Restaurantele care nu respectă măsurile anti-Covid rămân cu lacătul pus, chiar dacă vor contesta închiderea. Afiș obligatoriu la intrare

restaurant inchis covid sursa Pixabay sursa foto: Pixabay

Firmele care încalcă în mod repetat măsurile anti-Covid riscă, pe lângă amendă, și închiderea pentru 15 sau 30 de zile și vor fi obligate să afișeze un mesaj în care arată că sunt închise temporar din cauza nerespectării măsurilor. Ele vor rămâne închise chiar dacă vor contesta măsura de suspendare a activității, arată un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

MAI arată că, în urma controalelor pentru verificarea respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19, au existat mai multe situații în care aceiași agenți economici din HoReCa au încălcat în mai multe rânduri legea. În peste jumătate din județele țării au existat cazuri de încălcare în mod repetat a regulilor.

„Întrucât în practică s-a constatat faptul că operatorii economici care au fost sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, considerând că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfășurării activității interzise, considerăm necesară instituirea în acest caz și a unei sancțiuni contravenționale complementare”, arată MAI.

Astfel, firmele care sunt descoperite că încalcă în mod repetat măsurile anti-Covid într-un interval de 15 zile dintre constatări vor fi închise temporar, pe o durată de 15 zile (sediul principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea). În prezent, aceste firme sunt sancționate doar cu o amendă nesemnificativă, cuprinsă între 1.000 și 1.500 lei.

Firmele închise vor trebui să afișeze, în locuri vizibile de la intrarea/intrările în sediul închis temporar, următorul mesaj: „Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Dacă firma nu își suspendă temporar activitatea pentru 15 zile, autoritățile vor aplica sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu, pentru durata rămasă.

Mai mult, în cazul în care firma nu respectă măsura de suspendare a activității și își continuă activitatea, autoritățile vor dispune închiderea pentru 30 de zile. Și în acest caz vor fi aplicate sigilii. În prezent, firmele sunt sancționate doar printr-o amendă cuprinsă între 2.000 și 10.000 lei.

În plus, chiar și în cazul în care firmele închise contestă măsura de suspendare a activității, ele nu vor putea deschide pe durata stabilită a sancțiunii, mai stabilește proiectul.

Agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, precum și polițiștii locali vor putea să aplice toate aceste sancțiuni.

Premierul Florin Cîțu a anunțat anterior că amenzile aplicate restaurantelor și barurilor care nu respectă măsurile anti-Covid au avut niciun efect, așa că va propune o suspendare a activităţii de minimum două săptămâni, pentru început.

„Acele amenzi pe care le dăm nu mai au niciun efect. Și atunci, pentru că nu sunt respectate regulile, trebuie să schimbăm puțin regulile jocului. Și trebuie să venim și cu această modificare. Nu mărim amenzile, pentru că amenzile – după cum ați văzut – nu au niciun efect. Este vorba de activitate, suspendarea activității pe o perioadă determinată”, a spus prim-ministrul.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *