G4Media.ro

Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, a declarat deschis…

Rimetea (Alba), satul de la poalele Pietrei Secuiului, care trăiește din turism. Foto: G4Media

Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, a declarat deschis sezonul turistic. Cele 55 de pensiuni sunt ”motorul” economiei locale. Ce poți face acolo

Autoritățile locale din Rimetea (județul Alba) și reprezentanții pensiunilor și asociațiilor locale au declarat sâmbătă deschis sezonul turistic 2024.

Pensiunile din zonă și-au prezentat oferta turistică pentru acest sezon, în cadrul unui eveniment care a inclus ateliere de artizanat, gastronomie, tururi ghidate, vânătoare de comori, programe pentru copii și rafting pe râul Arieș.

În eveniment au fost implicate 25 de pensiuni și trei asociații locale. În total însă, numărul caselor și pensiunilor care asigură locuri de cazare ajunge la peste 50, ceea ce i-a adus comunei cu populație majoritar maghiară renumele că ”trăiește sută la sută din turism”.

Primarul comunei Rimetea, Deák-Székely Szilárd-Levente, afirmă că expresia este ”doar un pic exagerată”, dar spune că procentul celor implicați în activitățile legate de turism și servicii este foarte mare.

”Avem în sat 55 de pensiuni, iar cei care nu dețin o pensiune, nu sunt proprietari, lucrează la una dintre acestea, adică sunt angajați”, a precizat el.

„Anul acesta trei asociații s-au gândit să organizeze un eveniment deosebit de frumos. Ei s-au gândit să promoveze tot ce au, produsele turistice și serviciile pe care le dețin și s-au gândit să organizeze o deschidere a sezonului turistic” a mai spus primarul.

Deák-Székely Szilárd-Levente a recomandat traseele pe Piatra Secuiului, zona stâncoasă uriașă care străjuiește satul, la cetatea de la Colțești, închirierea bicicletelor electrice sau rafting pe râul Arieș.

„După o zi plină pot recomanda un gulaș deosebit de bun, un gulaș unguresc făcut la Rimetea cum numai la noi găsim. Pot recomanda cozonacul specific „Somodi” sau mai avem o prăjitură deosebită, hamuzsák, sunt ca niște săculeți cu nuci”, a mai spus primarul.

Publicitate electorală

Mai jos un material video realizat la finalul sezonului trecut, toamna:

Printre primele lucruri pe care le află un turist de la localnicii din Rimetea (județul Alba), este acela că soarele răsare de două ori, la ei.

Este o iluzie dată de faptul că este văzut prima dată de dimineață, apoi intră din nou, pentru o oră, în spatele Pietrei Secuiului.

Citește și Deutsche Welle: Satul Rimetea, printre cele mai frumoase din România

Comuna, locuită în majoritate de maghiari, atrage anual un număr record de turiști, atât români cât și din Ungaria.

Zona este accesibilă atât dinspre Cluj, cât și dinspre Alba.

Turiștii maghiari pot veni pe autostradă, în câteva ore, până la Aiud, de unde mai au de străbătut doar 26 de kilometri, printr-un peisaj stâncos, impresionant, care se transformă la un moment dat în niște chei înalte.

Se poate ajunge și dinspre Cluj-Napoca, pe autostradă până la Turda și apoi pe ruta Mihai Viteazu – Buru.

rimetea alba turism

În 1999, comuna a primit premiul Europa Nostra pentru casele vopsite în alb și verde, inspirate de arhitectura săsească și renovarea unor dintre ele a fost sprijinită în trecut și de Administrația Sectorul V din Budapesta.

Aproximativ 130 de gospodării au primit finanțări lunare pe baza a 3 condiții, toate ținând de păstrarea aspecului caselor și de situațiile în care pot fi aduse modificări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...