului s-a numit co-ministru fără a le spune membrilor guvernului care ocupau funcţiile respective, arogându-şi astfel anumite puteri.

Încă nu este clar câte funcţia şi-a oferit Morrison, dar presa locală relatează că a preluat portofoliul resurselor şi şi-a folosit puterea pentru a opri un proiect important de gaze din Sydney. Coaliţia conservatoare a lui Scott Morrison a pierdut alegerile din mai, după aproape un deceniu de guvernare.

Scandalul a făcut lumină asupra naturii opace a procesului decizional în guvernul australian şi a ridicat întrebări cu privire la necesitatea unor garanţii democratice mai puternice. Avocata specializată în dreptul constituţional Anne Twoney consideră că acuzaţiile ar putea declanşa contestaţii legale împotriva unor decizii ale fostului guvern.

”Secretul din jurul acestui caz este pur şi simplu bizar. Te întrebi ce e în neregulă cu aceşti oameni, dacă trebuie să facă totul în secret. Este complet nepotrivit. Trăim într-o democraţie, care cere transparenţă”, a afirmat ea.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. La fel a fost si la noi. Aveam miniștrii USR in guvern dar deciziile le luau PeNaLii sau coloneii lor Gheorghița pâna când nu s-a mai putut.

  2. S-a cam dus de rapa si democratia de la Antipozi…

  3. Nu este periculos virusul deloc, au crapat doar 65k de antivaccinisti, multi chinuiti prin spitalele insalubre, altii la coada de spital. Oricum crapau ca aveau comorbiditati, am avut mai mult bani pentru cei cu pensii speciale.

    Am o ruda care si-a omorat mama din negatie ca nu exista covid, nu exista masca… a luat covid si-a imbolnavit mama cu comorbiditati si in 2 zile maicasa a crapat. Pentru unii covidul a fost un noroc.

    Selectie naturala ce pot sa zic, unii atat pot.

  4. Australia , paradisul waxerilor … unde legea i lege si aceeași pentru toți