G4Media.ro

Reuters: Israelul vinde un sistem avansat de apărare antiaeriană Emiratelor Arabe Unite

Sursa foto: Wikimedia Commons / TaBaZzz

Reuters: Israelul vinde un sistem avansat de apărare antiaeriană Emiratelor Arabe Unite

Israelul a fost de acord să vândă un sistem avansat de apărare aeriană Emiratelor Arabe Unite, au declarat două surse familiarizate cu această chestiune, în primul astfel de acord cunoscut între ele de când au stabilit legături în 2020, relatează Reuters.

Acordul întărește modul în care, pentru unele state arabe, rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, care durează de zeci de ani, a fost acum eclipsată de prioritățile naționale, cum ar fi securitatea și economia.

Israelul și Emiratele Arabe Unite, aliate cu SUA, împărtășesc o teamă supremă, aceea că Iranul obține o armă nucleară, o ambiție pe care Teheranul o neagă.

Israelul a aprobat o solicitare a EAU la mijlocul verii și va furniza statului din Golf interceptoare mobile SPYDER fabricate de Rafael, au declarat două surse, refuzând să ofere mai multe detalii din cauza naturii sensibile a acordului.

O a treia sursă a declarat că EAU a achiziționat tehnologie israeliană capabilă să combată atacurile cu drone precum cele care au lovit Abu Dhabi la începutul acestui an.

Ministerul israelian al Apărării și producătorul SPYDER, Rafael, au refuzat să comenteze. Ministerul de Externe al EAU nu a făcut niciun comentariu.

Nu a fost imediat clar câte interceptoare – care sunt montate pe vehicule și pot apăra împotriva amenințărilor cu rază scurtă și lungă de acțiune – vor fi furnizate sau dacă au fost livrate până acum.

Întrebat dacă Israelul furnizează EAU sisteme de apărare aeriană, președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe și apărare, Ram Ben-Barak, a declarat la 20 septembrie la radioul israelian că există o cooperare largă cu EAU, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter