G4Media.ro

Scade fluxul turiştilor care vin pe cale rutieră în nordul Greciei din…

Scade fluxul turiştilor care vin pe cale rutieră în nordul Greciei din România și Bulgaria din cauza înmulțirii cazurilor de infectare

Luna august pare să anunţe evoluţii neplăcute în ceea ce priveşte fluxul de turişti care vin pe cale rutieră din Balcani și Europa Centrală către stațiunile estivale din nordul Greciei, din cauza înrăutăţirii datelor epidemiologice din Grecia, scrie Naftemporiki, citată de Rador.

Deşi în mod tradițional luna august este cea mai bună lună a turismului grecesc în ansamblu și, bineînțeles, şi a turismului pe cale rutieră, deteriorarea indicatorilor epidemiologici produce deja o „frânare” a fluxului de pe piețele din România şi Cehia, în timp ce scăderi par să se înregistreze şi dinspre Germania, după cum relatează hotelierii principalelor staţiuni din nordul Greciei.

Thassos – una dintre cele mai populare destinații din nordul Mării Egee – a înregistrat un grad foarte bun de ocupare în iunie, de circa 80%, rată care în iulie a continuat să se îmbunătățească, depășind 85%, majoritatea turiştilor venind pe cale rutieră.

Numărul acestora a crescut în 2021 întrucât turiştii nu mai vin cu maşina doar din ţările vecine România și Bulgaria, ci și din Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Slovenia și chiar Ucraina și Lituania, potrivit președintelui Asociației Hotelierilor din insulă, Paris Paraschoudis.

După câte se pare, nu numai grecii, ci și cetățenii multor altor țări au preferat anul acesta să plece în concediu spre destinații cu acces rutier, folosindu-şi mașinile proprii pentru a evita testarea rapidă sau PCR pe aeroporturi, porturi și așa mai departe.

Însă înrăutăţirea datelor epidemiologice a determinat caracterizarea Greciei ca zonă „galbenă” de către România, ceea ce înseamnă că turiștii români ar trebui ca la întoarcere să facă un test PCR, iar săptămâna viitoare e de aşteptat ca Grecia fie inclusă în zona „roșie”, ceea ce înseamnă că ar trebui ca românii să intre şi în carantină la întoarcere.

 • (Notă: între timp, Grecia a intrat în lista roșie de risc epidemiologic, astfel că doar persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală sunt scutite de carantină la sosirea în România, începând de duminică, 1 august. Decizia a fost luată de CNSU în ședința de joi.)

În Pieria, luna iunie s-a încheiat cu un grad moderat de ocupare, tendinţă care a continuat în prima săptămână a lunii iulie și doar în ultimele zece zile a crescut la nivelul de 55%, potrivit președintelui hotelierilor din judeţ, Iraklis Tsitlakidis.

O diferență importantă a acestui sezon pentru Pieria o reprezintă creșterea semnificativă a numărului grecilor (piața internă), sosiţi în principal cu familiile.

Până în 2019, după cum subliniază Tsitlakidis, doar una din trei sosiri și una din patru nopţi de cazare proveneau de la turişti greci, în timp ce anul acesta sosirile și nopţile de cazare rezervate de greci se ridică la 70%, cu o creștere medie de la 2,5 la 5,5-6 zile de cazare.

Restul de 30% provine din turismul extern, în special turismul rutier din Balcani, dar din cauza deteriorării datelor epidemiologice din Grecia există rezerve cu privire la modul în care va evolua luna august.

Chiar și în Halkidiki, unde gradul de ocupare în iulie se ridică la 65% -70%, în ultimele zile s-a produs o „încetinire” a fluxului dinspre România și Germania din cauza înrăutăţirii situației epidemiologice din Grecia, potrivit trezorierului Uniunii Hotelierilor din regiune, Giannis Laspas, care ţine să sublinieze că „un iulie bun nu este suficient, cum, desigur, nici un iulie și un august bun împreună” nu sunt suficiente pentru a compensa pierderile de anul trecut.

Sursa: Naftemporiki/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Pai nu stiu cum sa va povestesc, trecutele carantine costa. Pentru ca o salva carantina vieti (foarte discutabil), dar sigur prelungeste epidemia.

  • Discutabil, cind ne referim la situatia din Europa, in Noua Zeelanda, Australia, da, masurile luate chiar de la inceput, cind cazurile erau putine, au dus la mai putine decese. E bine sa fii insula.

 2. Da Doamne să nu mai meargă românii în Grecia. Poate cu toate știrile acestea vor mai merge și în România la mare. Chiar dacă este mult mai scump…

  • De ce sa nu mai mearga la o destinație accesibila și superioara – prin ce oferă natura, dar și serviciile?

   In Grecia am fost la zeci de plaje, apa limpede, mâncare bună, densitate variabilă spre scăzută a turiștilor. De ce să merg pe beton la Mamaia/Constanța, aglomerație în oricare din stațiuni, grămezi de alge in apă sau pe mal, cearceaf in șezlong, urlete de porumb fierbinte și nămol la fiecare 5 minute?

  • La noi este 100% gradul de ocupare hoteliera la mare, unde sa mai încapă toți? 🙂

  • „Mult mai scump”, dar și mult mai rau ! Never !

  • Acum sunt în Halkidiki, o să vin aici și daca e cod negru, mă pis pe buticarii escroci de la litoralul romanesc.

 3. Corecție: „[…] din cauza înmulțirii restricțiilor” în loc de „[…] din cauza înmulțirii cazurilor de infectare”.

 4. Grecii nu erau aia care testau cel putin o persoana din masina, daca veneau din romania? In conditiile in care situatia epidemiologica din primavara a fost net superioara in Romania, si veneau ori vaccinati ori cu test?

  Pai sa stea intre ei acolo, ca la cum se comportau nu aveau nevoie de turistii romani. Sa mai mearga romanii cand o sa aiba si ei un guvern mai putin batut in cap, ca au devenit focar de infectie in Europa.

 5. Face-ți vaccin si mergeți unde e frumos , ieftin si fara bătaia de joc românească!!!

 6. Hai ma??? Vorbesti serios??? Au devenit focar…ce tare esti tu si cu guvernul tau de mincinosi…

  • Și, mă rog mumos, pen’ce ești așa de ultragiată cucoană? De ce voiești a da cu vitrion?

   :)))))

  • Ia uite putin pe harta publicata de ECDC.

   Dar na, cand telul suprem al tau este Thasos, sau daca ai iesit putin mai mult, maxim un Corfu, umilestete la ei. Sunt tari cel putin la fel de frumoase, cu servicii cel putin la fel de bune. Tari care nu au tratat romanii, cum au fost tratati in Grecia anul asta de AUTORITATI. Nu vorbesc de cei ce ofera servicii turistice ci de autoritatile din Grecia.

   Si nu vorbesc de Eforie sau Mamaia ca alternativa. Dar ai Croatia, Italia sau Spania, dupa buget.

  • Ce termeni si aprecieri folosesti…umilinta, stii tu unde merg eu in concediu…aberatii de neam prost, ingamfat si imfumurat…oi fi din aia de circula cu certificate de vaccinare sau teste false de te ofuschezi atata..
   Si Apropos, daca cunosti si despre ECDC mai uita te sa vezi cum e colorata Spania …

 7. Numai Romania a pus Grecia pe lista rosie.Acum sant in Grecia si apa e foarte uda.

 8. Ce termeni si aprecieri folosesti…umilinta, stii tu unde merg eu in concediu…aberatii de neam prost, ingamfat si imfumurat…oi fi din aia de circula cu certificate de vaccinare sau teste false de te ofuschezi atata..
  Si Apropos, daca cunosti si despre ECDC mai uita te sa vezi cum e colorata Spania …

 9. Noi rămânem în Grecia pana se înverzeste pe hărțile unora.nu de alta dar sa nu ne carantineze naiba în vrun mall de pe plaja din mamaia.

 10. DACĂ, VĂ CREDEȚI ROMÂNI CU ADEVĂRAT, TOȚI CEI CARE LE ȚUCAȚI CURUL LA GRECI ,ATUNCI VĂ ÎNȘELAȚI, ÎN PRIVINȚA LOR CA NAȚIE, RASIȘTI ȘI DEZGUSTĂTORI , CARACTER 0000, CULTURĂ 0000, AMABILITATE DOAR DACĂ SIMT EI CĂ POATE CÂȘTIGA UN PIC DE CEVA. A APROPO, GRECI CARE NU AU AVUT CONTACT CU RESTUL EUROPEI ,ȘTIȚI CUM SALUTĂ? CU CE MÂNĂ DAU SALUTUL (NOROC) . VĂ LAS SĂ DESCOPERIȚI. SUNT 00000. DAR AU PRETENȚII. EU VORBESC DIN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ.

  • Ma umilesc dacă fac concediul cu specimene de cacat ca tine in jurul meu. Ospitalitatea grecească nu se compară cu scârboșenia de la vânzătorii de hamsii putrede de la Mamaia.

 11. Fiți sănătoși, dar nu uitați să Fiți Români, găsiți și părțile bune ale țării noastre. Eu sunt de nație, sârbă, dar aici ma-m născut și trăiesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.