G4Media.ro

Rusia va deveni principalul exportator global de grâu, estimează departamentul american al…

Rusia va deveni principalul exportator global de grâu, estimează departamentul american al agriculturii

Rusia va deveni cel mai mare exportator global de grâu, în pofida introducerii unei taxe la exporturile de grâu, precum şi a unei cote la exporturile de cereale, se arată într-o estimare realizată de Departamentul American al Agriculturii (USDA), informează site-ul rt.com.

În sezonul 2020 – 2021, care se încheie la 30 iunie, Rusia va deveni principalul exportator de grâu, după ce în sezonul precedent UE a depăşit-o la vânzările de grâu peste hotare, arată datele USDA.

Preţul la export pentru grâul rusesc a crescut după ce, la mijlocul lunii decembrie, autorităţile de la Moscova au aprobat introducerea unei taxe la export. Conform USDA, introducerea taxei la export nu va împiedica Rusia să redevină cel mai mare exportator global de grâu.

Luni, preşedintele Uniunii Exportatorilor de Cereale din Rusia, Eduard Zernin, a declarat pentru pentru Reuters că Moscova analizează o posibilă majorare a taxelor la exporturile de grâu, preconizate în prezent la 25 de euro pe tonă în perioada 15 februarie – 30 iunie.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, încearcă să stabilizeze preţurile la alimente pe piaţa internă prin introducerea unei taxe la exporturile de greu, precum şi a unei cote la exporturile de cereale şi alte măsuri, după ce preşedintele Vladimir Putin a criticat majorarea preţurilor la alimente.

„Taxa la exporturile de grâu este destinată să stabilizeze preţurile la cereale pe piaţa internă. Cu toate acestea, preconizata taxă de 25 de euro a fost deja aproape absorbită de pieţele globale”, a spus Zernin.

Luni, două surse din apropierea discuţiilor au declarat pentru Reuters că Guvernul rus analizează posibilitatea majorării taxei la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, adăugând că există şanse marţi ca noul nivel al taxei să fie aprobat. Una din surse a mai spus că majorarea ar putea intra în vigoare din 15 februarie sau 15 martie, dacă va fi aprobată de Guvern.

În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, graţie solului fertil care produce recolte mari la preţuri atractive.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Mai bine ar fi făcut votcă din grâul ăla

  2. Intrebarea e cite procente va fi griu alimentar si cite de furaj ? Pentru griul alimentar e nevoe de clima prielnica si munca mai calificata.

  3. Cu o asa suprafață agricolă , să ne fie rușine că importam mâncare și preparate din carne sau pâine congelata de cea mai proastă calitate. Agricultura noastră este măcinată de mafioții care vânează subvențiile și beneficiile din acest sistem , o agricultură în care se pompeaza miliarde de euro, distrusă de evaziune fiscală și muncă la negru. Nu este posibil ca o țară preponderent agricolă să nu ne asigurăm hrană 100% și să exportăm foarte multe produse românești finite. De ce mii de români lucrează în agricultura altor state???????????????

  4. rugati-l pe tolontan sa investigheaza

  5. Chiar ca am fi curioși ca niste investigații serioase făcute de presă să ni se prezinte unde merg banii din agricultură. Cum înainte de ’89 eram grânarul Europei iar acum suntem importatori de cereale. Unde este sistemul de irigații, unde sunt C.A.P. , unde sunt marile combinate de creșterea animalelor,unde sunt mările fabrici de lapte , abatoare etc . înainte aveam la sate oameni care lucrau in S.M.A. angajați cu forme legale su acum avem milioane de pensionari agricoli pe care ii umilim cu pensii infime după agricultură asta moderna si evaziva nu o sa mai avem pensionari. Am sperat ca MADR o sa il ia USR ,partid pe care l-am votat, să facă ordine in mafia din sistem. Doar USR poate aduce agricultura noastră acolo unde este locul. Hai USR se poate face treabă bună.

    • Nu a obligat nimeni pulimea sa fure canalele de irigatii și cap-urile, sincer. Aici a fost de vina poporul de preistorici.

    • ba ne-au obligat ocupantii straini de la Deveselu, mai precis Dughin si Putin

  6. Ii asteapta chiar cu paine calda pe Barbi & K & emoticonul din echipa lor care va fi disponibilizat in curand ca nu stie nici macar sa copie cum trebuie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.