G4Media.ro

Salariu de 50 de euro pe zi, în Italia, și nu vrea…

Sursa foto: Pixabay

Salariu de 50 de euro pe zi, în Italia, și nu vrea nimeni să lucreze: ”Când le ofer un contract vor să fie plătiți la negru” / Posibilele cauze pentru care în peninsulă se dorește munca la negru

„Caut un pizzer și un casier, dar trebuie să fie dispuși să lucreze cu contract”. Deși pare un paradox, anunțul postat de proprietarul unei pizzerii din Istrana (Treviso, în estul Italiei) este încă o încercare disperată a acestuia de a găsi angajați dispuși să lucreze ”cu acte”, scrie Il Gazzettino.

Un etnic kosovar, Fitore Krasniqi, în vârstă de 40 de ani, proprietarul pizzeriei „da Toni” din Istrana, spune că puțini doritori au venit după ce au citit anunțul. Cu toate acestea, după o primă perioadă de probă, au refuzat să semneze un contract de muncă regulat. Pe scurt, ei urmăreau să lucreze la negru.

Care sunt motivele? Jurnaliștii italieni susțin că pe rețelele de socializare s-au creat două curente. Unii spun că există teama că dacă o persoană se angajează își va pierde venitul de cetățenie. Alții, însă, consideră că persoanele în cauză ar putea prefera să nu aibă un contract regulat, pentru că ar fi al doilea lor loc de muncă și ar fi supra-impozitați.

”Ni s-a spus că în alte pizzerii se lucrează normal, fără contract, dar nu aceasta este politica noastră”, precizează Krasniqi. ”Este de neînțeles, contractul protejează în primul rând lucrătorul și, în consecință, și angajatorul. Poate că la început puteți începe cu un contract pe perioadă determinată, pentru a vedea cum merg lucrurile. Dar nu poate exista o cerere specifică de a lucra fără contract sau fără nimic”, explică el.

Pentru proprietarul pizzeriei „da Toni”, acesta este un punct de vedere ferm și continuă căutarea de angajați. Cu contract de muncă.

El oferă 7 euro pe oră pentru postul de casier, în timp ce pentru un pizzer, salariul este în jur de 50 de euro pe seară, la care se adaugă două ore de muncă sâmbăta și alte două ore duminica. ”Îmi amintesc că atunci când am ajuns în Italia am fost plătit cu 100 de euro pe săptămână pentru a lucra într-o pizzerie. Și am făcut-o ca să învăț meserie”, spune Krasniqi. „Erau alte vremuri. În ceea ce mă privește, însă, sunt acum primul care vrea să îi învețe pe cei care se apropie de această lume. Important este că o fac cu un contract”, mai spune pizzerul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Nu stiu in Italia dar in Romania doresc sa lucrez fara contract pentru ca sistemul de taxare a muncii este tilharesc . Prea multi bani din rodul trudei cetateanului roman merg la bugetele publice din care se infrupta capusele ordinare ale neamului – bugetarii .

 2. 50 de euro pe seara inseamna de la 4 la 12 noaptea. Si doua ore duminica sunt defapt 2+4 si nu sunt optionale. Normal ca nu vrea nimeni sa lucreze in Italia pentru 1000 de euro pe luna si aia cu contract de munca.

  • Agaricii astia care se pling ( din Italia sau din Romania ) niciodata nu vor spune adevarul . Intotdeauna vor spune numai ceea ce ii pune pe ei in lumina favorabila . Doar , doar o sa le plinga cineva pe umar ….

 3. „la care se adaugă două ore de muncă sâmbăta și alte două ore duminica”… practic in fiecare zi.

 4. Nu se specifica in articol daca este brut sau net. Daca este brut, venitul legal este 585 Euro/luna.
  Oricum, onest si realist, 50 *20 +10% (sb si dum.), adica 1100 Euro in Italia inseamna, ca PPP (Purchasing Power Parity – ce poti cumpara cu aceeasi moneda in diferite tari), 450 Euro in Romania.
  Daca este brut, taxe incluse, este aberant de putin pentru Italia. In Ro, acum, venitul minim salarial net lunar este de 1750 Lei, + 600 Lei (tichete) + bonificatie minima cumulata (150 Lei), deci cca 500 Euro/luna, echivalent PPP Italia (200%) = cca. 1000 Euro net.

 5. 50 de euro pe zi in Italia este o mizerie. Fratele meu lucreaza in IT dar o face din Romania pt o firma americana si castiga 50 dolari pe ora (brut, pe PFA).

 6. 50 euro x 21 de zile 1050 euro singur ești muritor de foame

 7. 50 de euro pe zi în afară e puțin. Banii ăștia îi fac net la glovo în 8 ore pe zi, într-un oraș mic, în Italia la banii ăstia mai scazi și o chirie, care pleacă de la 350+ euro/lună

 8. Întâmplător, locuiesc în Italia la doar 6 km de Istrana, iar cei 50 de euro pe zi pentru un „pizzaiolo” sunt mai puțin de jumătate din ceea ce ar trebui să plătească. Iar chestia cu „venitul de cetățenie” e o prosteală, pentru că în județul Treviso, doar 3% beneficiază de acest venit. Kosovarii sunt de fapt albanezi, și nu sunt cei mai cinstiți oameni. Aici sunt de fapt și destui români care își bat joc de alți români pe care îi aduc aici la muncă și îi plătesc cu 4 sau 5 euro pe oră.

 9. cu 50Euro pe zi nu gasesti sa angajezi in Bucuresti sau Cluj