G4Media.ro

România construiește o rețea de apeducte pentru a alimenta cu apă Republica…

România construiește o rețea de apeducte pentru a alimenta cu apă Republica Moldova

Guvernul a aprobat miercuri un acord cu executivul de la Chișinău, la propunerea Ministerului Mediului, prin care România se angajează să construiască o rețea de apeducte pe sub râul Prut pentru alimentare cu apă potabilă din județul Iași (România) în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești (Republica Moldova), potrivit unui comunicat de presă.

Scopul acestui acord e să alimenteze cu apă Republica Moldova, o țară cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice.

Investițiile vor fi realizate din bugetul S.C. APAVITAL S.A., o companie deținută de Consiliul Județean Iași și 89 de consilii locale din zona Moldovei.

Acordul prevede construirea în prima etapă a unei subtraversări a râului Prut între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), care se adresează cetățenilor din treisprezece localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Pentru acest proiect există proiectul tehnic și finanțare.

Prin proiectele existente se prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) – Măcărăști (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și traversarea pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).

La finalul proiectului vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație de aproximativ 250.000 de persoane.

”Având în vedere relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, mă bucur că am reușit să aprobăm acest acord care reprezintă încă un pas în continuarea și dezvoltarea cooperării pentru a identifica soluții durabile la problemele comune. Acordul constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei de către conductele de alimentare cu apă potabilă, iar după intrarea în vigoare, se va stabili exact amplasamentul apeductului între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova, prin hotărârea Comisiei Hidrotehnice interguvernamentale”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos, citat în comunicatul de presă. (Foto: Pexels.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Bravo! Așa se face Unirea. Așteptăm mai multe poduri rutiere și autostrada până la vama cu R. Moldova…

  2. Limba Moldovenească este una frumoasă și dulce este una și aceeași cu a noastră limbă Românească. Nu ți-ar fi un pic de rușine. Iașul a fost și capitala țării, Cuza a făcut Unirea. Iar noi oamenii de aici ișa știm mai ghini decît tini.
    Hai, ia și plimbî URSUL. 😉

  3. Înțeleg că în patria „mumă” au terminat și asta!

  4. E de apreciat acest ajutor acordat Republicii Moldova, iar oricât nu le place unora, atât dintre noi românii, cât și unora dintre moldoveni, Moldova este teritoriul furat României, iar locuitorii ei (exceptându-i pe cei de altă limbă), sunt frații noștrii pentru că sunt români și ei!
    Însă, dilema mea e următoarea: noi construim asta pt Moldova, în vreme ce în România,nu avem apă curentă în majoritatea satelor și în unel cartiere din orașe? E mai mare rușinea, pt că suntem considerați „nespălații Uniunii Europene”!