G4Media.ro

Rusia testează un nou tip de torpilă cu propulsie nucleară care este…

Rusia testează un nou tip de torpilă cu propulsie nucleară care este destinată să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar fi de exemplu cele ale SUA

Rusia testează un nou tip de armă într-o zonă a Arcticii cu scopul de a-şi asigura securitatea coastei de nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa, a relatat postul de televiziune american CNN, citat luni de agenţia de presă EFE.

Armata rusă a testat recent tipul de torpilă numit Poseidon 2M39, cu propulsie nucleară, a cărei dezvoltare decurge într-un mod accelerat de la testele efectuate în februarie anul trecut, potrivit CNN, care citează experţi în armament şi surse occidentale.

Această torpilă este destinată să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar fi de exemplu cele ale SUA, indică CNN.

Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le de nelocuit pentru mult timp, conform unor surse ruseşti.

Încă în noiembrie anul trecut, secretarul de stat adjunct al SUA de atunci, Christopher A. Ford, declarase că Poseidon a fost conceput ‘pentru a inunda oraşele de coastă americane cu valuri uriaşe radioactive’.

În acest context, EFE evocă o declaraţie a şefului Serviciului de informaţii norvegiene, viceamiralul Nils Andreas Stensones, potrivit căruia torpila Poseidon se află în prezent în fază de testare, dar influenţa sa va depăşi regiunea în care este testată, cu referire la Arctica. Acesta a refuzat însă să ofere detalii despre cât de mult a progresat partea rusă în dezvoltarea acestei torpile.

Imagini din satelit obţinute de CNN arată baze militare ruseşti instalate pe coasta arctică, inclusiv silozuri subterane pentru Poseidon şi alte arme de înaltă tehnologie, cum ar fi bombe şi sisteme radar, în largul coastelor Alaskăi.

CNN citează de asemenea o sursă de la Departamentul de Stat care vorbeşte despre o ‘provocare clară a Rusiei în Arctica’, referindu-se la modernizarea fostelor baze militare din perioada sovietică şi construcţia de noi instalaţii în Peninsula Kola în apropiere de Murmansk (nord), ceea ce are implicaţii ‘pentru SUA şi aliaţii lor, întrucât îi conferă acesteia capacitatea de a-şi proiecta puterea în Atlanticul de Nord’.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Torpila nu e racheta. Este lansata si merge pe sub apa. Poza nu este reprezentativa.

  2. Sa testeze, si avionul invizibil pe radar de generatia 5-a tot este testat si in teste a ramas, de t14 armata nu mai vorbesc. Ati uitat ca spun multe si fac putine si proaste. Pana si chinezi sunt cu mult peste ei, aia nu spun ca testeaza nimic si dintr-o data uite avionul invizibil pe radar cum intra in productie. Speram sa fie la fel de bun ca majoritatea produselor chinezesti 🙂

  3. In timp ce Rusia dezvolta lasere interstelare, populatia lornmananca parizer Bolshkoi cu ratia…

  4. Torpila/racheta cu PROPULSIE NUCLEARA ?!?!?! Mai sa fie ! Nu cumva autorul stirii se refera la CAP/BOMBA NUCLEARA ? Ar trebui sa isi mai faca ordine in minte ……

  5. Ultimele ambitii ale unui dictator care si-a asigurat tronul pt. inca 2 mandate. Poporul rus cu exceptia catorva oligarhi, traieste in mizerie si saracie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.