G4Media.ro

Rusia suspendă exportul de grâne până la 1 iulie. Anunțul a fost…

Rusia suspendă exportul de grâne până la 1 iulie. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii

Rusia decisese, la începutul lunii aprilie, să-și limiteze exporturile de cereale la șapte milioane de tone, până în data de 30 iunie. Ministerul Agriculturii a revenit, duminică, și a anunțat că exporturile vor fi suspendate complet, pentru mai multe varietăţi de cereale (grâu, secară, orz şi porumb), până în 1 iulie – transmite AFP, conform Agerpres.

Decizia inițială a Rusiei de a limita exporturile de cereale a atras criticile organizaţiilor multilaterale, precum FAO, OMC şi OMS, care și-au manifestat temerea că asemenea restricţii în vreme de pandemie vor crea penurii alimentare.

Ministerul Agriculturii a menționat că și-a epuizat cotele în întregime, motiv pentru care a dispus suspendarea exportului de grâne până la 1 iulie.

Și Guvernul României a avut o inițiativă de a suspenda exportul de grâne în spațiul extracomunitar, decizie care a fost criticată la nivel european. După câteva zile de explicații contradictorii, Guvernul Orban a decis să renunțe la măsură, invocând că va aloca fonduri suplimentare pentru achziționarea mai multor stocuri de grâne.

Și România se confruntă cu o secetă cumplită, a anunțat, sâmbătăm ministrul Agriculturii, Adrian Oros, fapt ce va duce pagube semnificative în sectorul agricol. Nu există însă pericolul ca România să rămână fără alimente de bază, a transmis Oros.

Rusia este primul exportator mondial de grâu şi unul dintre principalii producători şi exportatori de cereale din lume.

Guvernul rus anunţase la jumătatea lunii martie că intenţionează să instituie restricţii în exporturi la anumite produse alimentare din cauza pandemiei de COVID-19, cu scopul de a asigura stabilitatea pieţei naţionale.

Această decizie riscă să facă să crească şi mai mult preţurile, deja ridicate: vineri pe Euronext, tona de grâu tindea să fie tranzacţionată cu 199 de euro la scadenţa lunii mai, iar tona de porumb, la cea din iunie, de 165,75 euro.

Sursa Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Da, nu ştim ce să zicem… să vedem ce are de zis Grecia despre asta… dacă le dau voie…

  • Ai dreptate. N-o să reziste Putin la amenințarea ministrului grec al agriculturii. Nici la cea a președintelui Egiptului. :))) Ai noștrii au făcut kk în izmene și ne-au lăsat neacoperiti pe stocuri. Politicienii au bani oricum să dea 5 lei pe o franzela. Restul să mulțumească greciei și egiptului și izmenelor lui sika

 2. Ironic, toți criticau decizia României și invocau faptul că Rusia va profita pentru a mări prețurile!
  Exportul deșănțat corelat și cu previziunile sumbre despre recolta din 2020 egal foamete.
  Pariem că o pâine va ajunge 5 lei în toamnă?

 3. Este o lovitura strategica de răzbunare împotriva Arabiei Saudite care la precedenta tentativa a lui Putin de a lovi prin ieșirea din OPEC+ a răspuns cu inundarea piețelor cu țiței sin îngenuncherea Rusiei. Rusia a trebuit sa accepte o reducere de 2 ori mai mare decat cu 2 luni in urma. Dar cu toate acestea acumularea stocurilor presează pe preț si pe bugetul Rusiei. Acum au încercat ei pe o marfa care controlează prețul. Rezultatul însa va fi ca vor pierde clienții si pentru aceasta. Unde vor putea sa mai dea vor fi ori cei fara bani ori unii care ii vor forta sa vand ieftin precum chinezii.

  • Retardule balmajesti prostii,nu mai exporta ca sa aiba pentru piata interna,nu ca noi niste slugoi care am fi in stare sa nu mai mancam dar sa le dam grau stapanilor pe doi lei!

  • @pimpi Mai e de adaugat ca graul din Romania nici macar nu este exportat de romani…ca n-au de niciunele..nici macar unde sa il stocheze. Trist.

 4. @pimpi ?

  Las-o mai usor …

  Ia-ti pastilele mai inainte ! Vei vedea altfel !

  Daca esti sputnikist nenorocit , si cu pastile, si fara , vei gandi la fel :)))

 5. @BPS @pimpi
  Băieți sau fete bag de seama ca va este dor de comuniști. Retardați sunt bolșevicii si iubitori de bolșevici

 6. Salut
  Cine se pune cu Rusia la grau ?
  Ferme de 200 000 ha, ba chiar 500 000 ha, asta megafarm, operata ompreuna cu chinezii!
  Graul este o arma mai tare ca nucleara, care, te omoara ,dar, nu tine de foame !
  Puteti sa-mi ziceti rusofon ,va inselati, sant numai
  pro roman !