G4Media.ro

Salvaţi Copiii România: Una din trei gravide din medii dezavantajate nu a…

sursa foto: Pixabay

Salvaţi Copiii România: Una din trei gravide din medii dezavantajate nu a fost la control la ginecolog, din cauza distanței sau a lipsei banilor / 18% au vârsta între 13 şi 17 ani

Un procent de 34% dintre gravidele din medii dezavantajate nu au fost la control la ginecolog din cauza lipsei banilor sau a distanţei mari până la primul cabinet – se arată într-un sondaj realizat de Salvaţi Copiii, prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a declarat că cercetarea sociologică realizată în rândul a 425 de gravide din medii vulnerabile cu care organizaţia lucrează mai relevă că una din zece gravide nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii.

Potrivit acesteia, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 şi 17 ani, iar 50% dintre respondentele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii au menţionat că analizele, ecografiile, consultaţiile nu au fost gratuite.

De asemenea, 70% dintre gravide au afirmat că nu au utilizat nicio metodă contraceptivă până în prezent.

Gabriela Alexandrescu a menţionat că 23% dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt din România, iar ţara noastră este pe primul loc în UE referitor la naşterile la fete sub 15 ani.

Conform unui comunicat al Salvaţi Copiii România, una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical în timpul sarcinii.

Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Un procent de 47% dintre localităţi au suficienţi medici de familie, iar 328 de comune nu au medic de familie.

Totodată, potrivit datelor INS pentru anul 2021, în mediul rural rata mortalităţii infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii, principalele cauze fiind accesul îngreunat la servicii medicale şi slaba dotare cu aparatură a cabinetelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Acesta este consecința României Educate, a Lucrului Bine Făcut și a celor care sunt Mândri că sunt Români. Bravo mafihoților, se poate și mai rău de atât, nu vă lăsați!