G4Media.ro

Rusia mută „vechile” rachete S-300 de la Sankt Petersburg pe frontul din…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Vitaly V. Kuzmin

Rusia mută „vechile” rachete S-300 de la Sankt Petersburg pe frontul din Ucraina

Imagini din satelit arată că armata rusă a mutat în Ucraina rachete antiaeriene vechi, deoarece se confrunta cu o lipsă de arme avansate, a relatat duminică postul de televiziune finlandez Yle, citat de The Moscow Times.

Cel puțin patru din cele 14 baze de rachete antiaeriene din jurul Sankt Petersburgului au fost „golite de echipamente” în august și septembrie, a declarat expertul militar finlandez Marko Eklund.

„Cel mai probabil, echipamentele care au fost îndepărtate provin în principal din vechiul sistem S-300”, a adăugat Eklund, care monitorizează forțele armate ruse de peste 20 de ani.

Rachetele rămase care protejează spațiul aerian deasupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, în apropiere de granița cu Finlanda, par să fie sisteme S-400, care au o rază de acțiune dublă față de predecesorii lor din epoca sovietică, S-300.

Rusia a mutat probabil unele dintre cele mai vechi echipamente ale sale spre câmpul de luptă ucrainean iar acest lucru nu a slăbit semnificativ apărarea aeriană a Sankt Petersburgului, a declarat Eklund.

Yle estimează că cele 14 baterii plasate în cerc în jurul Sankt Petersburgului includ peste 100 de platforme mobile de tragere echipate cu cel puțin 450 de rachete.

Ultimul transfer urmează unor mișcări similare mai aproape de Ucraina, în regiunea Voronej din sudul Rusiei, unde Yle relatează că jumătate din flota de rachete a „dispărut” în luna mai, la trei luni după ce Moscova a lansat o invazie neprovocată a vecinului său.

Rusia a tras până acum peste 500 de rachete S-300 asupra țintelor ucrainene și mai are rachete pentru trei ani, sau 7.000 de elemente în total, a declarat șeful serviciilor de informații al Ministerului ucrainean al Apărării la începutul acestei luni.

S-300 nu sunt destinate țintelor terestre, iar utilizarea lor se explică probabil prin lipsa de rachete balistice convenționale ale armatei ruse, potrivit Yle.

„Aceste rachete vechi sunt folosite pentru ținte terestre în așa fel încât cele mai mari pagube par să fie provocate civililor”, a declarat Eklund, citat de Yle.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Lipsa rachetelor balistice conventionale ale armatei ruse :)))))))))))))) De unde le scoateti ba nene ba ca ma tavalesc pe jos de ras :)))))))))

    De ce sa dea cu expiratele rachete balistice cand pot sa trimita rachete de croaziera?

    • Rusia a avut 200-300 de rachete de croazieră, care s-au terminat. Râzi de te tăvălești de foame, rusule.

    • Pai ai dreptate, ei pot sa dea. Doar ca nu se pot hotari cu care, cu alea din lemn sau cu alea gonflabile?

  2. S300 este rachetă pentru ținte în aer cu încărcătură explozibila mică, dai cu ele în pământ fac o gaură mică, asta dacă nimeresc ținta.

  3. Vor ajunge relicve și ”vedete” pe Twiter ca trofeu al ucrainienilor. Rușii nu vor și par că nu pot înțelege că ”operațiunea specială” li se sparge-n cap !!