G4Media.ro

Salariul mediu net a scăzut, în ianuarie, cu peste 4% față de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Salariul mediu net a scăzut, în ianuarie, cu peste 4% față de decembrie 2023. Pensia medie a crescut cu aproape 14 la sută, în trimestrul IV al anului trecut, față de perioada similară din 2022

Câştigul salarial mediu net a fost de 4.859 lei, în ianuarie 2024, în scădere cu 220 lei (-4,3%) faţă de luna decembrie 2023, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică, citat de Agerpres.

În luna ianuarie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 7.976 lei, cu 325 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2023.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 11.193 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.733 lei.

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent însă câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,2%.

Conform INS, în luna ianuarie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna decembrie 2023, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din tutun, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost în transporturi aeriene, extracţia minereurilor metalifere, hoteluri şi restaurante, activităţi de poştă şi de curierat, spectacole, alte activități culturale şi recreative.

În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2024, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+11,1%), în sănătate şi asistenţă socială (+0.7%), respectiv în administraţia publică (+0,3%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale.

INS mai arată că valoarea pensiei medii în România a crescut cu 13,9% în trimestrul IV din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Potrivit sursei citate, pensia medie de asigurări sociale de stat s-a majorat, de la un an la altul, cu 13%.

Conform statisticii oficiale, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.081 de lei.

În context, cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele Botoşani (1.588 lei) şi Vrancea (1.601 lei), iar cele mai mari în judeţul Hunedoara (2.669 lei) şi în Bucureşti (2.549 lei).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...