G4Media.ro

Efectele OUG 114: România a importat, în luna mai, o cantitate de…

Foto: Pexels.com

Efectele OUG 114: România a importat, în luna mai, o cantitate de gaze de 353 de ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2018

România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres.ro. În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh.

G4Media a avertizat încă din luna decembrie 2018 că Rusia va fi unul dintre principalii beneficiari ai prevederilor controversatei OUG 114. Practic, în urma adoptării acestei ordonanțe, în paralel cu un ordin al ANRE (arbitrul pieței energetice), cei mai mari producători de gaz din România, Romgaz și Petrom, au fost obligați să importe cantități uriașe de gaz pentru centralele electrice proprii de la Iernut și Brazi. În paralel, Romgaz și Petrom sunt obligate să vândă gazele naturale din producția proprie către 81 de firme alese pe sprânceană, printre care combinatele falimentare ale lui Ioan Niculae.

Tot atunci, G4Media a arătat cum măsurile luate de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici îi ajută pe Ion Țiriac, Ioan Niculae și Teldrum. Plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în 2022, a fost o promisiune lansată sub forma unui sprijin pentru consumatorii casnici și industriali. Însă măsura a lovit dur în principalii producători de gaze, la care, culmea, statul român e acționar: Romgaz (acționar majoritar) și Petrom (acționar minoritar).

Unul dintre beneficiarii majori ai scăderii artificiale a prețului a fost mogulul îngrășămintelor, Ioan Niculae, acționarul majoritar al grupului Interagro, care se afla într-o situație economică dificilă. Niculae a încercat permanent să obțină prețuri cât mai mici la gaze – materia primă pentru îngrășăminte.

La finele lunii mai, ministrul Energiei, Anton Anton, declara că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă.

„Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a afirmat Anton, într-o conferinţă, citat de Agerpres.ro.

sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Astia sunt adevaratii securisti, vedea-i-am la puscarie

  2. ce prostii vorbiti domnilor, au crescut salariile bugetarilor, economia e tigrul europei….copilu lu dancila castiga la curtea de conturi 5000 euro si nu are nici 30 ani, va avea si pensie speciala pentri ca ne permitem…..traiasca partidul socialist !!!!

  3. solutia? desfiintarea anre si cumpararea de catre statul roman inapoi a actiunilor cedate catre cez,eon,enel,engie etc. desfiintarea bursei opcom, obligativitatea cumpararii productiei proprii a noilor companii de stat si importuri doar completari sau rezerve, exporturi doar daca necesarul intern este acoperit. pedepse in penal 10-20 de ani pentru „baietii destepti”! pot sa macane aia la bruxelles pana crapa! aratati-mi o companie italiana de energie care opereaza in germania sau in franta pe structura de monopol! la saraci se poate! ei inghit orice!

    • La care s-ar putea adăuga: ”desființarea” și a celorlalte instituții de reglementare și control, a burselor, naționalizarea firmelor care au capital privat, ”obligativitatea” ca resursele din economie să meargă la clanurile interlopilor securiști,”pedepse” pentru cei care manifestă liberă inițiativă, interzicerea libertăților cetățenești, a alegerilor, numirile în funcție să se facă pe criterii de apartenență la triburile care compun Mafia PSD-ALDE, nu care cumva să mai rămână vreun picior de ”bruxelles”. Și toate astea trebuie să se întâmple pentru că ”băieții deștepți” din cartelul mafiot PSD-ALDE, pe care îl susține acest trol imbecil care-și zice ion din balon, au făcut praf piața de energie pentru folosul escrocilor din România și nu numai. Cam asta vrea să transmită postacul ăsta cretin crezând că dacă el ”înghite orice” și îi mai și place ce-i dau la ”înghițit” stăpânii lui ”săraci”, mai e cineva care să pună botul la tâmpeniile pe care le spune de fiecare dată.

    • Io din Balon ? DIn balonul Ciumei Rosii, nu?

  4. Scop atins. Ciuma Rosie si-a servit stapanii pentru care lucreaza si de unde isi iau solda. TRADATORII TARII TREBUIE JUDECATI SI TRIMISI LA OCNA.