G4Media.ro

România, ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe / Expert…

Sursa foto: Dreamstime

România, ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe / Expert imobiliar: ”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală”

Cele mai recente date Eurostat arată că aproape 95% din populaţia României trăieşte într-o locuinţă proprietate personală, în vreme ce media în statele comunitare este de 70%, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Datele oficiale mai arată că închirierea unei locuințe este o opțiune doar pentru 5% dintre români.

Expertul imobiliar George Vasile spune că în alte state, chiriașii sunt mai bine protejați de lege.

”Referitor la procentul de 5% cu chirii, da, în alte țări chiriașii sunt mult mai protejați, deci legislația din Europa e mult în favoarea chiriașilor. Aici încă nu-i așa, probabil se va ajunge în viitor. Și normal că nu ești foarte motivat să rămâi în chirie o perioadă lungă sau chiar toată viața, cum se întâmplă în unele țări, dar sunt și foarte sus chiriile. Să nu uităm că, în ultimii 2 ani, chiriile au crescut cu 70%”, spune George Vasile.

În opinia expertului, este vorba de un aspect cultural, dar și de lacune privind educația financiară.

”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală, dar și o lipsă de educație financiară, pentru că în majoritatea țărilor dezvoltate averea e investită foarte mult pe piața de capital, pe bursă, în titluri de stat, în obligațiuni. Noi investițiile le facem doar în imobiliare. Și atunci, nu e un lucru rău, însă, când ai nevoie urgentă de bani, nu poți să vinzi doar un dormitor”, spune el.

Iar pentru românii din unele zone este și o modalitate de a compensa lipsa pensiei.

”Spre exemplu, la Constanța, noi aici avem foarte mulți navigatori, care nu au pensie și, normal, te gândești la venituri viitoare, poți să cumperi un apartament, două, trei, și din două – trei chirii reușești să ai niște încasări”, mai spune expertul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. E contrar EU !?

  2. Când chiria este comparabilă cu rata la un împrumut imobiliar (de preferat cu dobândă fixă), aleg să plătesc la bancă 30 de ani, dar rămâne ceva urmașilor. Asta apropos de ”lipsa educației financiare” pomenită în articol.