G4Media.ro

România, pe primul loc la nivel european în topul ţărilor în care…

Sursa foto: Facebook / World Vision România

România, pe primul loc la nivel european în topul ţărilor în care copiii şi tinerii sunt puternic afectaţi de sărăcie / Peste 40% dintre copiii şi tinerii români se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială în 2021

România se situează pe primul loc, la nivel european, în topul ţărilor în care copiii şi tinerii sunt puternic afectaţi de sărăcie. Datele din anul 2021, luate în calcul în elaborarea unei strategii pentru sprijinirea părinţilor, arată că peste 40% dintre copiii şi tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială. ”Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat, între anii 2018-2021, fiind afectaţi 3 din 10 copii în vârstă de până la 18 ani”, arată un document pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, care nu face referire la statistici ulterioare anului 2021 privind situaţia persoanelor care se confruntă cu sărăcia în România, transmite News.ro.

”Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021, 41,5% dintre copiii şi tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, România înregistrând cea mai ridicată rată dintre ţările UE, urmată, la distanţă, de Spania (33,4%). Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat, între anii 2018-2021, fiind afectaţi 3 din 10 copii în vârstă de până la 18 ani, iar dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani, circa 1 din 4, pragul de sărăcie fiind mult peste nivelul de sărăcie corespunzător adulţilor”, se arată într-un document pus în dezbatere publică, joi, de Ministerul Educaţiei şi care vizează elaborarea unei strategii care să vină în sprijinul părinţilor din România.

Sursa citată precizează că, în anul 2021, dintre gospodăriile cu copii dependenţi, cel mai puternic afectate de sărăcie au fost gospodăriile numeroase formate din 2 adulţi cu 3 sau mai mulţi copii dependenţi, înregistrând un procent de 56,4%, în creştere comparativ cu anul 2018 (cu un procent de 53,4%).

De asemenea, trei din zece familii monoparentale (părinte singur cu cel puṭin un copil dependent) se confruntă cu sărăcia, înregistrând, în 2021, un procent al sărăciei de 28,8%, în descreştere totuşi faţă de 2018 (cu un procent de 41,6%).

„Strategia Naţională pentru susţinerea părinţilor 2024-2030” pusă în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, nu face referire, în ceea ce priveşte sărăcia, la date statistice ulterioare anului 2021. 

Documentul citat precizează că, având în vedere aceste realităţi, apare nevoia promovării de măsuri active vizând susţinerea categoriei părinţilor aflaţi în situaţie de sărăcie, nu numai prin acordarea de beneficii sociale, ci şi prin garantarea locurilor de muncă, creşterea ofertei de locuri de muncă, în special pentru părinţii din zone marginalizate, dezvoltarea aşezărilor, astfel încât să devină durabile, reziliente şi deschise tuturor.

Statisticile arată de asemenea că se înregistrează discrepanţe majore între copiii romi şi cei majoritari în ceea ce priveşte sărăcia monetară, participarea şcolară şi abandonul şcolar.

”Chiar dacă au fost implementate măsuri de susţinere în domeniul educaţiei (locuri distinct alocate pentru romi la liceu şi universitate) sau programe de alfabetizare de tip «A doua şansă» pentru persoanele care au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta corespunzătoare, jumătate dintre persoanele de etnie romă care au cel mult 8 clase absolvite nu ştiu să scrie sau au mari dificultăţi de scriere. În plus, ponderea copiilor romi care frecventează învăţământul obligatoriu este de 78%, faţă de 95% pentru copiii majoritarilor din vecinătate. Decalajul se măreşte din nou în cazul accesului la învăţământului liceal, unde regăsim mai puţin de un sfert dintre elevii romi ( 22%), două treimi dintre etnicii romi fie nu au absolvit nicio clasă, fie au absolvit maximum studii gimnaziale”, mai arată datele prezentate de Ministerul Educaţiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Cu deosebit respect vă informez că totul se datorează lui Nicolae Ceaușescu,vinovatul principal.

 2. Mulțumim sistemului cleptocratic din România pentru această mare realizare! Viitorul acestor copii și tineri aflați în sărăcie va fi migrația. Cine vă va mai plăti pensiile speciale, salariile nesimțite, curțile cu argați și palatele?

  • Bugetul.
   Migratia in masa (a romanilor) nu e un fenomen nou si totusi tara are crestere economica destul de semnificativa si aproape neintrerupta de vreo 12-13 ani incoace. E de presupus ca tendinta va continua inca multi ani, chiar daca multi tineri emigreaza.
   Daca PIB-ul creste, creste si bugetul. Daca oamenii pleaca, bugetul ala se imparte la mai putini. De-aia doamnele si domnii de la butoane, dincolo de retorica de coniventa, sunt de fapt multumiti de faptul ca milioane de romani isi iau in lumea-n cap – ciolanul se imparte la mai putini si mai putini ochi sunt atintiti asupra lor.
   Situatia seamana bine cu cea de la alegeri – „sistemul cleptocratic”, cum il numiti dvs (si e o sintagma potrivita), e foarte fericit sa existe un absenteism masiv, pentru ca, ducand lucrurile la extrem, vor ajunge sa se aleaga singuri, ei intre ei, eventual cu neamuri, prieteni si complici.

 3. Este simplu .Tine-i in sărăcie și oferă indemnizații sociale pentru votanți.Este macabru ce fac comuniștii cu aceasta țară .Realitatea este vizibilă ,cca 6 mil sunt plecați.Toti tineri

 4. Nu-i nimic, votati psd in continuare.