G4Media.ro

VIDEO Rețeta unei familii de secui care face de 45 de ani…

Sursa Foto: Captură Facebook

VIDEO Rețeta unei familii de secui care face de 45 de ani figurine de zahăr pentru pomul de Crăciun

Reprezentanţii Centrului de Cultură din Covasna au realizat mai multe materiale video despre obiceiurile tradiţionale de iarnă, printre ele aflându-se şi cel în care Miklos Ilona şi fiica ei, Tunde, din localitatea Sânzieni, prezintă modul de preparare a figurinelor din zahăr, transmite Agerpres.

Miklos Ilona spune că a învăţat să facă figurine colorate în urmă cu aproape 45 de ani în cofetăria lui Turoczi Tibor, iar pentru prepararea unei porţii sunt necesare trei kilograme de zahăr, un litru de apă, coloranţi şi arome, pe cât posibil cât mai naturale, cum ar fi mentă, portocale sau sucuri de zmeură, lămâie sau afine.

Pentru prepararea acestora mai e nevoie de făină sau amidon şi câteva matriţe în formă de flori, maşinuţe sau inimioare.

Miklos Ilona ne dezvăluie secretul ‘fabricării’ decoraţiunii cu gust. Zahărul se fierbe într-un litru de apă şi se amestecă bine până devine un sirop foarte gros. La topirea zahărului e nevoie de mare atenţie să nu se ardă, să nu se caramelizeze, ci să se formeze un sirop transparent care se fierbe până apar băşicuţe. Siropul se răceşte, după care se amestecă bine până devine spumos, apoi se adaugă esenţele, coloranţii, iar compoziţia se pune într-o pâlnie.

Separat, într-o tavă se pregăteşte un pat gros şi neted de amidon sau făină albă, pe care se imprimă matriţele în care va fi turnat apoi fondantul cu ajutorul pâlniei.

Figurinele turnate sunt lăsate la întărit, după care sunt scuturate de făină sau amidon cu ajutorul unei pensule şi sunt tăvălite uşor în zahăr pudră, continuă Miklos Ilona să explice cum prind formă decoraţiunile dulci.

După strângerea figurinelor pe o farfurie, se netezeşte din nou patul de făină sau amidon din tavă, se lasă puţin la răcit, după care se imprimă alte forme în care se toarnă fondantul cu alte arome şi alte culori.

La final, când toate sunt gata, sunt legate cu aţă şi agăţate în pomul de Crăciun.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. zica extremistii ce-or vrea, dar ungurii le au cu bucataria!

  2. Miklós, Tünde, Túróczi.
    Pentru diacritice go to Settings – Time & Language – Language – Keyboard.

    Petre Țuțea, nu Cucja!