G4Media.ro

Roverul Perseverance se pregătește să colecteze de pe Marte primul eșantion de…

Roverul Perseverance se pregătește să colecteze de pe Marte primul eșantion de rocă

Roverul Perseverance al NASA se pregătește să colecteze primul eșantion de rocă de pe Marte. Oamenii de știință spun că studierea materialelor de pe suprafața Planetei Roșii în laboratoarele sofisticate de pe Pământ reprezintă cea mai bună șansă de a afla dacă a existat viață pe Marte, potrivit BBC, citat de Digi24.ro

Eșantionul, de dimensiunea unui deget, va fi ambalat într-un tub sigilat, pregătit pentru revenirea pe Pământ.

Perseverance a aterizat pe Marte în februarie, într-un crater de 45 de kilometri numit Jezero. Imaginile din satelit sugerează că această depresiune adâncă era odată un lac, alimentat de un râu cu o deltă.

Prin urmare, este considerată un bun candidat pentru conservarea organismelor microbiene vechi, dacă acestea au existat vreodată.

Robotul NASA s-a deplasat aproximativ un kilometru spre sud de la locul în care a aterizat acum cinci luni. Acum este oprit într-o locație care a fost supranumită „Paver Stones” (pietre de pavaj, în traducere) sau „Fractured Rough”.

Oamenii de știință cred că aceste „pietre de pavaj” sunt fundul lacului din Jezero. Ei vor să afle dacă aceste roci sunt de origine sedimentară sau vulcanică. Oricare dintre variante e interesantă pentru cercetători, dar calitatea specială a rocilor vulcanice este că acestea pot fi datate cu precizie în laborator, spune cercetătorul șef al misiunii, Ken Farley.

Citește integral pe Digi24.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.