G4Media.ro

Romsilva, reacții după investigația din New York Times despre tăierea pădurilor din…

sursa foto: Pexels

Romsilva, reacții după investigația din New York Times despre tăierea pădurilor din România: E vorba despre tăierea copacilor doborâți de vânt după un fenomen meteo extrem din 5 februarie 2020

Compania națională Romsilva a reacționat joi după ce o investigație din New York Times despre tăierea pădurilor din România arăta că mii de arbori ar fi fost sacrificați pentru producția de peleți.

Romsilva susține că tăierile respective au fost făcute pentru a înlătura copacii doborâți de vânt după un fenomen meteo extrem din 5 februarie 2020.

Comunicatul integral al Romsilva:

În urma apariției articolului ”Europa își sacrifică pădurile seculare pentru energie”, publicat de cotidianul New York Times, în care unul dintre exemple este din România, din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, facem următoarele precizări.

Un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat păduri din mai multe județe ale țării, fiind înregistrate doborâturi masive de vânt și rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, în județele Harghita și Neamț. Din acestea, circa 800 de hectare se află în zona de protecție integrală, iar alte 400 de hectare în zona de conservare durabilă a parcului.

Menționăm că aproximativ 90% din aceste păduri afectate de doborâtura masivă de vânt sunt păduri proprietate privată. Volumul total de lemn doborât de vânt în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș a fost de 84 de mii de metri cubi. Pentru că exista riscul major ca în zonele în care s-au înregistrat doborâturile de vânt să-și facă apariția un dăunător, gândacul de scoarță al molidului – Ips typographus, care s- ar fi extins rapid la pădurile sănătoase din jur, Consiliul Științific al Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș a aprobat înlăturarea arborilor doborâți de vânt, lucrări care sunt în desfășurare.

Aceste lucrări nu sunt tăieri rase programate, așa cum au fost prezentate de publicația New York Times, sunt lucrări legale, autorizate și necesare pentru evitarea riscului de apariție a dăunătorilor de scoarță în pădurile sănătoase din jurul pădurilor calamitate în urma fenomenului meteorologic extrem. De asemenea, afirmația jurnaliștilor americani că s-au exploatat arbori seculari ”din unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent” este una falsă, fiind infirmate chiar de către fotografiile care însoțesc articolul respectiv.

Este regretabil că jurnaliștii publicației New York Times nu a întreprins niciun demers pentru obținerea unui punct de vedere al administratorului parcului național și a prezentat în mod denaturat realitatea din teren.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Politrucii de la Romsilva sunt mana-n mana cu mafia lemnului, care defriseaza ilegal mii si mii de hectare de padure. N-o sa recunoasca niciodata ca-s niste hoti!
    Auzi explicatie: defrisarile salbatice sunt de fapt taieri de copaci doborati de vant! 🙂 Bat niste vanturi in Romania de dispar paduri intregi! 😀

  2. Sigur ca da, din 90 incoace sunt zilnic fenomene meteo extreme. Intrebati-l pe Flutur, asta stie..

  3. stiu astia de la romsilva sa fure , sa minta …

  4. Mancati ciocolata cu polonicu’. Macar mai schimbati povestile de adormit copii folosite pe post de explicatii. Astea probabil ca merg ca instructiuni de lucru pentru baietii vostri din Romsilva, dar nu pentru New York Times – daca stiti ce e aia.

  5. E clar ca s-au furat cantitati imense de lemn din padurile din Romania, cu toate astea, stanga americana, adica democratii si oficina lor new york times, sunt fratii stangistilor romani psd si usr, asadar n-o sa poata sa ii dea in gat pe psdistii care au orchestrat hotiile, fiind nevoiti sa inchida ochii la hotiile adevarate si sa puncteze doar acolo unde nu sunt de fapt hotii. Din pacate, romsilva are dreptate in acest caz, desi postacii usristi clameaza ca stiu ei mai bine. Au fost cateva furtuni in Romania in perioada 2018-2020 care au distrus mii de hectare de padure in Transvilania. Am vazut cu ochii mei in maramures, langa cavnic, o padure pusa la pamant de pe o zi pe alta, fiindca eram in concediu acolo in septembrie 2018. Asadar, da, postacilor usr, chiar au fost cateva furtuni extreme care au pus la pamant multi copaci si daca ati fi desptepti ati utiliza asta pentru propaganda impotriva combustibililor fosili cum fac fratii vostri stangisti din vest. 🙂

    • In primul rand John asta e pr0st informat.
      USR a propus o lege pentru un DNA al padurilor.
      PNL si PSD au votat impotriva.
      Asa miroase a postac dupa tine.
      Ia si citeste investigatie recorder , doi politicieni PSD si PNL implicati in mafia lemnului.

    • E decizia celui din inaltimi ce face cu casa lui. Poate ca undeva cineva greseste si seful cel mare rastoarna tarabele, prea mult comert cu ingeri. . Eu s crestin si votez usr. Nu ma feresc sa le afirm pe amandoua. Unde e buna intentie da si al de sus ajutor, corectam din mers ce trebuie indreptat.

  6. Dar, ei asta au spus și când reporterii PRO TV i-au urmărit de la locul de tăiere a arborilor, perfect sănătoși, până la poarta fabricii de cherestea.

  7. Mama cate fenomene extreme am vazut in ultimii mai multi ani si destule in ultimul timp..!

    • Greseala mea, am zis ca eram in septembrie 2018, dar eram in 2017. E suficient sa cauti pe google furtuna 2017 septembrie si o sa gasesti rezultatele. Practic a facut praf multe hectare de pamant si ocoalelor silvice le-a luat aproape 4 ani sa ridice tone de copaci cazuti.
      https://letmegooglethat.com/?q=furtuna+2017+septembrie
      Din pacate, unii cred ca au fost scapati in cap cand erau mici si nu prea inteleg decat ce li se dicteaza la partid, ca unor foci progresiste. 🙂 Mult succes in viata baieti! Aveti postul de politist care scrie dupa dictare asigurat in caz ca nu merge cu traficul de droguri.

    • Era in jur de 2010, trebuie sa caut pozele ca sa vad anul, si ma uitam de pe creste in jos catre paduri. Colinele erau curatate de copaci, doar la baza, ca o coronita, era lasata o perdea de padure…sa creada nativii ca trec pe langa un codru des. Jos, drumurile facute de utilaje erau un amestec de noroi, ulei si motorina.
      Asta era in meridionali. In alta parte, ajunsi dupa niste ani prin locurile alea, cautam o padure dar nu mai era acolo. Iarna trecuta, ma uitam la niste povarnisuri chelite de padure, iar in meridionali, si ma gandeam ce rape or sa apara dupa niste alunecari si ca e pacat ca aia care taie nu inteleg ce fac. Pacatele isi primesc si rasplata.
      A observat careva ca tot platoul Bucegi unde se pasuneaza e de vanzare? Adica ciobanii proprietari vand toate hectarele alea. Se lasa de crescut animale? Drum bec e acolo. Se trece in viitor de la crescut animale la imobiliara? Numai iarna grea de acolo ar mai putea salva platoul Bucegi, ursii vor fi disparuti demult de acolo.

  8. Dar ce ziceți de arestarea întregii conduceri romsilva + ministerul mediului? La munca silnică, hoților.

  9. Domnilor, aveți cumva studii silvice ? Știți ce implică o doborâtură de vânt într-o pădure de rășinoase ? Știți ce ravagii poate face Ips tipogaphus într-o pădure ? Vă pricepeți la silvicultură așa cum toți vă pricepeți la fotbal. Bine ar fi să vă informați , înainte de a vă da cu părerea…..

  10. Cand cazi in nisipuri miscatoare nu mai dai si din maini ca te scufunzi si mai tare. Argumentul cu Cuba pica beton, scufundare garantata.

  11. Conservare durabilă cu drujba.

  12. Interesant
    Au fost doborâte de vânt pădurile private. N:a trecut vântu în pădurile de stat. Inteligent vânt