Donează aici. Susține o presă liberă.
Funcționăm ca organizație non-profit, iar banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt destinați integral finanțării proiectului G4Media.
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Guvernul României vrea să oblige toți actorii de pe lanțul cuprins între procesator și marile rețele comerciale să reducă adaosul comercial la câteva alimente de bază, pentru a încerca să scadă inflația sub două cifre în acest an și să reducă povara coșului alimentar pentru români, pentru care această cheltuială reprezintă până la o treime din cheltuielile totale lunare. Acest model de reducere a adaosului comercial nu este foarte întâlnit în celelalte state europene. Doar Grecia a decis să plafoneze marjele de profit ale comercianților cu amănuntul pentru alimente, însă nu a plafonat adaosul și pe lanțul de intermediari. Franța i-a obligat pe retaileri să scadă prețurile la anumite alimente, iar aceștia au afirmat că vor suporta costul inițiativei, reducându-și marjele de adaos comercial. În schimb, alte state au redus taxa pe valoarea adăugată sau au intensificat controalele la retaileri. Doar două state, Croația și Ungaria, au decis plafonarea prețurilor.
Alimentele contribuie acum mai mult la inflația globală în economiile avansate decât energia, potrivit Capital Economics. Astfel, în toată Europa, guvernele sunt forțate să acționeze pentru a reduce inflația, în special inflația alimentară, în contextul în care multe familii se străduiesc deja să se descurce să ajungă la sfârșit de lună, declanșând greve și proteste în întreaga Europă, în timp ce lucrătorii încearcă să obțină salarii mai mari.
Magazinele și furnizorii au fost acuzați de „lăcomie” care generează profit. Presiunea exercitată asupra comercianților cu amănuntul pentru ca aceștia să respecte linia de creștere a prețurilor a fost exacerbată de o scădere bruscă a costului produselor agricole de bază în ultimul an. Însă economiștii spun că profiturile din comerțul cu amănuntul au fost stabile, iar problema se reduce la costul mai mare de a produce alimente.
Citește integral pe economedia.ro