G4Media.ro

Românii anulează foarte multe rezervări de Paște în Bulgaria

Sursa foto: www.jet2holidays.com

Românii anulează foarte multe rezervări de Paște în Bulgaria

Sectorul turistic din Bulgaria raportează o anulare în număr foarte mare a rezervărilor din România pentru sărbătorile de Paște. Motivul este legat de lipsa unor reguli clare pentru intrarea în Bulgaria a turiștilor din Uniunea Europeană și din terțe state de la 1 mai 2021.

Ministrul bulgar al sănătății, Kostadin Anghelov, a anunțat, în urmă cu o lună, că Bulgaria va asigura „coridoare verzi” pentru toți turiștii care vor să viziteze țara. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu a introdus încă un certificat electronic unic de călătorie pentru a asigura trecerea frontierei fără probleme pentru persoanele cu vaccin, cu anticorpi după trecerea prin boală, sau cu test PCR negativ. Se așteaptă ca acest lucru să se întâmple abia în luna iunie.

Deocamdată, singura cerință sigură pentru ca străinii să intre în Bulgaria este să prezinte un test PCR negativ sau să stea în carantină, care poate fi anulată dacă este prezentat un test negativ în termen de 72 de ore. Guvernul bulgar nu a fost de acord cu apelurile hotelierilor și operatorilor din turism pentru a suporta costul testării turiștilor străini, așa cum fac alte țări.

Prezentarea unui test PCR se dovedește a fi un cost ridicat pentru turiștii români, care în mod tradițional vin în Bulgaria cu propriul transport. Cu toate acestea, coasta de nord a Mării Negre își așteaptă primii turiști din România de Paște. Până la sfârșitul lunii aprilie, stațiunea Albena va deschide 4 hoteluri, care vor primi peste 2.000 de turiști bulgari și români pentru sărbători.

Angajarea de personal este, de asemenea, o problemă pentru sector, precum și vaccinarea personalului din stațiunile de pe litoral. Potrivit datelor Camerei de Turism din Varna, aproape 30.000 de angajați din turism ar trebui imunizați numai pe coasta de nord a Mării Negre în Bulgaria. „Suntem cu mult în urmă, în timp ce în Grecia și Turcia au început vaccinarea lucrătorilor în turism. Primii sunt cei care lucrează în prezent – în principal echipe de conducere”, a declarat pentru travelnews.bg, Ilin Dimitrov, președintele Camerei de Turism din Varna.

Hotelierii și operatorii din turism sunt convinși că sezonul poate avea succes numai cu personal vaccinat și reguli clare pentru turiști, care includ „certificate electronice verzi”. Absența lor oprește zborurile charter pentru turiști. În aprilie și mai, peste 800 de zboruri către aeroporturile din Varna și Burgas au fost anulate, a anunțat concesionarul Fraport. Acest lucru va duce la noi pierderi financiare pentru cele două aeroporturi de la Marea Neagră, care au raportat anul trecut o scădere cu 80% a numărului de pasageri.

Zborurile anulate cu turiști sunt din Germania, Republica Cehă, Slovacia, Austria, Polonia și Israel. Pentru Aeroportul Varna, au fost anulate 450 de zboruri, iar pentru Burgas – 350. „Este mai mult decât în anul precedent”, a declarat Dimitar Bikov, șeful Departamentului de Marketing Aviatic al Aeroportului Varna. Nu există zboruri programate din alte două piețe importante pentru turismul estival în Bulgaria – Marea Britanie și Rusia.

Concurență

În același timp, Camera de Turism Burgas subliniază că și concurenții din vecini ai Bulgariei iau măsuri pentru a atrage turiști. „Grecia a semnat un acord cu Israel, își îmbunătățește relațiile cu Rusia și întreabă câți turiști pot fi așteptați de acolo. A semnat și un memorandum cu România pentru a deschide zboruri charter către insulele grecești.

Cipru a primit, de asemenea, turiștii ruși. Malta are o politică externă independentă cu privire la turism în UE. Turcia are, de asemenea, acorduri cu Rusia pentru ca 4,5 milioane de cetățeni ruși să-și petreacă vacanța în Turcia și toate testele să fie plătite de statul turc”, a declarat, pentru BNR, Ivan Ivanov, de la Camera de Turism Burgas.

Având în vedere că turiștii străini lipsesc în preajma sărbătorilor de Paște, Asociația Viitorul Turismului a cerut ministrului sănătății să permită călătorii cu transport organizat în Bulgaria înainte de 30 aprilie.

Recurs

Excursiile cu autobuzul au rămas aproape singura activitate de business interzisă până la sfârșitul lunii aprilie. „Sărbătorile de Paște se apropie și moratoriul impus călătoriilor organizate cu autobuzul va duce la noi pierderi pentru industrie.

Am dori să clarificăm unele ambiguități în ordinul ministrului Anghelov și să reamintim încă o dată că, de mai bine de un an, dreptul nostru la muncă protejată și garantată prin Constituție a fost încălcat”, a comentat Pavlina Ilieva, președinta asociației.

Sursa: Sega / Traducerea: Mirela Petrescu (Rador)

Foto: Stațiunea Sunny Beach din Bulgaria, una dintre destinațiile preferate ale turiștilor români / Sursa: www.jet2holidays.com

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter