G4Media.ro

Rusia a fost aproape să doboare anul trecut un avion de spionaj…

Sursa foto: Wikimedia Commons - Flickr / Alan Wilson

Rusia a fost aproape să doboare anul trecut un avion de spionaj britanic în largul coastelor Crimeei – Pentagon Leaks

Un avion de vânătoare rusesc a fost aproape de a doborî un avion de supraveghere britanic anul trecut, potrivit unui document militar american divulgat, care circulă online.

Incidentul a avut loc pe 29 septembrie în largul coastelor Crimeei, a relatat Washington Post, citând documentul, potrivit The Guardian.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în fața parlamentului în octombrie, când a declarat că un avion de vânătoare rus a „lansat o rachetă” în apropierea unui avion de spionaj britanic neînarmat, care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

La vremea respectivă, Wallace a declarat că Marea Britanie nu a considerat cazul ca fiind o escaladare deliberată din partea rușilor, ci că acesta s-a datorat unei defecțiuni tehnice, acuzând totodată Moscova că a acționat în mod nechibzuit.

Documentul divulgat de Pentagon se referă la incident ca la o „aproape doborâre a avionului britanic RJ”, o referire la porecla „Rivet Joint”, comună pentru avioanele de recunoaștere RC-135. De asemenea, documentul detaliază alte câteva întâlniri între avioanele rusești și avioanele americane, britanice și franceze aflate în zboruri de supraveghere între octombrie și februarie.

În conformitate cu articolul 5 din tratatul NATO, un atac armat împotriva unui membru este considerat un atac împotriva alianței în ansamblu.

Raportul arată că incidentul a fost mai semnificativ decât a fost dezvăluit anterior și că ar fi putut atrage SUA și aliații din NATO direct în războiul din Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. N-ar fi fost rău să se termine cu șarada asta din Ucraina, să se restabilească dreptul internațional!

  2. da, ruznacii erau la un pas s o souga…britanicii le ar fi platit o instantaneu…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️