G4Media.ro

Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş / Nivelul a fost ridicat…

Sursa foto: Salvamont Sibiu

Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş / Nivelul a fost ridicat la 4 din 5 / La Bâlea Lac stratul de zăpadă este de aproape 3 metri

Este risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Riscul de avalanșă este mare, de nivel 4 din 5, în Munții Făgăraș, Parâng-Șureanu, potrivit Buletinului nivometeorologic al Administrației Naționale de Meteorologie, valabil până miercuri seară, informează Brașov.net.

În Munții Făgăraș, la peste 1800 m s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depășește pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanții nordici, peste stratul mai vechi, umezit și parțial înghețat în partea sa superioară pe fondul scăderii temperaturii. În profunzime regăsim straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Va continua să ningă moderat. Pe pantele suficient de înclinate, zăpada recent depusă va putea aluneca în mod spontan peste cel vechi și compactat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m.

La Bâlea-Lac, în munții Făgăraș, situat la 2.034 de metri, stratul de zăpadă este de aproape 3 metri

S-au înregistrat ninsori importante și sub 1800 m, iar stratul de zăpadă este mai consistent pe versanții nordici. Va continua să ningă, iar stratul va continua să crească și aici. Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus și umezit va putea aluneca peste zăpada mai veche sau peste sol, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...