G4Media.ro

România, Olanda și Suedia, inițiativă pentru creșterea capacității UE de răspuns la…

România, Olanda și Suedia, inițiativă pentru creșterea capacității UE de răspuns la situații de criză

România și Olanda, cărora li s-a alăturat Suedia, au lansat o inițiativă pentru creșterea capacității de răspuns și gestiune a Uniunii Europene în situații de criză, potrivit unui document citat de Euractiv.

Inițiativa lansată la 9 noiembrie arată că o evaluare a răspunsului inițial și a lecțiilor învățate trebuie să reprezinte fundamentul pentru o posibilă permanentizare a unei structuri de coordonare a răspunsului la crize, în cadrul Consiliului UE, au declarat pentru G4Media.ro surse europene.

Fără a propune crearea unor noi structuri, documentul publicat readuce în atenție nevoia de eficientizare a mecanismelor existente (lntegrated Political Crisis Response – IPCR) prin atribuirea unor agende strategice, a unor decizii de consolidare a dimensiunii de prevenție și pregătire pentru crize, și, nu în ultimul rând, a facilitării schimbului de informații între capitalele europene.

Inițiativa celor trei state cere coordonare și comunicare sporite la nivelul UE, după ce pandemia de Covid-19 a demonstrat că, cel puțin în primă fază, între statele membre a pornit o adevărată competiție, iar deciziile unilaterale luate de unele state privind libera circulație sau standardele sanitare au pus probleme întregului bloc comunitar.

În propunerea comună, cele trei țări cer o analiză a capacității de management a crizelor, menținerea instrumentelor create de UE pe parcursul pandemiei, dar și întărirea acestora prin permanentizare și adăugarea unor structuri la nivel tehnic.

Foto: Agerpres / EPA / FRANCIS R. MALASIG

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Am convingerea ca aceasta cutuma se va pastra, in care fiecare stat membru actioneaza ,in criza, de capul lui.

  2. O alta luare de poziție a României în UE. Se vede ca nu mai sunt majoritari psedistii hotomani in parlamentul ue. Gen grappini care vota numai împotriva intereselor României .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.