G4Media.ro

Scandal politic la Târgu Mureș după alocarea a 80.000 de lei din…

Sursa foto: Pixabay

Scandal politic la Târgu Mureș după alocarea a 80.000 de lei din bugetul local pentru „Turul ciclist al Ţinutului Secuiesc” / PRO România: Banii ajung la o fundație controlată de ministrul Eduard Novak

Primăria Târgu Mureş a anunţat, marţi, aprobarea sumelor pentru finanţarea nerambursabilă, din fondurile bugetului local, pentru proiecte sportive pe semestrul al II-lea al acestui an, acordarea în regim de urgenţă a unei sume de 80.000 din buget pentru „Turul ciclist rutier Szeklerland (al Ţinutului secuiesc)”, provocând reacţii dure din partea partenerilor de coaliţie ai UDMR, între care şi PNL, relatează Agerpres.

„În şedinţa extraordinară de astăzi, 9 august, Consiliul Local a aprobat sumele pentru finanţarea nerambursabilă, din fondurile bugetului local, pentru proiecte sportive pe al II-lea semestru al anului 2022 precum şi sumele necesare pentru finanţarea acţiunilor, proiectelor şi a programelor culturale pentru anul 2022, în urma rectificării bugetare aprobate în iulie. Tot în şedinţă a fost aprobată încheierea unui acord de colaborare între Municipiul Târgu Mureş şi Clubul sportiv Intersport, în vederea organizării, în parteneriat, a evenimentului internaţional «Turul ciclist rutier Szeklerland (al Ţinutului secuiesc)». Acest tur, ajuns la ediţia a XVI-a, va alinia la startul competiţiei din centrul oraşului 20 de echipe din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Evenimentul va fi transmis direct prin live stream”, a precizat Primăria Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Partidul Naţional Liberal Mureş a anunţat, marţi, că a boicotat, prin absenţa consilierilor săi locali, şedinţa extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureş, privind organizarea în parteneriat a evenimentului „Turul ciclist al Ţinutului secuiesc” şi alocarea, pentru acesta, a sumei de 80.000 lei.

„PNL Mureş salută votul exprimat de PSD, PRO România şi PMP. PNL şi celelalte trei partide menţionate, reprezentate în Consiliul Local al municipiului Târgu Mureş, nu au girat alocarea unei sume importante pentru un eveniment denumit după un ţinut care nu există. Cu votul UDMR şi al unuia dintre consilierii POL, proiectul de hotărâre a fost adoptat. Sub masca susţinerii sportului, din forul legislativ al municipiului Târgu Mureş, s-a legitimat, astfel, o abordare segregaţionistă şi periculoasă, fapt pe care PNL Mureş îl dezavuează”, a arătat liderul PNL Mureş, Ciprian Dobre, într-un comunicat de presă.

Dobre a spus că asemenea iniţiative creează „un climat de tensiuni inutile şi precedente periculoase”, mai ales că spaţiul public ar fi fost poluat în ultima perioadă şi cu alte acţiuni „aflate la limita sau în afara cadrului legal”.

„În acest sens, punem în vedere conducerii Primăriei municipiului Târgu Mureş să se conformeze solicitării Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş de aplicare a prevederilor legale, privind folosirea limbii române în ceea ce priveşte inscripţionarea bustului lui Iancu de Hunedoara amplasat în Cetatea Medievală, precum şi modalitatea de inscripţionare a clădirii Liceului Teoretic «Bolyai Farkas» cu textul ‘REFORMÁTUS KOLLÉGIUM'”, a arătat Ciprian Dobre.

Liderul PRO România Târgu Mureş, Claudiu Maior, consilier local, a arătat că alocarea sumei de 80.000 lei ar fi avut la bază o cerere de parteneriat înregistrată în ianuarie 2022, care ar fi a fost depusă abia în data de 3 august 2022.

Asociaţia Intersport cu sediul la Miercurea Ciuc, având ca persoană de contact pe numitul Carol Eduard Novak, din partea UDMR, Ministru al Sportului, va primi din banii cetăţenilor târgumureşeni, 80.000 de lei în regim de urgenţă pentru organizarea «Turului ciclist al Ţinutului Secuiesc». Semnează nevasta domnului pentru acest parteneriat! Ştim cu toţii ce se ascunde de fapt în spatele lui sau misterul din spatele lui. Atenţie! Din banii cetăţenilor târgumureşeni, un ONG din Harghita primeşte fonduri pentru acest eveniment (…) Un referat de urgentare care nu are temei legal, ni se aruncă din nou în faţă. Mai mult, cererea de parteneriat nr. 194/08.01.2022, atenţie, ianuarie 2022, a fost depusă de Intersport abia în 3 august 2022. Nimeni din executivul primăriei nu a identificat textul legal prin care acest eveniment de promovare a ţinutului secuiesc reprezintă un obiectiv de interes local. E bine că avem de toate la Târgu Mureş: boscheţi, mizerie, statui, tablouri, etc. şi primarul împarte banii după cum îl taie capul, că doar poate cu sprijinul majorităţii UDMR din Consiliul Local şi a unei părţi din consilierii PNL şi PSD”, a arătat liderul PRO România Târgu Mureş, pe Facebook.

Ediţia a 16-a a Turului ciclist al Ţinutului Secuiesc debutează marţi, la Debrecen (Ungaria), cu o etapă de 91,7 km.

Luni seara a avut loc prezentarea celor 20 de echipe care vor lua parte la cursă, dintre care cinci sunt din România, Giotti Victoria – Savini Due (continentală), UVT-Devron West Cycling Team, MENtoRISE Elite Team CFX, Team Novak şi CSA Steaua.

La start se vor alinia şi două echipe din Austria, WSA KTM Graz (continentală), Arboe headstart ON Fahrrad, două din Ungaria, MKB Bank Cycling şi Epronex, două din Olanda, Allinq Continental Cycling Team (continentală) şi Global Cycling Team, patru din Italia, Cycling Team Friuli ASD, Gallina Ecotek Lucchini, Beltrami (continentală) şi Solme Olmo, câte una din Germania (Team Dauner Akkon) şi Polonia (Voster ATS Team), două din Bulgaria, echipa naţională şi Ţar Simeon Plovdiv, precum şi naţionala Serbiei.

Miercuri se va desfăşura etapa a doua, Târgu Mureş – Miercurea Ciuc (161,6 km), joi va avea loc etapa a treia, Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe (136,8 km), vineri, etapa a patra va avea loc între Sfântu Gheorghe şi Băile Harghita (144 km), iar ultima etapă, a cincea, se va alerga sâmbătă, între Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc (149,8 km).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Pro ciclism, pro România 🤣
  Hai ponta, zile ceva

 2. Tradatorii din PSD si PNL se prefac suparati pe separatistii unguri/secui, dar mentin UDMR in guvern si voteaza impreuna toate magariile…
  Au trecut cateva saptamani de la scandalul rasistilor unguri, cu Viktor Orban si aplaudacii lui Kelemen Hunor, Tanczos Barna (UDMR) etc si UDMR este inca in guvernul Iohannis-Ciuca-Ciolacu.

 3. Sa manance si gura lui, railor!
  Daca nu vorbesti ungureste la magazin nu iti dau o paine se uita urat la tine.

 4. Din păcate la Tg Mureș e greu cu politica locală. Primarul ”independent” din partea UDMR , imediat după castigarea alegerilor s-a prezentat intr-o vizita ”oficială” la..Budapesta. Astfel că din a doua zi de mandat ”independentul” a devenit dependent de ..Budapesta. Leader-ul ProRomania ? Sa fim seriosi ..sufera de românism ceva mai mult decat …Dalai Lama. După ce a fost viceprimar și a supt la țăța primăriei ..ce să vezi ”suferă” acum de dragul românismului.
  Chiar și așa ..primarul Șoș ..și al Tg Mureșului nu trebuie să uite că un mandat are 4 ani. Treaba cu rezervația celor 4-8 secui declarați e mai mult o platformă de a stoarce banii,..din consiliile locale sau de la Budapesta în folosul unora care se declară mari patrioți și iubitori de neam ..bine ar fi să fie, dar dacă bani nu sunt …le dispare patriotismul.
  POL ? Partidulețul POL (Partidul Oamenilor Liberi) este o anexă a USR. Poate Drulă ne lămurește cum stă treaba.

 5. Draga redactie, avand in vedere ca susintitulatul „tinut secuiesc” ca si identitate istorico-administrativa n-a existat si nu exista, n-ati putea pune intre ghilimele provocarea asta?! Macar din respect pentru adevar, daca patriotismul oricum, nu va da afara din casa!

 6. „o abordare segregaţionistă şi periculoasă, fapt pe care PNL Mureş îl dezavuează”,????!!!
  Bai PNLeilor ca re pupati in bot cu PSD si UDMR, voi stiti de SEGREGAREA Scolilor in secuime?!
  Sau a Teatrelor!!!
  Acest lant al segregarii pe criterii etnice a inceput odata cu decizia data de Petre Roman, in anii ’90, de a separa scolile.
  A fost o mare greseala.
  Gradinitele sunt separate, scolile si liceele sunt separate pentru romani si pentru maghiari.
  Teatrele sunt separate….
  Tinerii isi fac prieteni doar in grupul lor, au cafenelele lor, unde merg separat, casatoriile mixte aproape au disparut. Incetul cu incetul, in ultimii 20 de ani, politicienii au sapat o prapastie intre cele doua etnii si, mai devreme sau mai tarziu, vom culege roadele otravite ale acestei separari.
  Practic, intre cele 2 comunitati, maghiara majoritara si romana minoritara NU exista nici o legatura, sunt complet rupte una de alta….
  La fel de rupti de Romania sunteti si voi, politrucii care ne conduc!!
  A-propos, va amintiti celebra pancarta cu „Szekelyfold nem Romania”, adica „Tinutul Secuiesc nu e Romania”???

  • Mamaieeeeee!

  • Aveti perfecta dreptate. Numai cei care nu au traiti pe atunci in Transilvania pot sa vorbeasca de astfel de lucruri. Restul mai mai putin. Segregarea din ani ’90 a dus la asa ceva. Imi aduc aminte cand la scoala generala aveam clase de romani si clase de maghiari si totul era in regula. Ne mai incingeam din cand in cand, dar dar era „altercatii” cu o alta scoala sau cu altii din alt cartier eram si romanii si maghiarii impreuna. In aceasta problema atat romanii cat si maghiarii de rand au gresit pentru ca am muscat ca fraierii dupa fentele politicienilor. In anii ’90 aveam multi colegi maghiari la servici. Acum aproape deloc. In firmele maghiare se angajeaza numai maghiari, iar unii romani angajeaza numai romani. Maghiarii pentru noi sunt ca o natiune straina si invers. Nici nu este de mirare ca am ajuns aici.

 7. Parandărăt. Ada va face udemereu, dragi secui. 50 pentru tur, 50 pentru udenmereu, fas pentru voi.

 8. A început, pas cu pas, recunoașterea asa – zisului ținut secuiesc? Guvernanți, trădători de neam și tara, nu faceți nimic?!!! Pas cu pas, enclavizam România?!!Chiar credeți ca in Transilvania va mai votează vreun singur roman? Pentru putere si bani va vindeți si mama care v-a născut. Doar atât mai rămâne sa dati înapoi proprietățile ungurilor, care au fost despagubite da statul român cu peste 4 tone aur, pentru cei care nu au vrut sa se întoarcă in tara. Va blesteama marele TITULESCU! Chiar veti face si asta?!!!

 9. O galceave de trei lei pentru 15 EURO, bani de buzunar. Fraieri si ungurii astia. Trebuiau sa sune la trezoreria FIDESZ si ii primeau imediat si terminau discutia. Bun, ar fi fost discutia ca de ce nu ar fi cerut de la romani, pai uite au cerut.