G4Media.ro

Republica Moldova: Maia Sandu trimite în Parlament o inițiativa pentru accelerarea procedeului…

sursa foto: Pixabay / cosmix

Republica Moldova: Maia Sandu trimite în Parlament o inițiativa pentru accelerarea procedeului de confiscare a averilor dobândite ilicit

Șefa statului din Republica Moldova, Maia Sandu, a propus marți modificarea actualei legislațiii pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție.

În acest sens, Președinția a trimis, marți, către Legislativ o inițiativă ce are ca scop îmbunătățirea cadrului legal pe această dimensiune.

Eforturile noastre de îmbunătățire a normelor legislative pentru a combate corupția vor continua. Vor continua și eforturile de reformare a justiției pentru ca normele legale să fie aplicate pentru toți, fără excepție”, a declarat Maia Sandu.

În viziunea Maiei Sandu, legea actuală conține un obstacol ce îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitatea să-și păstreze averile. Astfel, cei care au comis ilegalități în sensul îmbogățirii ilicite rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe.

Cel mai adesea în Republica Moldova, cei care se îmbogățesc în urma unor acte de corupție transferă proprietăți și bunuri pe numele unor rude, afini sau chiar persoane apropiate pentru a evita confiscarea averilor ilicite.

Astfel, proiectul de lege propus Parlamentului de către Președinție vine să elimine lacune din actuala lege de confiscare a averilor dobândite ilicit.

Confiscarea averilor dobândite ilegal a fost una dintre principalele teme de campanie din programul electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2011.

PAS a câștigat în urma acestui scrutin majoritatea absolută de 63 de mandate din totalul de 101 locuri, atât cât are Parlamentul de la Chișinău. Cele mai mari probleme în modificarea legii actuale țin de unele prevederi din Constituție, iar PAS speră ca va găsi voturile necesare de a asigura două treimi (68 de voturi) pentru modificarea legii supreme, la pachet cu modificarea prevederilor ce țin de imunitatea deputaților.

Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Aviz amatorilor Iohannis, Dorneanu, Predoiu si asociații.

  • La noi nu se poate pentru că averea se presupune automat licită. E prevăzut în constituție. Orice ce lege care prevede confiscarea averilor dobândite ilicit va fi automat neconstituțională. Nu există și nu va exista nici o persoană căruia statul sa ii confiște întreaga avere pentru că e dobândită ilicit

  • Victimele actelor de talharie ar trebui sa lupte pentru dreptate precum romanii din ‘907.

 2. Adversarii politici astfel vor fi lipsiti de greutate politica si resurse pt campanii electorale.
  Diktatura.

 3. Proiectul este extrem de bine venit. Sper că parlamentarii moldoveni nu vor coaliza cu șarlatanii din parlamentul României .
  Succes Maia Sandu . Respect .
  Iohannis ce mic ești . Mic și dezgustător .

 4. Iohannis a amnistiat marii evazioniști fiscali. Dar voi veți vota PNL și PSD din nou, vă place sărăcia.

  • Pai decat USR saracie, incompetenta si aroganta mai bine doar saracie. Nici nu conteaza culoarea politica atata timp cat nu e cu miros de Barna sau Ghinea.

  • Hoția si sărăcia sunt in sânge la romani.

 5. „dobânte ilicit”
  chiar nu cititi ce scrieti ?

 6. Ați auzit si pe la Bucuresti… ??? Doar aveti majoritate acum.