G4Media.ro

Sala sporturilor „Vasile Dîba”, cea mai semnificativă investiție realizată în județul Tulcea,…

sursa foto: Facebook/ Eugen Ion

Sala sporturilor „Vasile Dîba”, cea mai semnificativă investiție realizată în județul Tulcea, în valoare de 2 milioane de euro

Primăria comunei Jurilovca a inaugurat, vineri seară, Sala sporturilor „Vasile Dîba”, după numele câştigătorului primului titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, construcţia fiind cea mai importantă investiţie de acest tip din judeţ, potrivit Direcţiei Judeţene pentru Sport. Sala de sport din comuna Jurilovca dispune de o tribună de 180 de locuri, iar investiția se ridică la circa 2 milioane de euro. Ivestiţia din Jurilovca este cea mai mare de acest tip finalizată până acum în Tulcea.

„Nu mă aşteptam la aşa ceva. Mi-a zis domnul primar că va face o sală frumoasă de tot. Uite că a şi ieşit sala şi sunt mândru de ea. Mi se pare excepţională”, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Dîba, sportivul care a câştigat primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc.

Referindu-se la posibilitatea realizării în complexul Razim-Sinoe, în apropiere de Jurilovca, a unei piste de kaiac-canoe, el a afirmat că a discutat la un moment dat pe acest subiect cu autorităţile.

„Acum mai mulţi ani, am avut o promisiune, dar nu aveam unde să punem bărcile. Ne trebuie un hangar de bărci, un canal lung, curat. Vara, lacul e colmatat cu iarbă. E nevoie de o sală de forţă. E greu. Pentru copiii de aici, îmi doresc să facă sport de mici până când pleacă la liceu. Poate se va ridica cineva”, a spus Vasile Dîba.

La ceremonia de inaugurare a sălii au avut loc demonstraţii sportive susţinute de elevi din oraşul Babadag, municipiul Tulcea şi din satele comunei Jurilovca.

„Până acum, uneori făceam sport afară sau în sala din şcoală, dar noua sală de sport e spaţioasă, are căldură. E o realizare importantă. Va fi mai mult spaţiu şi ne putem face orele de sport”, a declarat Valentin, elev la şcoala generală din Jurilovca.

La rândul său, Victoriţa Ivanov, profesoară de educaţie fizică şi sport la aceeaşi şcoală generală, a subliniat importanţa investiţiei.

„Este nevoie de sport atât la şcoala generală din Sălcioara, la Vişina, dar şi aici, în Jurilovca. Sunt copii dornici să facă mişcare şi să aibă o sală de sport. Sincer va spun, rezultatele obţinute cu elevii şcolii generale din Jurilovca la handbal, oină, rugby-tag le-am avut după orele făcute în curtea şcolii”, a afirmat profesoara Victoriţa Ivanov.

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a declarat că în 2012, imediat după ce a fost ales primar, i-a oferit lui Vasile Dîba titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Jurilovca”, şi încă de atunci şi-a propus să facă o sală de sport căreia să-i ofere numele său.

„Când am ajuns primar, l-am făcut cetăţean de onoare. Am aşteptat cu nerăbdare şi aveam în gând acest lucru, dar nu i l-am dezvăluit decât acum ceva timp. (…) La finele lunii mai, inaugurăm portul, iar acolo intenţionăm că facem o şcoală de kaiac-canoe. Avem nişte discuţii pornite, iar o parte din antrenorii de kaiac-canoe sunt dispuşi să vină şi să înceapă antrenamentele cu copiii”, a precizat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

El a mai spus că atât în incinta sălii de sport, cât şi în portul care va fi inaugurat vor fi expuse fotografii şi plăcuţe cu campionii la kaiac-canoe născuţi în comună.

La inaugurarea Sălii sporturilor „Vasile Dîba”, au participat autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, precum şi fostul fotbalist internaţional, deţinător al Cupei Campionilor cu două echipe diferite, Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad, Miodrag Belodedici, ca reprezentant al Federaţiei Române de Fotbal.

„Vasile Dîba este un campion cu litere mari. (…) Îmi amintesc când eram la cantonamente la Snagov, iar dimineaţa pe la 6,30-7,00, auzeam pe lac ritmic: ‘Ho! Ho! Ho!’. Erau ei, caiaciştii, pe lac, de dimineaţă până seara. E foarte multă muncă, perseverenţă şi disciplină”, a afirmat Belodedici.

Demonstraţiile de mini-baschet, volei, badminton, fotbal, tenis de câmp, handbal şi rugby-tag s-au încheiat cu intonarea imnului naţional al României de către ansamblurile lipoveneşti din comună, cu discursurile autorităţilor şi oficialilor prezenţi la eveniment şi cu o demonstraţie pe un simulator de caiac făcută de Vasile Dîba.

Primăria comunei Jurilovca a început demersurile pentru construirea sălii de sport multifuncţionale în anul 2018, dar execuţia lucrărilor a început în septembrie 2022. Finanţarea de aproximativ 2 milioane de euro a fost asigurată de Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Sport, investiţia din Jurilovca este cea mai mare de acest tip finalizată până acum în Tulcea.

Născut pe 24 iulie, la Jurilovca, Vasile Dîba a fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit, care a venit în localitatea sa natală şi l-a convins să încerce kaiacul, potrivit COSR.

În 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a cucerit două medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m şi la ştafeta kaiac simplu 4×500 metri, alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic şi Mihail Zaifu, iar un an mai târziu, la Campionatul Mondial de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.

În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 – 500 m, probă nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, iar la kaiac simplu pe 1.000 m a câştigat medalia de bronz. La Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova, a câştigat medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1.000 metri şi de bronz, la kaiac 500 metri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Acolo s-a putut fura…