G4Media.ro

România a contribuit la fondurile NATO cu 1,4 milioane de dolari pentru…

Sursa foto: Ihor Tkachov / AFP

România a contribuit la fondurile NATO cu 1,4 milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei, Moldovei, Georgiei și Iordaniei/ Banii vin dintr-un ajutor al României pentru Afganistan, rămas nefolosit

Ministerul Afacerilor Externe anunță, sâmbătă, acordarea unor contribuții voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei, în valoare totală de până la 1.400.000 dolari.

Bogdan Aurescu a transmis către secretarul general NATO și omologilor săi din statele menționate scrisori de informare despre decizia Guvernului care a stabilit redirecționarea unor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata națională afgană, rămase neutilizate.

  • ”Astfel, România va contribui la consolidarea rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse, prin acordarea a până la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), ale Republicii Moldova, prin contribuția de până la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), precum și ale Georgiei, prin finanțarea cu până la 300.000 dolari a Fondului voluntar de consolidare a capacității de apărare a Georgiei (Georgia – Defense Capacity Building Trust Fund), țări dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse în Ucraina. Contribuția voluntară la Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Regatului Hașemit al Iordaniei (Jordan – Defense Capacity Building Trust Fund) va fi de până la 100.000 dolari. Decizia corespunde priorităților de politică externă și de securitate ale României și contribuie la creșterea profilului țării noastre în cadrul NATO, precum și la îndeplinirea obiectivelor de consolidare a securității și stabilității în proximitatea Flancului Estic, în special în regiunea Mării Negre. Totodată, acest demers reconfirmă rolul activ al României de promotor al politicii de parteneriate a NATO, prin sprijinirea partenerilor din Vecinătatea Estică, dar și de întărire a legăturilor Alianței cu Vecinătatea Sudică. De asemenea, această măsură este în concordanță cu asumarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2023, a rolului de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) în Georgia și, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens (https://www.mae.ro/node/59297)”, a transmis MAE sâmbătă.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Foarte bine.

  2. NATO trebuie să treacă la treabă serios. Cu cât trece timpul cu atât orcile vor trimite mai mulți în Ucraina. O miscare definitivă. Ori la bal ori la spital. Cu rusu nu merge cu vorba bună. Sunt cea mai nenorocita specie după pământ(eu). :)))

  3. Iordaniei?

  4. Sa cumpere prezervative pentru soldatii rusi, ca asa fac bine Ucrainei