G4Media.ro

România, țara sufocată de pet-uri, a ajuns China Europei la sortarea gunoaielor…

România, țara sufocată de pet-uri, a ajuns China Europei la sortarea gunoaielor de plastic – anchetă Der Spiegel

Der Spiegel publică o anchetă intitulată ”Despre Turismul Gunoiului – Restul murdar”, care arată cum a devenit România un fel de China Europei la sortarea gunoaielor, cum este numită de unul din oamenii de afaceri cu care a stat de vorbă cotidianul german.  Unele companii efectuează transporturi ilegale de gunoi în România, altele însă fac bani frumoși în mod legal din sortarea gunoiului. De notat că Germania exportă gunoaie de plastic pentru sortare în România deoarece mâna de lucru este în continuare foarte ieftină. Culmea ironiei, țara este sufocată de pet-uri pe care nu le adună nimeni. (Nota: Observațiile de mai sus aparțin redacției G4Media.ro)

Redăm mai jos cele mai relevante pasaje din articolul publicat în Der Spiegel:

”Mai mult de 5,25 bilioane de materiale plastice plutesc și înoată în mările lumii. Lumea se sufocă în gunoaie și germanii presupun că ar fi campionii mondial la reciclare, dar nu sunt așa nevinovați precum cred. Niciun popor din Europa nu produce mai mult gunoi din materiale de împachetare. Există însă modalități de a scăpa din ”capcana plasticului’’.

Statistica oficială: sunt consemnate pentru anul 2017 circa 1,2 milioane de tone de gunoi exportate din Germania. Nu există însă obligația de consemna ce s-a întâmplat cu gunoiul, dacă a ajuns într-o groapă de gunoi, a fost reciclat sau a fost ars. Sau de exemplu poate a ajuns în România. Există suspiciunea că se fac abuzuri în această țară care are multe gropi de gunoi, start-up-uri de eliminarea deșeurilor. Certitudinea că se întâmplă abuzuri o are și Ministerul Mediului din România din iunie 2016.

Atunci, poliția română a oprit împreună cu inspectorii de la mediu 16 camioane la granița cu Ungaria cu circa. 20.000 kg încărcătură fiecare. Cele mai multe camioane veneau din Germania. Gunoiul mirosea îngrozitor și era nesortat și murdar, așa cum rezultă din raportul întocmit de autorități. Acest gunoi nu avea calitatea pentru a fi reciclat, deși pe avizele de însoțire se preciza că ar avea. Rezultă că acestea camioane efectuau transporturi ilegale. Dar unde era destinația?

Din documente rezultă că două firme erau destinatari ai transporturilor. Prima societate, Ecoline Acvila se află la câțiva kilometrii nord de aeroportul București . Locul arată ca și cum ar fi părăsit de toți angajații. Bigbag-uri cu bucăți de plastic tocat sunt în toată curtea. În spatele unei hale sunt așezat sub forma unui turn resturi de materiale plastice. Doar doi câini latră în curtea firmei. Căsuța paznicului este goală. Câmpul din jurul firmei e plin de plastic. Pagina de internet a firmei promite însă că acolo se produce polyester de cea mai bună calitate.

Unele din camioanele oprite care trebuiau să ajungă la Ecoline erau de la una dintre firmele cele mai mari de gunoi din Germania, firma Alba. Un purtător de cuvânt a precizat că s-au livrat la Ecoline 455 de tone de materiale plastice care era sortat. Deja în 2016, la doi ani de la deschidere, firma Ecoline a intrat in vizorul autorităților. Depozitul era plin și atunci. Firma nu avea însă profit înregistrat. Astăzi depozitul firmei arată ca o groapă de gunoi plină de plastic. Firma germană a reziliat contractul și și-a găsit un nou partener de afaceri.

România, spune antreprenorul Constantin Damov, 58, este China Europei. Chiar dacă gunoaiele de plastic sunt murdare în nici un alt loc nu ar putea fi sortate atât de ieftin ca aici. Circa 25 Euro pe zi primesc femeile angajate la banda de sortare în întreprinderi partenere a lui Damov.

Puțini rezistă mai mult de câteva săptămâni cu acest job. Damov, mic, chel, tipul Luis de Funes, este șeful Green Group pe care l-a constituit în 2002 cu investitori din Taiwan. 3000 de oameni lucrează pentru firma care produce din resturi de plastic fibre sintetice și granulat pentru PET-uri. Livrări vin din Kosovo, Anglia, Lituania și Germania. Mașini imense toacă și spală materialul. Ulterior particulele se sortează. Este materialul de bază pentru PET-uri noi, umplutură pentru pernele IKEA sau preșuri auto. Totul de bună calitate spune Damov. Producători precum BMW și Renault le folosesc, dar și Coca Cola sau Pepsi.

Plasticul nu este gunoi, spune Damov, ci este un bun. PET-uri folosite se tranzacționează pe piața mondială. Există brokeri care se ocupă de afacerile astea. Se vând containere întregi. Damov plătește până la 500 euro pe tonă. În România nu se găsește atâta materie primă și atunci există importuri. Mașinele trebuie să meargă.

Damov plătește oameni în toată țara care să-i transporte PET-uri la fabrică. Deși s-au investit milioane de fonduri europene în sisteme de selectare a deșeurilor, cel mai mult gunoi ajunge tot în gropile de gunoi. Damov a deschis puncte de colectare în marile supermarketuri. La depozitul imens se găsesc PETuri din Germania și Lituania.”

(Sursa: Der Spiegel/ Traducerea: G4Media.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

 1. Ce frumos este în Germania ! Ce mai țin nemții la români ! Și la fel austriecii, olandezii și francezii ! Toți aceștia exportă în România toate gunoaiele, nu numai cele din plastic, mai ales pe acelea din gama actelor „asimilate” corupției, iar după ce sunt spălate,curățate în România le iau înapoi ca noi nouțe, la noi rămânând murdăria, să ne spălăm pe … cap ( era să spun pe creier ) cu ea.

  • Mi se pare normal ca Germania sa arunce gunoiul in cotetul numit romania cu un popor alcatuit din sarantoci si impuţiți!
   Ar fi chiar culmea ca gunoiul sa l vedem depozitat prin padurile bavareze ,mai bine sa l aduca in cocina de bucuresti sau pe la sarantocii aia din teleorman sau oltenia poate asa mai gasesc sa puna si ei o țoală pe ei!

  • confunzi grav si copilaresc business-ul ( acela cu pet-uri este si el un business ) si solidaritatea intre popoare. Aici est vb de un business. Daca nu ar exista un cumparator/procesator, nici Germania nu ar trimite peturile aici. Ca din cate inteleg Germania nu a trimis camioane de gunoaie sa fie deversate in camp.

 2. E ca la postaci; te platesc sa scrii laturi, iti iei banii si scrii laturi.

 3. Da, nemtii,…frantujii si…olandejii…e rei, iar fratiorii nostri de la rasarit…e buni, iar pentru toata bunatatea de care dau dovada, trebuie sa aderam cat mai curand la Uniunea Eurasiatica, unde tatuca Cracanel ne va da lumina cu portia, asa cum s-a intamplat si in trecut…”davai ceas, davai mosie – haraso tovarasie..!”

 4. Romania, the shithole of the universe!

 5. „Mașinele trebuie să meargă.!……

  Ca este mai multe si nu este proaste!!!!

 6. Mandea, lucrează la o firmă, pe platforma unei termocentrale pe cărbuni, în regiunea Aachen. (Landul Renania de Nord Westfalia). De câteva ori, acolo, am avut de lucru chiar în incinta buncărelor de gunoi, din care se alimentează trei linii de incinerare. Ce vreau să zic, e că nemții or exporta peturi, nu zic nu, dar nu chiar pe tot. Aaaaaaaaaaa, daaaaa…În Germania o altă chestie inteligentă, este că de câte ori cumpăr apă minerală sau sucuri (spre exemplu), pentru fiecare pet plătesc suplimentar, 25 Eurocenți. Pe care-i reprimesc când aduc petul gol, la un automat special (care e la fiecare magazin alimentar). Din cauza asta, n-ai să vezi peturile aruncate neglijent.

  • La noi nu se recicleaza (oficial) si nici rascumpara ambalajul pentru ca exista o mafie tiganeasca extrem de vasta si bine pusa la punct. De exemplu, daca un bloc de locuinte are contract de colectare selectiva, gunoierii arunca ambele pubele in aceasi masina. Si reciclabil si deseu menajer. Pe care le arunca la groapa de gunoi la gramada. Aici intra in actiune amaratii aia care scurma in gunoi si duc PET-urile la reciclat contracost. Doar ca intr-o masura infima fata de necesar. Un procent din ce incaseaza, ajunge la bulibasa sau la ala care organizeaza furaciunea. In Cluj de exemplu se recicleaza oficial. Neoficial groapa de gunoi este o sursa de venit (si poluare) pt clanurile tiganesti. Cum crezi ca exista atatea tabere de tigani pe langa gropile de gunoi. Desigur ca sunt si oficiali implicati. Toate lumea face un ban pe spinarea noastra care ne imbolnavim si a naturii care este distrusa.

 7. In Romania bunul simt lipseste cu desavarsire.

 8. Ce sunt alea pet-uti ?

  • Si inca una: ce sint alea „5.25 bilioane”?

  • Un alt articol fara cap si coada tradus cu Google Translate si editat de un jurnalist facut la norma. Intentie buna si subiect interesant distruse de mediocritate.

 9. Nu cred ca intereseaza pe cineva dar totusi o sa va povestesc : in Bucuresti, in Cotroceni , pe o raza mica aveam trei locuri in care erau containerele acelea de colectare selectiva (Academie, metrou Eroilor si Mega Image). In 2018 au disparut pe rand , toate trei . Am intrebat la Mega daca primesc gratuit sticlele de sticla. Au spus : Niet !!( Rebu mai zice ca aduna o data pe saptamana plastic in saci dar nu m-ar mira sa le duca tot la gunoi.) De ani de zile merg cu traisti de gunoi selectat la acele recipiente. De peste un an statul imi spune ca sunt o cretina daca cred ca chiar se concretizeaza colectarea selectiva si am incetat sa o mai fac nemaiavand cum …………………….
  Ce face acum statul prin ministerul mediului este crima cu premeditare !!