G4Media.ro

Rusia, noi probleme pentru Moldova: Gazprom pune noi condiții în alegerea auditorului…

Foto: angajat al Gazprom, discută cu colegii săi prin stație. Sursa/ Gazprom Facebook

Rusia, noi probleme pentru Moldova: Gazprom pune noi condiții în alegerea auditorului pentru datoriile Moldovagaz, deși acesta este apanajul strict al părții moldovenești

Gazprom a calificat abordarea Republicii Moldova în ceea ce privește auditul datoriei subsidiare sale de la Chișinău – Moldovagaz – drept „unilaterală”, deoarece Chișinăul nu ar fi ținut cont de propunerile holding-ului rus la alegerea auditorului.

Cu toate acestea, în protocolul semnat la prelungirea contractului la gaze de la finele lunii octombrie de anul trecut între directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller și vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu, partea moldovenească este cea care se va ocupa de auditarea datoriilor dintre Moldovagaz și Gazprom care se ridică la circa 400 de milioane de dolari, dar mai nou Moscova vorbește de 709 milioane de dolari.

„Abordarea unilaterală a părții moldovenești cu privire la determinarea condițiilor licitației pentru achiziționarea de servicii de auditor nu ne permite să ne așteptăm la transparență și obiectivitate a auditului datoriilor Moldovagaz pentru gazele furnizate consumatorilor din Republica Moldova. Acest lucru poate conduce la situația în care Consiliul de Supraveghere al Moldovei nu acceptă rezultatele auditului”, a precizat Gazprom prin intermediul unui comunicat.

În același document, Gazprom se plânge că ,la ultima ședință a Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz din care fac parte și doi reprezentanți ai statului Republica Moldova, aceștia din urmă nu au participat. La ședință ar fi trebuit discutat asupra abordării auditului. Gazprom mai susține că refuzul de a participa a delegaților moldoveni ar fi legat de o „decizie unilaterală” deja luată de Republica Moldova privind efectuarea acestui audit.

Asta în condițiile în care înțelegerea scrisă între Republica Moldova și Gazprom a fost că „partea moldovenească” va efectua auditul datoriilor Moldovagaz către Gazprom

De asltfel, Agenția Proprietății Publice (APP) de la Chișinău a anunțat pe 27 ianuarie că a finalizat pregătirea documentației de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor din regiunea separatistă transnistreană.

De menționat este că Transnistria nu mai plătește niciun ban pentru gazele furnizate de Gazprom prin subdisiara sa Moldovagaz de mai bine de 15 ani și a acumulat o datorie istorică de aproape opt miliarde de dolari.

Gazprom a mai anunțat în comunicatul său că Republica Moldova nici măcar nu ar fi ținut cont de propunerile Gazprom pentru alegerea companiei care va efectua auditul.

În cazul în care acest audit la Moldovagaz va avea loc, până la 1 mai 2022 Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani.

Compania de distribuție a gazelor naturale Moldovagaz a fost înființată în 1999. Gazprom controlează 50+1% în Moldovagaz, în timp ce Guvernul Republicii Moldova deține încă 35,3% din acțiuni, iar 13,44% aparține republicii nerecunoscute Transnistria, care și-a transferat acțiunile către Gazprom pentru administrare.

Foto: angajat al Gazprom, discută cu colegii săi prin stație. Sursa/ Gazprom Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Astia-s rusii: au adevarul lor, dar ca sa-l vezi, trebuie sa asculti doar de oameni/specialisti agreati de ei.

  2. Noaptea mintii. Compania care gestioneaza importul de gaz este detinuta de Gazprom?
    Pai ticalosii astia incarca factura pt a-si scoate toate pierderile din Transnistria. Cand spui rusi spui putin si amandoua sunt sinonime cu talgarie si hotie.