G4Media.ro

Ruptura diplomatică dintre Armenia şi Rusia se adânceşte după vizita unei delegaţii…

Sursa foto: © Pavel Byrkin | Dreamstime.com

Ruptura diplomatică dintre Armenia şi Rusia se adânceşte după vizita unei delegaţii armene în Ucraina

Relaţiile deja tensionate între Rusia şi Armenia s-au deteriorat în mod semnificativ în urma unei dispute diplomatice asupra reacţiei Armeniei la invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei, informează luni dpa, transmite Agerpres.

Ruptura diplomatică s-a adâncit după ce oficiali armeni au vizitat oraşul ucrainean Bucea, ceea ce a determinat Rusia să trimită o notă de protest Ministerului de Externe armean, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse duminică seara pe Telegram.

Vizita la Bucea a fost „un pas cu adevărat neprietenos”, a scris Zaharova.

Bucea, o localitate din suburbia Kievului, a atras atenţia comunităţii internaţionale după ce trupurile a peste 400 de civili, care ar fi fost masacraţi de trupele ruse, au fost descoperite acolo după ce Moscova şi-a retras forţele armate, în primăvara lui 2022.

În timpul vizitei la Bucea în urmă cu câteva zile, o delegaţie armeană a asigurat Kievul de solidaritatea sa „împotriva agresiunii ruse”. Din delegaţia a făcut parte şi ambasadorul Armeniei la Kiev, Vladimir Karapetian.

Istoric, Rusia era văzută ca un protector al Armeniei şi menţine acolo o bază militară. Însă relaţiile s-au răcit după ce prim-ministrul prooccidental Nikol Paşinian a venit la putere la Erevan.

Armenia s-a simţit abandonată de Rusia, mai ales în timpul conflictului său cu Azerbaidjanul asupra provinciei Nagorno-Karabah.

În urma înfrângerii sale după ofensiva majoră a Azerbaidjanului în Karabah, anul trecut, Armenia pune tot mai mult sub semnul întrebării statutul său de membru în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, o alianţă militară dominată de Moscova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...