G4Media.ro

Restituirea taxei de poluare, amânată de guvern pentru 2019 pentru a preveni…

Restituirea taxei de poluare, amânată de guvern pentru 2019 pentru a preveni o gaură în bugetul pe 2018. Comisia Europeană ceruse în luna mai restituirea ”integrală și imediată” a taxelor

Guvernul Dăncilă amână restituirea taxei de poluare, a timbrului de mediu și a celorlalte taxe speciale plătite la cumpărarea de autovehicule până în 30 iunie 2019, după cum arată proiectul ordonanței de urgență adoptate vineri seară de executiv. Și asta în ciuda faptului că în luna mai Comisia Europeană ceruse guvernului să restituie ”imediat și integral” taxele auto plătite de cetățeni în baza unor legi care nu respectau legislația europeană (sursa).

La momentul notificării, în luna mai, Comisia Europeană arăta că în cazul în care guvernul nu va plăti rapid sumele, va declanșa procedura de infringement.

Textul final al ordonanței de urgență nu a fost făcut public și nici nu a fost publicat încă în Monitorul oficial, dar proiectul publicat marțea trecută justifica amânarea termenelor de restituire prin volumul mare de cereri înregistrate, care ar goli conturile statului.

Iată noile termene pentru restituirea taxelor impuse în trecut de statul român:

”(6) Restituirea sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
a) pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019;
b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.”
(2) Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017 cu modificările și completările ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.
(3) Sumele rămase de restituit, reprezentând timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

Iată vechile termene, prevăzute de OUG 52/2017:

Restituirea sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, astfel:
a) pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018;
b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicul, în perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019.

Motivația oficială din nota de fundamentare a OUG:

”Luând în considerare că termenele limită instituite pentru restituirea de către organele competente a sumelor cuvenite contribuabililor / plătitorilor nu pot fi respectate datorita volumului mare de cereri înregistrate, ceea ce poate conduce la afectarea bugetelor organele fiscale competente care realizează operațiunile de restituire prin creșterea cuantumului dobânzilor calculate, și, implicit, la afectarea colectării veniturilor bugetare, respectiv a execuției bugetare, este necesară prelungirea termenelor până la care se va realiza restituirea către contribuabili / plătitori a taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule”.

Foto: Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Astia-s ca popa, au mana numai de luat, nu de dat (inapoi).

    • Ei au alte prioritati… „problema „protocoalelor”, sa ii scape pe Udrea si pe restul acolitilor, albirea Mustaciosului… ce cere UE sunt prostii inutile care nu ajuta la bunastarea Romaniei, asa cum ajuta amanetarea sa de catre un grup infractional dezorganziat de mafioti si incompetenti.

  2. hotie jigodism si infractionalitate validate prin OG!!
    la fel se intampla si cu primele de la stat din programul de economisire-creditare si cu restituirile de TVA! Acest guvern al groazei si haosului ascunde momentul imploziei fiscale. Dca citeste vreunul pe aici: Nu cumparati titluri de stat emise de acesti nenorociti!
    Strategia este simpla: vor rostogoli toate datoriile pana cand un guvern ulterior va trebui sa recunoasca incapacitatea de plata la tarii si sa „spele” mizeriile facute de PSD.
    Nu le doresc de sarbatori decat suferinta, boli si neliniste! asta ca un „bun roman ortodox”

  3. Iata un motiv serios pentru ca populatia sa fie mult mai reactiva cand un guvern anunta ca pune sau mareste taxe. Pentru ca taxele sint greu de rambursat. Taxa de poluare, timbru de mediu (pai taxa de poluare nu tot pe mediu se aplica?) si alte taxe. Wow. Cred ca mediul in RO e super curat!

  4. Subscriu!
    Sa something aleaga praful si pulberea de ei!

  5. Ce frumos ar fi sa putem sa dam si noi o ordonanta sa amanam taxele pe care le datoram acestei organizatij mafiote numite stat ….

  6. masura de amanare a acestor plati, e bucuria bancilor.
    sa explic, majoritatea celor care vor restituirea taxelor de mediu pt. masini au trebui sa-si deschida conturi in lei, iar asta presupune un comision de administrare.

  7. Sa zicem mersi daca nu baga alta taxă mascată în impozit sau în ITP.
    Despre restituire…nici nu poate fi vorba, cel puțin nu câtă vreme „actualii” împrăștie cu bani – pomeni pentru unii cu salarii și pensii speciale.

  8. Toa’su Teodorovici, pai unde-i creșterea economică daca va împiedicați de restituirea unei taxe, și riscați o gaura in buget !?

  9. Dar era vorba ca noua taxa ce intra in viguare in 1 aprilie, nu poate sa fie aprobata daca nu s-a restituit timbrul de mediu la toata lumea, acum sunt curios inca o ilegalitate pe care comisia europeana o sa o vada care sigur v-a duce la inca o amenda, astia mai bine platesc amenzi decat sa ne dea noua banii inapoi

  10. Da’ taxa de prost, pardon, banii pentru Cumințenia Pământului… pe când se returnează?

  11. Buna ziua,
    Daca este vreun jurist sau avocat si citeste comentarile ar putea sa ne spuna prin ce metoda se mai poate depune cereri de restituire a taxei chiar daca termenul este depasit avand in vedere faptul ca si statul modifica si decaleaza termenele de plata ?
    Multumesc

    • Si pe mine ma intereseaza un raspuns la aceasta intrebare. Sigur nu suntem doar 1-2 care nu am fost la curent cu stirile si nu am depus cereri.
      Am luat legatura cu un avocat si mi-a raspuns ca nu ma poate ajuta pentru ca termenul este depasit.
      Sper ca din comoditate mi-a dat raspunsul acesta si ca este totusi o solutie.

  12. Aceas guvernanti care nu ii intereseaza decit treburile lor. Dar sa vedem cine ii mai voteaza cu atitea minciunii.

  13. Vine pastele dar banuti ba,ca asa trebuie în democratie minciuna>adevarul excroci>oameni corecti etc.Domnule ministru al economiei sunt curioasa ce mai inventati ca termenul se cam apropie de final .