G4Media.ro

România ajută Italia să gestioneze inundații devastatoare. Opt state membre UE au…

Sursa foto: Facebook: Pagina Ambientale - Reggio Emilia

România ajută Italia să gestioneze inundații devastatoare. Opt state membre UE au trimis pompe de mare capacitate

Opt state membre, printre care și România, au răspuns cererii de ajutor lansate de Italia, care se confruntă cu inundații devastatoare în nordul țării, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În urma unei noi cereri de asistență din partea Italiei, UE a mobilizat oferte de echipamente de pompare din Austria, Bulgaria, Germania, Franța, Polonia, România, Slovenia și Slovacia prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE pentru a ajuta autoritățile italiene să facă față inundațiilor puternice.

Solicitarea vine după ce condițiile meteorologice severe din Italia au provocat în ultimele zile inundații și alunecări de teren, afectând în special regiunea central-nordică Emilia Romagna.

La 21 mai, autoritățile italiene au activat mecanismul de protecție civilă al UE. Cererea de asistență se referă la echipamente de pompare de mare capacitate din Fondul european de protecție civilă.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE a fost în contact permanent cu autoritățile italiene, care evaluează în prezent ofertele, iar UE este pregătită să ofere ajutor suplimentar, dacă este necesar.

Serviciul Copernicus al UE a furnizat, de asemenea, o cartografiere prin satelit a zonelor afectate, în urma unei solicitări din partea autorității italiene de protecție civilă din 16 mai.

Atunci când o situație de urgență depășește capacitățile de reacție ale unei țări din Europa, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Comisia Europeană joacă un rol esențial în coordonarea răspunsului la dezastre la nivel mondial. De la înființarea sa în 2001, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat pentru peste 600 de situații de urgență și crize în interiorul și în afara UE.

Mecanismul de protecție civilă al UE are ca obiectiv consolidarea cooperării între cele 27 de țări ale UE și, în prezent, cele 9 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania și, mai recent, Ucraina) în materie de protecție civilă, pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...