G4Media.ro

Restauratorii Cazinoului din Constanța au găsit printre zidurile clădirii schiţe ce ar…

sursa foto: Info Sud-Est

Restauratorii Cazinoului din Constanța au găsit printre zidurile clădirii schiţe ce ar fi fost ascunse de deţinuţii care au lucrat la renovarea monumentului în anii 1950

Restauratorii Cazinoului din Constanța au găsit printre zidurile clădirii schiţe ce ar fi fost ascunse de deţinuţii care au lucrat la renovarea acestuia în anii 1950. Potrivit arhitectului Radu Cornescu, lucrările vor începe la faţade şi vor lucra mai multe echipe, fiind montate până în prezent schelele. Momentan, specialişti din Germania şi Austria testează probe de tencuială pentru ca materialele folosite la refacerea simbolului Constanţei, Cazinoul, să fie de cea mai bună calitate, a informat sâmbătă administraţia locală.

„Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziţii, iar lucrările de restaurare încep cu faţadele. O echipă de experţi, specializaţi în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje şi ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria şi Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Aşteptăm rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate şi o compoziţie care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării. Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 faţade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de şantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalaţii electrice, sanitare, termice, instalaţii de ventilaţie”, a declarat Cornescu, citat într-un comunicat de presă, el fiind desemnat de municipalitate să supravegheze desfăşurarea lucrărilor.

Potrivit arhitectului, totul va fi refăcut în concordanţă cu proiectului original.

„Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există şi o scară construită după anul 1986 şi aceasta va fi desfiinţată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau şi a astupat faţada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca şi reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa, am discutat cu proiectantul şi am decis să demolăm scara şi să o refacem cu detaliile din 1910”, a menţionat Radu Cornescu.

De asemenea, potrivit comunicatului, vor avea loc remodelări ale spaţiilor interioare, astfel încât această clădire să funcţioneze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria acestei clădiri. După ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

Coordonatorul lucrărilor de renovare a Cazinoului, inginerul Marius Stan, a menţionat că în prezent se execută lucrări de demolare a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale.

„În acest moment se execută lucrări de demolare şi desfacere a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale, pentru a aduce faţada la forma originală din 1910. Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizaţiei de construire emisă de Primăria Constanţa, pentru funcţiunile noi pe care le va avea Cazinoul. La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund şi acestea vor trebui desfiinţate”, a spus inginerul.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul din Constanţa va fi redat circuitului public.

sursa: Agerpres.ro

sursa foto: Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Redactia, ce-i cu titlul articolului, demn de Click! ❓

    Ce fel de schite, nuduri in carbune, planuri de evadare, sectiuni prin OZN-uri, … ?!

    Rusine. Jos! Doi!

  2. Il restaureaza pentru un smecher de la PNL probabil.

    • Pt.Mazariche al tau

    • Auzi mai….ce trasnesti, psd-ist mizerabil. Asa ganditi voi ca nu va mai saturati de furat.30 ani a avut psd prilejul sa-l renoveze dar nu s-au inteles hotii intre ei. Ciuma rosie.Mu.e PSD

    • Nu mă amețeală, e pentru ăla, … păstaie sau mazăre, că nu mai știu cum îl cheamă de când l-a luat vântul în timp ce făcea kiting printre maimuțele ciumate din Madagascar.

    • metro2033 – pai doar n-o sa-l restaureze pentru smecherul care te-a facut si care nu e cel caruia ii zici „tată”. Daca nu stii despre ce vorbesc, intreab-o pe mamuca-ta, nu e tarziu nici acum la 60 de ani ai tai sa afli adevarul.

    • Nu drăguță!! Îl renovează pentru românii iubitori de cultura și arta..termeni total străini pentru dumitale! Însă să nu fii disperat, duamna firea
      iubește și finanțează pe bani grei ( ai contribuabililor, desigur) manelarii și kitsch-uri cate vrei

  3. Felicitari ptr. decizia de a fi restaurat Cazinoul. Acesta este in properitatea autoritatilor din Constanta si cel care a decis sa inceapa restaurarea si sper sa o duca la capat , va ramane istoria recenta a Constantei si a Romaniei. Felicitari acestei persoane .

  4. sa fie intr-un ceas bun, poate e un semn ca primaria s-a imbogatit destul si incepe sa faca lucruri bune pentru Constanta

    • Așa să fie!

    • Nu de la primarie i se trage restaurarea ci de la guvern. De, daca nu mai sint psd-oii la butoane se mai face cite una-alta.

  5. Acest cazinou trebuie sa fie donat catre principii duda sau nicolae in buna traditie a sparanghelilor care au donat castelul bran reginei maria.

    • N-am inteles. Ce a primit ex-principele Nicolae in afara de un sut in fund de la unchiul Duda?

  6. Putem vedea undeva fotografii care documenteaza inaintarea lucrarilor?

  7. Ce tampenie de articol… gen „una spune, alta face”…
    Putin respect pentru cetitori, mai draga REDACTIA !… La ce v-a folosit ca au „intrat” vreo doua mii de fraieri (ca si mine) sa vada ce-i cu schitele alea si dupa ce au vazut bataia asta de jos, v-au injurat toti ?!?…
    Nesimtire.

  8. Deci in 1950, la 5 ani dupa un razboi devastator, Romania gasea resurse ca sa restaureze Cazinoul. Iar in zilele noastre, dupa 30 de ani de democratie, cu chiu cu vai si cu o chinuiala imensa a incropit ceva, o schita de reparatii. Pai nu bine spunea Petre Tutea ca democratia face parte din cele trei sisteme de guvernamint DEGENERATE? Adica, Tirania, Oligarhia si Democratia. Si podul de la Gradistea poate sta martor pentru binefacerile democratiei. La magistrala de metrou Drumul Taberei nu ne mai gindim. Ca sa nu ne enervam.

    • E vorba de Cazinoul de la CONSTANTA!!! Ce legatura are rahatul de Bucuresti cu metroul aici? Ne doare fix in dos ca nu aveti voi metrou in Dr Taberei.

  9. Trebuie făcut proiectul cu circuit pentru Cazinou,sa vina pe mare toți bogații lumii sa joace asa cum se întâmplă în toate orașele mari cu port și cazinouri. Avem tara frumoase, popor frumos, fete frumoase. Trebuie sa aducă bani tarii din turism și jocul specific cazinourilor,altfel va fi o povara pentru Constanța, pentru România, dacă va funcționa ca muzeu sau mai ști eu ce instituție publica cu o armata de bugetari în frunte cu directori bine plătiți puși din interese politice.

  10. Și schițele?