G4Media.ro

Rezultatele studiului UE privind antisemitismul, comentate de o expertă de la The…

Rezultatele studiului UE privind antisemitismul, comentate de o expertă de la The Israel Project: Sunt șocante, dar nu surprinzătoare

Rezultatele recentului studiu privind antisemitismul în Uniunea Europeană, care indică faptul că fenomenul este în creștere pe continent, iar evreii sunt din ce în ce mai îngrijorați din cauza riscului de a fi hărțuiți, sunt șocante, dar, din păcate, nu sunt surprinzătoare, susține Julie Lenarz, Senior Fellow în cadrul The Israel Project în Washington DC și director-executiv al Human Security Centre cu sediul la Londra.

Într-o declarație pentru G4Media.ro, Lenarz a afirmat că, în Europa, antisemitismul a devenit parte integrantă a societății la un nivel care nu a mai existat după cel de-al Doilea Război Mondial. Raportul realizat de Fundamental Rights Agency (FRA) a UE susține că antisemitismul „își face loc în viața europeană,” iar Franța a fost indentificată ca fiind țara europeană care are cele mai mari probleme cu antisemitismul.

Studiul cuprinzător realizat de FRA, o agenție cu sediul la Viena, a dezvăluit că antisemitismul se înrăutățește în Europa, iar evreii se tem tot mai mult de riscul de a fi hărțuiți. Sute de evrei din 12 țări membre ale Uniunii Europene, chestionați în cadrul anchetei FRA, au afirmat că au suferit un atac fizic, antisemit în ultimul an, în timp ce 28% dintre ei au declarat că au fost hărțuiți.

Dintre țările europene, Franța a fost identificată ca fiind cea în care antisemitimsul reprezintă cea mai mare problemă, însă incidente au fost înregistrate și în Germania, Marea Britanie, Belgia, Suedia sau Olanda.

BBC a scris de altfel că, chiar în ziua în care raportul a fost publicat, poliția italiană a anuntat că investiga furtul a 20 de plăcuțe memoriale care comemorează Holocaustul. Plăcile mici de aramă – dedicate membrilor unei familii evreiești, De Consiglio – fuseseră scoase de pe trotuarele Romei de autori necunoscuți.

Ce indică studiul

Raportul agenției cu sediul la Viena prezintă o imagine sumbra a sinagogilor și a școlilor evreiești din Europa care necesită protecție. Studiul descrie „comentarii vicioase” pe internet, în mass-media și în politică, precum și incidente de discriminare e evreilor la școală și la locul de muncă. Raportul FRA a fost realizat în 12 state europene unde locuiesc cei mai mulți evrei, respectiv 96% din populația evreiască estimată din UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia, Marea Britanie) și a fost dat publicității la șase ani după primul studiu realizat de către agenția europeană în șapte țări.

Raportul FRA – cel mai amplu studiu al evreilor realizat vreodată în întreaga lume, cu 16.500 de respondenți care s-au identificat ca fiind evrei – afirmă că abuzurile antisemite au devenit atât de comune în Europa, încât majoritatea victimelor nu mai raportează incidentele.
Printre altele, studiul „Experiences and perceptions of antisemitism” arată că:

* 28% dintre cei chestionați au suferit în ultimele 12 luni o formă de hărțuire din cauză că sunt evrei, 2% dintre ei au fost atacați fizic

* 47% sunt îngrijorați în legătură cu insultele sau hărțuirea verbală antisemită și 40% se tem de atacuri fizice în următoarele 12 luni

* 89% dintre cei 16.395 evrei intervievați consideră că antisemitismul online este o problemă în țara unde trăiesc

* 34% dintre respondenți au evitat evenimentele evreiești cel puțin ocazional din cauza temerilor legate de siguranță

* 38% dintre evreii chestionați au luat în considerare să emigreze în ultimii cinci ani din cauza temerile pentru propria securitate

* Cel mai mare număr de incidente de hărțuire a evreilor au avut loc în Germania, urmată de Belgia, Olanda și Polonia

* 95% dintre evreii din Franța – un număr semnificativ – consideră antisemitismul o problemă „destul de mare” sau „foarte mare” (Franța a fost martora, în ultimii ani, a unor atacuri jihadiste, inclusiv uciderea unor ostatici într-un magazin evreiesc din Paris; Mireille Knoll, care a supraviețuit Holocaustului, a fost ucisă în apartamentul ei din capitala franceză, iar un băiat de opt ani a fost atacat pe stradă de un grup de adolescenți deoarece purta tradiționala kippah evreiască. Primul ministru francez, Edouard Philippe, a vorbit despre o creștere cu 69% a incidentelor antisemite în țară, care are cea mai mare populație evreiască din Europa, numărând aproximativ o jumătate de milion de persoane. El a spus că autoritățile vor crea o rețea națională de anchetatori pentru a combate crimele antisemite și că o forță speciala va încerca să-i ajute pe profesori să facă față antisemitismului în sălile de clasă).

* Peste 80% dintre cei intervievați au identificat antisemitismul ca o problemă serioasă în Germania, Belgia, Polonia și Suedia (în noiembrie, cancelarul Angela Merkel a spus că germanii s-au obișnuit să vadă instituții evreiești care necesită prezența polițiștilor sau protecție specială; pe de altă parte, în ultimii șase ani, Suedia a cunoscut, alături de Marea Britanie și Germania, una dintre cele mai mari creșteri ale antisemitismului. De exemplu, anul trecut, o campanie desfășurată de o grupare neo-nazistă a obligat o asociație comunitară evreiască să își suspende activitatea în orașul Umea; în decembrie 2017, trei bărbați originari din Orientul Mijlociu au aruncat bombe artizanale într-o sinagogă din Goteborg unde mai mulți tineri luau parte la o petrecere. În Marea Britanie, cele mai multe incidente antisemite sunt legate de comportament abuziv, iar numărul acestora a atins un record anul trecut. Timp de luni de zile, antisemitismul a fost în centrul discursului politic de la Londra, cu acuzații legate de Partidul Laburist din opoziție și de liderul său, Jeremy Corbyn).

* Studiul arată că cele mai multe comentarii antisemite au fost făcute pe internet (80%), media (56%), evenimente politice (48%), precum și în mediul universitar (19%) sau la evenimente sportive (11%).

Ce recomandă UE

Într-o declarație adoptată săptămâna trecută, Consiliul UE a cerut statelor membre care nu au făcut-o încă să susțină definiția legată de antisemitism propusă de International Holocaust Remembrance Alliance – „Antisemitismul reprezintă o anume percepție referitoare la evrei, care poate fi exprimată ca fiind ură împotriva evreilor” – ca un instrument util de orientare în educație și formare.

Raportul agenției FRA solicită țărilor UE să „coopereze sistematic” cu comunitățile evreiești pentru a proteja instituțiile evreiești, afirmând totodată că victimele ar trebui să fie încurajate și ajutate să raporteze incidentele de discriminare antisemită.

Julie Lenarz: Un raport șocant

Rugată de G4Media.ro să comenteze rezultatele studiului FRA, Julie Lenarz, care este Senior Fellow în cadrul The Israel Project în Washington DC și director-executiv al Human Security Centre cu sediul la Londra, a afirmat următoarele:

„Rezultatele sondajului UE privind antisemitismul sunt șocante, dar, din păcate, nu sunt surprinzătoare. În întreaga lume, suntem martorii creșterii alarmante a urii îndreptate împotriva comunității evreiești. În Europa, antisemitismul a devenit parte integrantă a societății la un nivel care nu a mai existat după cel de-al Doilea Război Mondial. Luați-l, de exemplu, pe Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, care a făcut în mod deschis remarci antisemite.

O mare parte a antisemitismului de azi este învăluită sub forma antisionismului, mai ales din partea stângii politice. Antisionismul este o formă de antisemitism, deoarece este la fel de discriminatorie, stigmatizantă și marginalizatoare ca versiunea veche – neagă unui întreg popor dreptul de a se defini ca națiune.

De asemenea, suntem martori la o creștere a antisemitismului tradițional bazat pe rasă și religie, în cazul extremei drepte. Într-un prim pas pentru a lupta împotriva acestei tendințe, ar trebui să devină obligatorie pentru toate statele UE să adopte definiția de lucru a antisemitismului propusă de către International Holocaust Remembrance Alliance. În prezent, UE folosește definiția doar ca „instrument de orientare” pentru membrii săi, o politică care este pe deplin insuficientă. Antisemitismul nu este negociabil.”

Surse: fra.europa.eu, BBC, holocaustremembrance.com

Foto: Coperta studiului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Este ca UE sa facă un studiu și în privința anticomunismului. Poate se vor dezbara și ei de,, miraculoasa idee” și marx(juncker). Nu uitați ca în 16 decembrie, acum 29 de ani, începea minunea…

    • „Defamation”

      „Defamation ) is a 2009 documentary film by award-winning filmmaker Yoav Shamir.”

      „It examines antisemitism and, in particular, the way perceptions of antisemitism affect Israeli and U.S. politics.”

      „Defamation won Best Documentary Feature Film at the 2009 Asia Pacific Screen Awards.”

      „The Anti-Defamation League issued a statement denouncing the film, stating that it „belittles the issue (of antisemitism) … and cheapens the Holocaust.”

      „It is Shamir’s perverse, personal, political perspective and a missed opportunity to document a serious and important issue.”

      Citatele sunt de pe wiki.

  2. Homo homini lupus est ! Antisemitismul se mentine in toate statele barbarizate.

  3. I-auzi plm! Daca nu li se pune covorul rosu peste tot inseamna ca e lumea antisemita? Mai da-i in plm si pe astia ca prea multe basini au in cap. Copii romaniei mor pe capete in spitale si clasa muncitoare e transformata in sclavi pt o casa si daca ies in strada sunt batuti si gazati. Asta ce forma de ura de rasa e? Pe asta nu se fac studii in UE? Pt astia nu sare nimeni de cur in sus. Hai sictir.

  4. Franta e prima la antisemitism pentru ca au cei mai multi evrei din Europa. Nimic surprinzator.
    M-ar fi interesat starea sociala a evreilor din Franta,dar nu-i nimic, o banui. Adica nu-i niciunul pe strazi.
    Pe strazi sunt cei care vad pe trotuare placute comemorative. Frustrati,le scot. Stim de ce,nu dezvoltam.
    Pe cuvant,nu sunt antisemit, dar evreii insista prea mult cu trecutul negru. Parca vor sa scoata ochii crestinilor.Intotdeaua.In veci. Condamn Holocaustul, ca si majoritatea dintre noi,dar evreii ar trebui sa intre in normal. Sa ierte si sa uite.

    • Tu faci confuzie intre ,,anti-iudaism” si ,,anti- semitism”.
      Definitia reala a ,,anti-semitismului” este ura / impotrivirea fata de TOATE etniile semite:
      iudei , restul evreilor, arabi , libanezi, negrii etiopieni etc.
      In realitate asa zisul in presa ,,anti-semitism” este de fapt ,,anti- iudaism” , si se refera la etnia iudaica provenita din cele 2 triburi de iudei care au format dupa anul 900 i.e.n. statul ,,Iudeia” cu capitala la Ierusalim si care triburi de iudei au pierdut controlul Statului Unificat ,,Israel” in urma ,,Razboiului Civil Contra lui Rehoboam” (succesorul lui Solomon). Deci , primii asa zisi ,,anti-semiti” din lume au fost cele 10 triburi evreiesti din nordul Isarelului si care s-au revoltat contra conducerii statale ale iudeilor din zona Ierusalimului prin anul 900 ien., si rezultand in nord noul stat independent ,,Israel”.

  5. Socant dar iarăși deloc surprinzător e ca nu se face nici o conexiune cu valul de islamici care au fost lasati de UE sa invadeze Europa. Încă mai spera sa cenzureze internetul și sa ne manipuleze prin studiile lor ca pe niște maimuțe.

  6. corectitudinea politica este fascinanta in astfel de imprejurari. Citez: „a fost atacat pe stradă de un grup de adolescenți”. Au uitat sa adauge atributul furiosi. Adolescentii astia erau cumva arieni?
    Nu exista in tot articolul o cat de mica referire la arabi sau musulmani. Nici una. Nu, pur si simplu a crescut antisemitismul in Europa. Mai e ceva de comentat?

  7. Viata este contradictorie, evreii inca sunt considerati paria de o parte a lumii desi au contribuit la evolutia omenirii prin cei mai prestigiosi oameni de stiinta, arta, cultura, religie, etc.

  8. In aia 28% de repondenti hartuiti intra si domnul Ilan Laufer, hartuit de Iohannis?

  9. Ia faceti un articol si despre cati israelieni care au afaceri in Romania NU AU AFACERI IN ISRAEL.

    La ei acasa nu-i antisemitism, deci ce sa fie, ce sa fie … asa ca poate nu-i aiurea sa creada omul ca nici antisemitismul de azi nu e ala barbar din secolul trecut.

    Si de antisemitism se vaita si potaia aia de Laufer, deci regret ca pot lua in serios asemenea studiu.

    • Dnă aveși întrutotul dreptate în ceea ce îl privește pe Ilan Laufer, deși folosiți un cuvânt prea blând – aș sugera ”jigodia”!
      Cu bune urări

    • Din toata pecia am ales pe Ilan Laufer si Nati Meir.

  10. Sincer, nu mi se pare o afirmație corectă! Evident că în Europa există o reținere – la primul contact – față de negri africani, musulmani, evrei, ș.a.m.d. Asta nu înseamnă antisemitism, cu prudență. ..
    Unii evrei au tendința de a se autovictimiza; dacă împingi unul în autobuz din greșeală, va începe să țipe: ”ANTISEMITISM!”
    Ca pentru orice populație există indivizi foarte diferiți! Am numeroși prieteni evrei, pe care îi stimez enorm – și invers.

  11. Adrian Novac ar trebui să fie transparent și să explice relația sa cu lobby-ul israelian.
    Sub falsa problemă a antisemitismului, articolul de mai sus introduce periculoasa idee că orice critică a statului Israel este un act antisemitic.
    Antisemitismul este o problemă generală a societății dar nu la fel de gravă cum este spre exemplu ura față de țigani. Nu am auzit despre copii de evrei incinerati criminal așa cum am auzit despre copii de țigani și nici despre evrei trăind în gettouri insalubre doar pentru că sunt evrei. Totuși am văzut țigani marginalizați așa.
    Cum spuneam, articolul acesta a fost elaborat pentru introduce subtil ideea că orice critica a statului de tip Apartheid, Israel sunt manifestări antisemite având exemplul Corbin. Aceasta idee impusă publicului este incredibil de nefericită, falsă, limitativă a dreptului de opinie și exprimare, spală de vină un regim rasist ca Israel limitând posibilitatea rezolvării pașnice și legal a conflictului din Orientul Mijlociu.
    Îmi pare rău că Adrian Novac a căzut în această capcană (voit?) și, din păcate, acest articol este doar unul dintre cele multe promovate de G4media in aceasta direcție total greșită.

  12. Domnule Novac, ca jurnalist ar cam trebui să îți recitești articolul. De ce? Te repeți, adică te bâlbâi. Sau vrei să atingi numărul de cuvinte necesar pentru un articol? Și mai multă atenție la traducere. Poți să induci eroare la adevăratul înțeles al cuvintelor.
    Subiectul ales este foarte dificil de tratat. Oamenii sunt educați diferit în funcție de religia adoptată prin părinți, înțeleg diferit dacă nu studiază meticulos ceea ce înseamnă antisemitism, evreu, a trăi ca evreu, a trăi cu un evreu..
    Încercați să vă documentați mai bine înainte de a scrie așa ceva. Pe cei care am mai rămas aici, ne jigniți, ne umiliți cu astfel de articole. Și atunci, cine e antisemit???