G4Media.ro

Salariile vor alimenta inflația în anii următori, avertizează BCE

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

Salariile vor alimenta inflația în anii următori, avertizează BCE

Creșterea salariilor va continua să stimuleze inflația în zona euro chiar și după ce șocurile cauzate de pandemia Covid-19 și de războiul din Ucraina vor fi trecut, a declarat vineri economistul-șef al Băncii Centrale Europene, citat de Le Figaro.

„Chiar și după ce factorii energetici și pandemici vor dispărea” din dinamica inflaționistă, „creșterea salariilor va fi principalul motor al creșterii prețurilor în următorii ani”, a scris Philip Lane într-un blog postat pe site-ul BCE.

În condițiile în care inflația din regiune a depășit pragul de 10% în această toamnă, BCE este îngrijorată că o spirală a prețurilor salariale ar putea deraia scenariul său de revenire treptată a inflației la ținta de 2%. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă în prezent, deoarece ultimele negocieri contractuale au dus, în general, la o creștere salarială medie de 3,8% pentru 2022 și de 3,5% pentru 2023, notează Lane.

În Germania, aproape 4 milioane de salariați din sectorul industrial, din electronică și metalurgie, au primit vineri o creștere salarială de 8,5% pe doi ani. În timp ce aceste creșteri sunt considerate „mai mari decât în mod normal”, ele „reflectă în mare măsură procesul de recuperare după scăderea salariilor reale de la jumătatea anului 2021”, când prețurile energiei și ale materiilor prime au împins în sus inflația generală și au erodat puterea de cumpărare.

Pe viitor, salariile vor continua să crească, dar acest lucru nu trebuie interpretat ca „o schimbare permanentă în dinamica salariilor nominale”, potrivit lui Philip Lane. După ce faza de recuperare a salariilor se va încheia, „este de așteptat ca salariile nominale să crească cu o rată corespunzătoare sumei dintre creșterea productivității muncii și ținta de inflație de 2%”, concluzionează acesta.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

 1. BCE va vrea saraci in continuare.

  • Politicienii romani prin incompetenta si ticalosia lor te tine sarac.
   Inaintea lor este vina ta ca i-ai votat sau ai facut ceva pe el de vot.
   Daca te-ai nascut sarac nu este vina ta, daca crapi sarac este vina ta.
   Treci la munca si lasa gargara… ai de platit pensii speciale!

 2. Adică salariile sunt prea mari în Europa.
  Are Băsescu vreo idee cum sa rezolvam?