G4Media.ro

Șapte lucruri de știut despre Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un,…

Șapte lucruri de știut despre Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, care i-ar putea succeda în caz de deces

În timp ce zvonurile cu privire la moartea liderului nord-coreean sau o posibilă stare vegetativă se înmulţesc, sora lui mai mică ar fi fost desemnată să-i urmeze la putere, dacă va fi necesar.

Kim Jong-un, care domnește peste Coreea de Nord cu o mână de fier, a murit? Imposibil de spus, având în vedere lipsa de informații provenite de la cea mai închisă dictatură din lume. Dar zvonurile abundă. Vicepreședintele HKSTV (Hong Kong Television Television) i-a anunțat moartea pe rețeaua de socializare chineză Weibo, dar ulterior și-a șters postarea. O informație preluată de mass-media chineză. Pe partea japoneză, revista „Shukan Gendai” îl declară pe liderul nord-coreean într-o stare vegetativă, după o intervenție chirurgicală pe cord care ar fi mers prost, fără șanse de supraviețuire pe termen lung.

Potrivit Reuters, dimpotrivă, trenul dictatorului a fost observat în cursul săptămânii în Wonsan, o stațiune de pe litoralul Coreii de Nord, unde familia lui Kim mergea în vacanţă. Fără a putea totuși să certifice că Kim Jong-un se afla în acest tren.

Kim Jong-un este „în viață și ese bine”, a declarat, luni, consilierul special pentru securitate națională al președintelui sud-coreean Moon Jae-in pentru televiziunea CNN,  reducând gravitatea zvonurilor despre problemele suspectate alea liderului nord-coreean.

Însă este aproape sigur este că operația sa pe cord nu a mers așa cum a fost prevăzut. Mai multe surse americane, printre care şi CNN, au confirmat că o echipă de medici chinezi s-ar fi dus la căpătâiul lui.

Coreea de Sud, care încă se află în război tehnic cu Nordul, continuă să susţină seriozitatea acestor zvonuri.

Prin urmare, este dificil să deosebim adevărul de fals. Dar în cazul decesului lui Kim, cine îi va succeda? A priori, dinastia Kim, a început cu Kim Il-sung, bunicul lui Kim Jong-un, va continua cu sora lui mai mică, Kim Yo-jong, care ar fi într-o poziție bună pentru a deveni prima „dictatoare” din lume.

Pentru că, dacă aceasta ar conduce Coreea de Nord, nu ar trebui să ne așteptăm la o relaxare de la cea care este uneori descrisă drept „mai sângeroasă decât Kim Jong-un”. Iată un scurt portret al lui Kim Yo-jong.

 1. Vicepreşedintă

Potrivit mai multor rapoarte și specialiști, Kim Yo-jong a fost promovată într-o poziție politică importantă în decembrie 2019, o poziție echivalentă cu cea a vicepreședintelui. Faptul că i-ar succeda lui Kim Jong-un după moarte ar fi oficializat în acel moment. „Kim Yo-jong a fost numită oficial moștenitoare în decembrie 2019 de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor”,  a anunțat în urmă cu câteva zile cotidianul japonez „Yomiuri”.

Cei doi copii ai lui Kim Jong-un sunt mult prea mici pentru a guverna, iar despre fratele său, Kim Jong-chol, se spune că nu este interesat.

 1. „Baronul negru”

Din umbră, ea este cea care a orchestrat planurile de comunicare ale fratelui ei de câțiva ani. În 2011, ea a fost numită de Kim Jong-un la Departamentul de Comunicare de Stat. Tânăra, care întruchipează o nouă generație de cadre ale regimului, încearcă de atunci să construiască imaginea lui Kim Jong-un – din umbră, din moment ce mass-media de stat o va cita pentru prima dată abia 2014, pe marginea unui scrutin pentru reînnoirea Parlamentului.

La sfârșitul anului 2014, semn de încredere absolută, Kim Jong-un a numit-o directorul adjunct pentru propagandă al regimului. În cultul personalității pe care îl construiește în jurul fratelui mai mare, ea se străduiește să arate un șef de stat binevoitor și accesibil, precum bunicul lor, Kim Il-sung, fondatorul țării.

Conform „The Guardian”, ea îl încurajează pe Kim Jong-un să viziteze casele celor mai umili și să se înconjoare de personalități excentrice, precum jucătorul de baschet american Dennis Rodman.

 1. Femeie invizibilă

Spre deosebire de fratele ei, nu doreşte lumina reflectoarelor. Una dintre primele imagini cu Kim Yo-jong datează de la începutul anului 2012.

Nord-coreenii o descoperă la televiziunea de stat, plângând la înmormântarea tatălui său. Ea are în jur de 23 de ani, data ei exactă de naștere fiind necunoscută.

De atunci, a apărut mai frecvent în timpul ceremoniilor. De exemplu, ea și-a însoțit fratele în timpul întâlnirii dintre cele două Corei în timpul Jocurilor Olimpice din 2018.

 1. O fată muncitoare

Cariera lui Kim Yo-jong este meteorică. Cu siguranţă, faptul că este sora „liderului suprem” al Coreii de Nord face lucrurile mai ușoare. Cu toate acestea, în fiecare etapă a carierei sale, ea a încercat să îl mulţumească pe Kim Jong-un, despre care se ştie că este totuşi versatil și care ar fi ucis deja mai mulți membri ai familiei sale.

După ce a studiat în Elveția, fiind absolventă de informatică și vorbind mai multe limbi străine, ea a urcat pe rând până la numirea sa din octombrie 2017 în biroul politic al Partidului Muncitorilor din Coreea, un organism decizional prezidat de … fratele ei.

 1. Afacere de familie

Informațiile despre viața sa privată sunt în mare parte neverificabile. Potrivit „The Guardian”, s-ar fi căsătorit la începutul anului 2015 cu fiul vicepreședintelui Partidului Muncitorilor, Choe Ryong-hae, el însuși promovat recent în puternica comisie militară a partidului și este mama unei fetițe.

Conform unor surse, ea s-a născut între 1987 și 1989. La fel ca fratele său, Kim Yo-jong este rodul uniunii dintre dictatorul anterior Kim Jong-il și a treia sa soție, o dansatoare pe nume Ko Yong-hui, care a fost şi ea obiectul cultului personalității.

 1. Rol internaţional

Pe lângă prezența ei în timpul întâlnirii istorice dintre cele două Corei la momentul Jocurilor Olimpice, Kim Yo-jong ar fi jucat – potrivit specialiștilor în Coreea de Nord – un rol preponderent în apropierea dintre Donald Trump și Kim Jong-un, după escaladarea diplomatică provocată de armele nucleare.

Iar în luna martie ea l-a lăudat public pe Donald Trump pentru că i-a trimis lui Kim Jong-un o scrisoare în care spera să mențină relații bilaterale bune și a oferit ajutor pentru a face față pandemiei coronavirusului.

 1. Elveţia

Ca și fratele său, care a trecut prin mai multe instituţii de învăţământ cu un nume de împrumut, Kim Yo-jong a studiat discret și sub o protecție ridicată într-o școală privată din Berna, Elveția, înainte de a reveni în Coreea de Nord la sfârșitul anilor 2000. Ea vorbeşte fluent engleză și franceză.

Sursa: Le Nouvel Observateur / Articol de Alexandre Phalippou / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Foto: Kim Yo-jong / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Daca e la fel de dementa ca Kim Jong-un, asta arde doua sate cand ii vine ciclul.

 2. „Ar fi prima dictatoare,”repede a catalogat-o g4 .
  Ca sa fi dictator trebuie sa conduci si sa faci ceva nasol rau ca sa te catalogheze astfel,asta saraca nici nu a ajuns la putere ca e numita dictator.
  E ca si cum in 1965 ai zice ca a venit dictatorul Ceausescu la putere cand nu se stia nimic de el.

  • METRO.Foarte la locul ei observatia.

  • @metro2033 – E greu cu limba romana la tine, ba chiar si cu inteligenta stai prost! Tu stii ce inseamna dictator? Dupa cum ai comentat se pare ca nu stii! Dictator – Conducător de stat care dispune de puteri nelimitate. Dar, na, e greu sa cauti macar dex-ul pe net, altfel stiai ca sensul pe care incerci tu sa il dai cuvantului este doar cel figurativ!
   PS: Si, da, ceausescu era un conducator, cel putin practic, cu puteri nelimintate, deci putem spune dictator din prima.

 3. Fratilor, e foarte simplu, pe data de 15 aprilie a fost o festivitate acolo in cinstea bunicului lui Kim, ala care a bagat comunismul in ei, el n-a participat, un lucru foarte ciudat.

  Orice om isi putea da seama ca ceva e in neregula, nu trebuia sa ne spuna CIA, NSA sau cine il spioneaza, restul sunt speculatii, ba cu doctorul cu mainile tremurande, ba cu starea vegetativa si asa mai departe, povesti care va agita pe voi intelectual exact ca pe un caine cand ii arati o bucata de carne.

  Asteptam sa vedem si daca e mort, se vor schimba foarte putine acolo, si daca se vor schimba, ce treaba avem noi cu Coreea de Nord? Suntem popor prieten?

  • Kafka

   Ti-ai pus nume de scriitor dar tot bou esti.
   Iti dau un exemplu pentru inculti ca tine Gorbaciov avea puteri depline ,e vazut ca dictator sau ca cel care a dus la caderea comunismului
   .
   Eu unul nu am auzit sa se vorbeasca de dictatorul Gorbaciov.
   Dictator esti daca iti omori poporul ,daca il infometezi cum face Kim sau Ceausescu dar despre sora lui nu putem zice asta inca oricum boii ca tine si inculti pe deasupra nu pricep.

 4. Dictator e secretarul general al partidului comunist. Nu trebuie sa faca nimic rau sau bun. Pres in tara comunista e dictator.

 5. As da acolo.

 6. Dom’le nu se mai poate cu nepotismul. Cum adica sa te puna fratele tau in Comitetul Central al partidului. Trump nu si-a pus fratii in fata, doar fiica si ginerele. Si nu la partid, ca acolo nu e banul gros, i-a pus la administratia prezidentiala. Iar baiatul lui Bideu nu a fost politician, fiindca e expert in petrol si diamante.