G4Media.ro

Rusia afirmă că 959 de soldați ucraineni din Azovstal s-au predat începând…

captura telegram

Rusia afirmă că 959 de soldați ucraineni din Azovstal s-au predat începând de luni

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că 959 de soldați ucraineni, care se aflau în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, s-au predat începând de luni.

„În ultimele 24 de ore, 694 de luptători, dintre care 29 de răniți, s-au predat. Din 16 mai, 959 de luptători, dintre care 80 de răniți, s-au predat”, a precizat ministerul într-un comunicat citat de Le Figaro.

Potrivit aceleiași surse, 51 dintre ei au fost spitalizați la Novoazovsk, un oraș controlat de ruși și de aliații lor separatiști. Ministerul nu a dat nicio indicație cu privire la soarta acestor prizonieri, în timp ce autoritățile ruse au indicat în repetate rânduri că cel puțin o parte dintre acești combatanți nu sunt soldați, ci luptători neonaziști.

Autoritățile ucrainene doresc să organizeze un schimb de prizonieri de război. Acești soldați ucraineni au luptat săptămâni la rând în galeriile subterane ale uriașei uzine siderurgice Azovstal, care a devenit un simbol internațional al rezistenței la ofensiva rusă lansată la 24 februarie.

Portul strategic Mariupol, unde se află situl industrial, a fost complet devastat de lupte.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Toata presa „libera” a primit ordin sa nu foloseasca cuvantul predare, ci evacuare.

 2. Cine i-a făcut să se predea? Papa sau papa?

  • Zelenski, nea conspirache. Au primit ordin, l-au executat.
   Nu are legatura cu mancarea sau lipsurile, mai puteau rezista cateva luni.

 3. E bine ca mai aflam ce feicniuzuri mai circula prin cercurile de trolli conspirationisti – si e de Radio Erevan.
  1.Cadieu nu Kadier
  2.fost general canadian in retragere, nu actual.
  Plecat de unul singur acolo ca multi alti vestici
  3.posibil capturat de rusi de 2 saptamani cand incerca sa scape – nu se afla la Azovstal in momentul ordinului de depunere a armelor.
  4. pozele circulate de rusi cu momentul capturarii sunt false deci nici macar asta nu e sigur.

 4. Halal profesionalism, să te uiți în gura lui Kadîrov și să spui că îl cheamă „Kadier” in loc de „Cadieu”, chit că numele de pe uniformă e vizibil de la o poștă!
  Culmea e că trăiam cu impresia că șeptelul fermei din Savushkina55 e format din exemplare alese pe sprânceană, cu analizele la zi și carnet de pedigree și când colo …

 5. Ești dus rău cu capul . In rest Bălăceanca și gratii multe și groase.

 6. Rusia, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, l-a acuzat miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de „minciuni și propagandă” în legătură cu afirmațiile potrivit cărora predarea luptătorilor de la uzina Azovstal către forțele ruse este o ”operațiune de salvare” inițiată de Ucraina, relatează BBC. Oficialii ruși au anunțat astăzi că 959 de luptători au fost evacuați de luni de la Azovstal, dintre care 694 în ultimele 24 de ore. S-au predat, spune Moscova, căci se află acum în zone controlate de ruși. Ucraina a declarat luni „misiunea de luptă” încheiată la Mariupol și a anunțat că comandanții unităților staționate la uzina de oțel Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”. Iar marți seară, Zelenski a transmis că sunt purtate în continuare negocieri cu Rusia în privința evacuării luptătorilor în timp ce misiunea de salvare continuă. Rusia îl acuză însă pe liderul ucrainean că minte punând evacuarea luptătorilor pe seama Ucrainei. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru postul rus de radio Sputnik Radio că declarația lui Zelenski este „o capodopera care a venit din condeiul celor care creează în Studioul Kvartal 95” – o referire la o companie de producție TV creată de Zelenski înainte de a fi ales președinte. „Am impresia că scriu o nouă serie sau un text pentru următorul lor eveniment corporativ”, a adaugat ea, susținând că Rusia este în spatele planului de evacuare a luptătorilor ucraineni din oțelărie. Potrivit lui Zakharova, prin faptul că oficialii de la Kiev susțin că au organizat o operațiune umanitară „își demonstrează minciunile și propaganda bazate pe minciunile pe care le-au folosit în tot acest timp”. Ucraina a „învățat să mintă” de la „specialiștii americani și NATO”, conchide Zakharova.

 7. Am o curiozitate. Cu cine vor Ucrainienii să-i schumbe pe cei circa 7-8000 de soldati aflati in detenție, daca exista doar vreo 500 de soldati rusi prizonieri la ucrainieni?