G4Media.ro

Rusia, mesaj direct pentru Statele Unite: Vrea o bază militară permanentă pe…

Sursa foto: mil.ru

Rusia, mesaj direct pentru Statele Unite: Vrea o bază militară permanentă pe o insulă venezueleană din Caraibe

Rusia urmărește să înființeze o bază aeriană pe o insulă venezueleană din Caraibe pentru a găzdui bombardiere nucleare, cu scopul de a avea o prezență militară permanentă în America Latină și a transmite un mesaj direct Statelor Unite. Informația a fost dezvăluită de publicația Nezavisimaya Gazeta și vine la câteva săptămâni după ce o flotilă aeriană rusească, care a inclus două bombardiere strategice capabile să poarte arme nucleare, a aterizat la Caracas.

Prezența avioanelor rusești pe teritoriul Venezuelei a intervenit la o săptămână după ce președintele socialist Nicolas Maduro s-a întâlnit cu omologul său Vladimir Putin la Moscova. La momentul respectiv, autoritățile americane nu și-au ascuns iritarea față de gestul Rusiei, Administrația de la Washington criticând în termeni extrem de vehemenți desfășurarea bombardierelor strategice rusești în țara sud-americană.

Aeronavele TU-160 Blackjack, împreună cu un avion de transport militar An 124 și un avion de pasageri Îl-62, au aterizat pe aeroportul internațional „Simón Bolívar” de lângă Caracas, după o călătorie de peste 10.000 de kilometri. La bordul flotilei aeriene s-au aflat peste 100 de aviatori și militari ruși. Potrivit declarațiilor făcute la acel moment de ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino López, cele două bombardiere strategice rusești, care au fost folosite în timpul campaniei aeriene din Siria, urmau să ia parte la o serie de exerciții comune cu armata din țara sud-americană. Oficialul a afirmat că aparatele rusești ajunse în Venezuela nu sunt o provocare. ”Suntem generatori de pace, nu de război”, a declarat Padrino, citat de postul de televiziune Venezolana de Televisión (VTV).

Ambasadorul rus la Caracas, Vladimir Zaemskiy, a spus și el pentru VTV că desfășurarea aparatelor strategice este menită să reflecte parteneriatul militar „foarte fructuoasă dezvoltat de fostul lider al Venezuelei, Hugo Chávez, începând cu 2005. Ministerul rus al Apărării nu a precizat atunci dacă avioanele erau înarmate cu rachete, care era misiunea lor și cât urmau să rămână în țara sud-americană. Construite la sfârșitul Războiului Rece, bombardierele TU-160 sunt printre cele mai avansate din lume. Ele sunt capabile să transporte rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune și să zboare 12.000 de km fără să fie realimentate.

Nezavisimaya Gazeta a scris zilele trecute că Rusia intenționează să desfășoare bombardierele nucleare TU-160 la o bază militară pe o insulă din Caraibe aparținând Venezuelei. Aparatele, a căror deplasare va avea loc în regim permanent, urmează să fie trimise pe insula La Orchila, aflată la 200 km nord-est de Caracas și la circa 2.000 km de Florida, un loc pe care experți și liderii militari ruși au vizitat-o deja în urmă cu 10 ani. Insula găzduiește o instalație navală și un aeroport militar. Bombardierele rusești au mai fost deplasate temporar în zonă de cel puțin două ori în ultimul deceniu.

Nicolas Maduro, Facebook

Președintele Maduro nu a obiectat față de propunerea făcută de autoritățile ruse referitoare la stabilirea unei baze rusești în Venezuela. În conformitate cu Constituția de la Caracas, țările străine nu pot înființa baze militare pe teritoriul venezuelean, însă prezența temporară a avioanelor de lupta este posibilă. În 2008, Hugo Chavez, ar fi oferit insula La Orchila pentru găzduirea avioanelor strategice rusești.

Un expert militar rus, colonelul Shamil Gareyev, a declarat că stabilirea unei prezențe pe termen lung în Venezuela ar fi o decizie avantajoasă din punct de vedere economic dacă cele două țări vor organiza mai multe exerciții militare comune.”Ideea includerii Venezuelei în misiuni aviatice pe distanțe lungi este una corectă,” a declarat Gareyev pentru Nezavisimaya Gazeta. „Bombardierele noastre strategice nu numai că nu vor trebui să se întoarcă în Rusia de fiecare dată, dar, de asemenea, nu vor efectua operațiuni de realimentarea aeriană în timpul misiunilor de patrulare în regiunea Americilor,” a adăugat el. „Aeronavele noastre TU-160 ajung la baza lor în Venezuela, efectuează zboruri, își execută misiunile și apoi sunt înlocuite prin rotație. Acesta este modul în care ar trebui făcut.”

Colonelul Eduard Rodyukov, de la Academia de Științe Militare din Rusia, a descris desfășurarea aeronavelor strategice drept „efectul bumerang” ca răspuns la amenințarea președintelui american Donald Trump de a renunța la tratatele nucleare. Liderul de la Casa Albă a anunțat recent că Statele Unite iau în considerare retragerea din Tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare – INF, după ce a acuzat Moscova de încălcarea repetată a prevederilor înțelegerii.

Potrivit lui Emil Dabagyan, cercetător în chestiuni latino-americane la Academia de Științe de la Moscova, Rusia are un interes în a menține la putere regimul socialist al lui Maduro. „Din moment ce Rusia beneficiază de explorarea petrolului, ea dorește ca regimul venezuelean să rămână în funcție,” a spus expertul. Cooperarea militară cu Rusia este importantă pentru Venezuela în momentul de față „pentru a proteja țara de agresiunea potențială a Statelor Unite,” a afirmat Dabagyan.

Războiul Rece din Caraibe. Ambasadorul rus Zaemskiy s-a grăbit să respingă informațiile publicate de Nezavisimaya Gazeta, afirmând că este vorba de „pure speculații,” dar nu puțini sunt cei care afirmă că intensificarea prezenței rusești (dar și chineze) în zonă este echivalentă cu apariția unui Război Rece în Caraibe. Moscova si Beijingul „încearcă în mod clar să reechilibreze dominanța istorică a Europei și a SUA” în regiune, a scris Alex Rosaria, fost membru al Parlamentului din Curăçao. În contextul confruntării dintre Statele Unite, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, „unele țări, în special Venezuela și Nicaragua, au câștigat o anumită importanță geopolitică, pe care o folosesc cu nerăbdare pentru a dispersa crizele interne. De asemenea, autoritarismul în Cuba, Surinam, Dominica și alții este încurajat de China și Rusia,” a scris Rosaria. Moscova și Beijingul profită și de faptul că Statele Unite au redus asistența economică și financiară în regiune și au adoptat o atitudine agresivă față de imigrația din zona, ceea ce le face nepopulare.

Sursa foto: The Moscowtimes.com

Analiștii declară că gestul Rusiei de a trimite avioane în Caraibe – care urmează unei vizite de trei zile întreprinse recent de către Maduro la Moscova – este menit si să arate oficialilor de la Washington că regimul de la Caracas nu este lipsit de sprijin internațional. Aceasta în contextul în care administrația președintelui Trump a adoptat o atitudine agresivă față de regimul lui Maduro, pe care îl acuză de încălcarea drepturilor omului și înfometarea propriei populații. Comentatorii cred că, pentru Maduro, vizita la Moscova a fost concepută pentru a sublinia faptul că el continuă să se bucure de sprijin extern în contextul politicii Statelor Unite față de Venezuela și a sancțiunilor impuse guvernului de la Caracas, dar și de a evidenția importanța geopolitică a Venezuelei. Având în vedere că mulți dintre aliații săi se află sub sancțiunile americane iar tranzacțiile lor financiare sunt blocate, Maduro a cultivat în ultima perioadă prietenii cu unii dintre adversarii tradiționali ai Americii – în special cu Rusia, China și Iranul.

Maduro, care pune prăbușirea economică a țării sale pe seama „războiului economic” dus de Statele Unite, s-a întors din Rusia cu promisiuni legate de investiții și afaceri în valoare de 6 miliarde de dolari, menite să revitalizeze economia ruinată a țării sale.

Daniel Duquenal, un cunoscut blogger și dizident venezuelean, a afirmat pentru G4Media.ro în urmă cu două săptămâni că trimiterea avioanelor rusești în Venezuela este „parte a politicii Moscovei de a susține regimurile populiste autoritare. Nu putem să ne întoarcem la fascism sau comunism, astfel că metodele parțiale ar trebui să fie suficiente. Dar motivul real pentru care Putin îl susține pe Maduro este acela de a-l face să-și plătească datoriile. Acestea sunt mari și Putin știe foarte bine că, dacă regimul se prăbușește, legalitatea acestor datorii va fi examinată și vor exista multe datorii care nu vor fi plătite de viitoarea administrație. Restul lucrurilor, de la sprijinul autoritar la provocarea Statelor Unite, sunt doar detalii.”

Întrebat dacă prezența bombardierelor rusești a devenit subiect de discuție printre venezueleni, Duquenal – care, în luna mai, înainte de alegerile prezidențiale din Venezuela, a descris pentru G4Media.ro un portret dramatic al țării sale, răvășită de corupție și sărăcie – a declarat: „Nimănui nu-i pasă. Ne petrecem tot timpul căutând alimente și medicamente. Toată lumea știe că aceste bombardiere nu au nicio valoare pentru noi.”
Reacția americană

Așa cum era de așteptat, oficialii de la Washington au criticat deplasarea aeronavelor TU-160 în Venezuela. Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Robert Manning, a declarat la mijlocul lunii decembrie că desfășurarea de avioane de către Rusia este „neadecvată” în contextul tragediei umanitare care are loc în prezent în țara sud-americană și care este provocată de regimul Maduro. Manning a remarcat că, spre deosebire de Moscova, Washingtonul a trimis în Columbia vecină o navă-spital pentru tratarea venezuelenilor bolnavi.

La rândul său, secretarul de stat, Mike Pompeo, nu și-a ascuns iritarea față de gestul Rusiei. „Popoarele rus și venezuelean ar trebui să vadă despre ce este vorba: două guverne corupte care risipesc banii publici și înăbușă libertatea în timp ce popoarele lor suferă,” a scris oficialul american pe Twitter.

Nezavisimaya Gazeta a scris acum că costurile desfășurării și menținerii aparatelor rusești vor fi împărțite de Rusia și Venezuela.

SURSE: Nezavisimaya Gazeta, American Military News, The Daily Herald

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Bay of Pigs, reloaded. De data asta, nu mai sunt constiinte care sa opreasca dezastrul.

  2. Dar nu este nici o problemă gravă. Americanii zboară prin apropierea Rusiei și rușii pe lângă SUA ca doi prieteni care controlează planeta. În toate mișcările la nivel planetar se informează reciproc din anul 1963.

  3. Retragerea SUA din tratatul INF, dupa retragerea istorica (in 1992) din tratatul ABM, care a fost negogiat 17 ani intre SUA si URSS, nu poate aduce vreun „bine” mai mare pentru SUA si nici pace si nici stabilitate in lume. Dar va aduce omenirea intr-o noua si mai nebuna cursa a inarmarilor.
    Rachetele Avangard care zboara cu o viteza de aprox. 13 km/secunda nu sunt altceva decat un raspuns „asimetric si specific Rusiei” la amplasarea de catre SUA (fara nici o legatura cu NATO) a acelor „avanposturi in adancime” precum scutul de la Deveselu (amplasat si el) intr-o tara care facea si face in continuare parte din acel „coridor sanitar”, gandit, discutat si convenit tocmai pentru a nu aduce fortele militare SUA/NATO si cele ale Rusiei intr-o proximitate periculoasa.
    Cu cat actiunile vestului se vor manifesta mai „apasat” impotriva Rusiei, cu atat aceasta se va dezvolta (cel putin militar) intr-un ritm ce nu va mai putea fi atins de nici o alta tara (deja orizontul de timp al decalajului tehnologic militar a ajuns la 15 – 20 de ani, daca nu si mai mult).

    • :))) rusia si dezvoltarea…man, rusia are pib-ul italiei :))) hai, las-o mai incet cu osanaua :))

  4. doi louseri, unul mai trist ca altul. regimul venezuelean e pe duca de ani de zile si nu are nici un viitor. Cuba 2. Cat despre Rusia sunt convins ca vrea sa santajeze americanii exact pe modelul crizei cubaneze, doar doar o obtine ceva in alta parte a globului, mai aproape de casa. Ca este evident ca nu are capacitatea de a construi si mentine o baza militara solida in America de Sud.

    • Daca ienicerii Sultanului Otoman au doborat un Suhoi asa for fan…sa vezi ce va face Brazilia prin Bolsonaro ( sluga lui Trump ). URSS a comis cea mai Costisitoare gresala de la Afghanistan incoace