G4Media.ro

Salarii de minimum 2.000 de euro net pentru profesorii francezi debutanți –…

sursa foto: Pexels.com

Salarii de minimum 2.000 de euro net pentru profesorii francezi debutanți – măsură a Guvernului din Franța din septembrie 2023

În contextul crizei energetice, al inflației, dar și ținând cont de angajamentele pe care le-a asumat ministrul Pap Ndiaye în mai 2022 când a preluat șefia Educației de la Paris după Blanquer, salariile profesorilor din Franța se vor mări cu cel puțin 10%, informează presa franceză. În cazul profesorilor care vor avea și sarcini suplimentare la școală, precum ore de orientare școlară, creșterile vor putea fi și de 25%.

Emmanuel Macron promitea încă din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din acest an că unul din obiectivele sale este „revalorizarea meseriei de profesor”. În iunie 2022, un raport al senatului francez arăta declinul acestei meserii în Hexagon și analiza situația altor state din Occident (analiza EduPedu.ro pe raport, aici). Promisiunea că salariul minim net va fi, în Educație, de 2.000 de euro, a fost reluată de președinte, apoi, acum o lună.

Concret, Guvernul Republicii a prezentat la începutul acestei săptămâni bugetul pentru anul 2023. În acesta, este prevăzută o alocare de 935 de milioane de euro pentru măriri salariale în învățământ, astfel: 635 de milioane de euro sunt „rezervate creșterii salariilor profesorilor” și alte 300 de milioane de euro pentru creșteri în cazul profesorilor care vor lua și atribuții suplimentare la școală, precum ore de consiliere, ore remediale, funcții în comisiile școlare, conform Le Parisien.

Citește articolul integral pe EduPedu.ro.

 
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...