G4Media.ro

Rusia și China, pentru prima dată pe banca acuzaților la Consiliul pentru…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Rusia și China, pentru prima dată pe banca acuzaților la Consiliul pentru Drepturile Omului

În ciuda presiunilor, Rusia și China, doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate, sunt pentru prima dată în istoria Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ținta unor proiecte de rezoluție, transmite Le Monde.

Țările occidentale și aliații lor au fost reticente în a viza Rusia și China timp de mai multe luni, temându-se că nu vor reuși să construiască o alianță suficient de puternică pentru a obține aprobarea textelor de către o majoritate a celor 47 de state membre ale Consiliului pentru Drepturile Omului.

Dar a existat o presiune tot mai mare din partea ONG-urilor pentru ca cel mai important organism al ONU pentru drepturile omului să se concentreze asupra situației din Rusia și din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, unde Beijingul este acuzat de crime împotriva umanității. Prin urmare, țările occidentale au dat, în sfârșit, un semnal de alarmă, în două etape.

Săptămâna trecută, statele membre ale UE, cu excepția Ungariei, au depus un proiect de rezoluție prin care solicită Consiliului să numească un raportor special pentru a monitoriza situația drepturilor omului în Rusia pentru o perioadă de un an, o măsură pe care Moscova a calificat-o drept „părtinitoare din punct de vedere politic”. Măsura vine pe fondul îngrijorărilor legate de intensificarea represiunii în Rusia, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina vecină.

Luni, Statele Unite – susținute de Marea Britanie, Canada, Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda și Norvegia – au fost cele care au lansat un proiect de rezoluție care solicită o dezbatere în Consiliu în februarie-martie 2023 privind situația drepturilor omului în Xinjiang. Cu toate acestea, este posibil ca și alte țări să co-sponsorizeze textul în zilele următoare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...