G4Media.ro

Sam Bankman-Fried, fostul miliardar FTX, merge la închisoare/ De ce i-au anulat…

sursa foto: Ed JONES / AFP

Sam Bankman-Fried, fostul miliardar FTX, merge la închisoare/ De ce i-au anulat judecătorii cauțiunea de 250 de milioane de dolari

Un judecător american a revocat vineri cauţiunea fostului miliardar Sam Bankman-Fried, după ce a constatat că există motive probabile ca fondatorul bursei de criptomonede FTX, aflată în faliment din cauza lui, să fi avut un comportament necorespunzător faţă de martori de cel puţin două ori, relatează Reuters, citată de News.ro.

Judecătorul districtual american Lewis Kaplan a anunţat decizia în cadrul unei audieri la tribunalul federal din Manhattan, cu mai puţin de două luni înainte de procesul pentru fraudă programat să înceapă în luna octombrie.

Bankman-Fried stătea cu umerii încovoiaţi, aplecat în faţă la masă şi jucându-se cu un post-it în timp ce judecătorul ordona reţinerea sa. Chipul său a părut inexpresiv, vineri, în timp ce fostul antreprenor considerat cândva genial era scos din sala de judecată în cătuşe de către membri ai Serviciului de Poliţie Judiciară al SUA, după ce în prealabil şi-a scos şireturile de la pantofi, sacoul şi cravata şi şi-a golit buzunarele.

Părinţii săi, ambii profesori de drept la Universitatea Stanford, au fost prezenţi în sala de judecată. Mama sa, Barbara Fried, a dat din cap, în lacrimi, în timp ce pleca, iar tatăl său, Joseph Bankman, şi-a pus mâna la inimă în timp ce privea cum fiul său era condus din sala de judecată spre celulă.

De la arestarea sa, în decembrie 2022, în Bahamas, Sam Bankman-Fried a stat în mare parte izolat în casa părinţilor săi din Palo Alto, California, fiind eliberat în baza unei cauţiuni de 250 de milioane de dolari.

Judecătorul a respins o cerere a apărării de a amâna detenţia lui Bankman-Fried până la judecarea apelului făcut de avocaţii săi la decizia de revocare a cauţiunii.

Decizia ar putea complica eforturile lui Bankman-Fried de a se pregăti pentru proces.

Fostul miliardar în vârstă de 31 de ani este acuzat că a furat miliarde de dolari din fondurile clienţilor FTX pentru a acoperi pierderile fondului său de acoperire Alameda Research.

Bankman-Fried a pledat nevinovat.

CE I SE REPROŞEAZĂ LUI BANKMAN-FRIED

Procurorii federali din Manhattan au făcut prima dată o cerere surprinzătoare de a-l încarcera pe Bankman-Fried luna trecută, spunând că acesta „a depăşit o limită” prin faptul că a împărtăşit cu un reporter de la New York Times scrierile personale ale fostei sale iubite, Caroline Ellison, care era fostul director executiv de la Alameda.

Ellison şi alţi doi foşti membri ai cercului de apropiaţi ai lui Bankman-Fried au pledat „vinovat” pentru fraudă şi au acceptat să coopereze cu procuratura din Manhattan. Se aşteaptă ca ea să depună mărturie împotriva lui la procesul programat pentru 2 octombrie.

Ca parte a condiţiilor de eliberare pe cauţiune, procurorii au putut să-i monitorizeze activitatea telefonică şi de pe internet.

Judecătorul Kaplan a declarat că este îngrijorat de faptul că Bankman-Fried i-a arătat reporterului ce a scris Ellison în timpul unei întâlniri în persoană care a avut loc la casa părinţilor săi.

„A fost o modalitate, în opinia sa, de a face acest lucru într-un mod în care era cel mai puţin probabil să fie prins. Îşi acoperea urmele”, a declarat Kaplan, care este cunoscut pentru comportamentul său fără menajamente în sala de judecată şi care a supervizat recent şi procese de defăimare împotriva fostului preşedinte american Donald Trump şi un proces de abuz sexual împotriva prinţului Andrew al Marii Britanii.

Avocatul lui Sam Bankman-Fried, Mark Cohen, a susţinut că procurorii au interpretat greşit intenţiile sale de a-i arăta reporterului ce a scris Ellison, spunând că Bankman-Fried a vrut să îşi apere reputaţia şi că avea dreptul, conform Primului Amendament al Constituţiei SUA, de a vorbi cu presa. „Acuzatul a crezut în mod corect că poate face acele comentarii”, a declarat Cohen.

La o audiere din 26 iulie, Kaplan i-a interzis lui Bankman-Fried să vorbească public despre cazul său şi a cerut ambelor părţi să se gândească dacă nu cumva este necesară închisoarea. Ordinul de interdicţie a atras atenţia presei, inclusiv a cotidianului New York Times, care, într-o scrisoare adresată judecătorului la 2 august, a declarat că măsura ar trebui să fie relaxată pentru a restricţiona doar comentariile care ar putea interfera cu un proces corect.

Un articol publicat la 20 iulie de ziar conţinea extrase din documentele personale ale lui Ellison de pe Google înainte de prăbuşirea FTX. Ea spunea că este „nefericită şi copleşită” de slujba ei şi că se simţea „rănită” de despărţirea personală de Bankman-Fried.

Nu este deocamdată clar unde va fi închis Bankman-Fried. Mulţi inculpaţi care îşi aşteaptă procesul în New York sunt ţinuţi la Centrul Metropolitan de Detenţie din Brooklyn, care a fost afectat de o lipsă persistentă de personal, pene de curent şi rapoarte privind depistarea unor viermi în mâncarea deţinuţilor.

Danielle Sassoon, procuror, a propus în cadrul audierii ca Bankman-Fried să fie deţinut la Putnam County Correctional Facility, o închisoare de securitate medie situată la aproximativ 88 km nord de Manhattan, unde sunt în prezent 68 de deţinuţi. Sassoon a declarat că inculpatul ar putea avea acolo acces la un laptop cu acces la internet pentru a examina probele în vederea pregătirii procesului.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...