G4Media.ro

Sanchez şi Macron, viziune comună privind planul de investiții propus de Joe…

Sursa foto: European Council

Sanchez şi Macron, viziune comună privind planul de investiții propus de Joe Biden în cadrul tranziţiei ecologice: „Noi ne felicităm că Statele Unite intră într-o tranziţie verde, dar trebuie să ajungem la un acord pentru ca acest angajament în tranziţia verde să nu însemne dezindustrializarea Uniunii Europene”

Sanchez şi Macron îşi afişează la Barcelona acordul asupra unui răspuns UE ”foarte voluntarist” împotriva subvenţiilor americane, care ”să nu însemne dezindustrializarea” Europei, relatează news.ro

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul spaniol Pedro Sanchez şi-au afişat joi viziunea comună asupra necesităţii unui ”răspuns foarte voluntarist” al subvenţiilor masive prevăzute de planul de investiţii al preşedintelui american Joe Biden în cadrul tranziţiei ecologice, relatează AFP.

”Suntem şi unul şi celălalt conştienţi de faptul că trebuie să reacţionăm în mod foarte voluntarist”, pentru a ”transmite un mesaj foarte clar întreprinderilor noastre”, a declarat Emmanuel Macron în faţa presei, în urma unui summit francezo-spaniol, la Barcelona.

”Europa traversează un moment dificil, din cauza Războiului (rus din Ucraina), însă şi din cauza unor decizii comerciale luate de către aliaţii Uniunii Europene, precum Statele Unite”, a subliniat, la rândul său, Pedro Sanchez.

”Noi ne felicităm că Statele Unite intră într-o tranziţie verde, dar trebuie să ajungem la un acord pentru ca acest angajament în tranziţia verde să nu însemne dezindustrializarea Uniunii Europene”, a subliniat şeful Guvernului spaniol.

Planul de investiţii în lupta modificărilor climatice al preşedintelui american – ”Inflation Reduction Act” (IRA) -, care prevede ajutoare ample întreprinderilor stabilite în Statele unite în sectoarele vehiculelor electrice sau energiei regenerabile, provoacă îngrijorări puternice Uniunii Europene (UE).

Europenii încearcă în prezent să obţină derogări de la planul american – pentru a diminua riscul la adresa întreprinderilor şi producţiilor europene.

Emmanuel Macron depune eforturi să-şi convingă partenerii de importanţa adoptării unui plan european la fel de masiv ca cel american.

El urmează să dicute în acest sens cu cancelarul german Olaf Scholz duminică.

Comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton dădea asigurări săptămâna trecută, la Madrid, că ”lucrează” la măsuri ”comparabile” cu subvenţiile americane masive, cu scopul de a proteja industria europeană de riscul ”distorsionării” concurenţei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce poza buna are macaron. Parca isi inveleste baba inainte sa iasa afara

  2. Aha? În Europa nu se vrea sa aibă statut de „Grădină Maicii Domnului” așa cum este acum România? E de ajuns atât???