G4Media.ro

Reprezentanții Alianței 2020 USR PLUS critică decizia BEC de a separa buletinele…

Reprezentanții Alianței 2020 USR PLUS critică decizia BEC de a separa buletinele de vot cu întrebările pentru Referendum: va îngreuna procesul electoral, costă mai mult și ajută Coaliția PSD-ALDE

Reprezentanții Alianței 2020 USR PLUS consideră că decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a pune întrebările la referendumul din 26 mai pe buletine de vot separate este nejustificată și ar putea îngreuna procesul electoral. În plus, condiseră aceștia, ar folosi coaliției PSD – ALDE, în cazul în care referendumul ar fi validat doar pentru una dintre întrebări.

”Un prim efect al măsurii de separare a întrebărilor este creșterea costurilor, atât cu tipărirea buletinelor de vot, cât și logistice. Un alt efect ar putea fi validarea referendumului doar pentru una din întrebări, situație convenabilă coaliției PSD-ALDE. Nu este prima dată când PSD și ALDE încearcă să îngreuneze desfășurarea referendumului pe Justiție. Au vrut întâi secții separate de votare. Apoi, au vrut să umble la pragul de validare. Acum, separă întrebările la referendum. Românii nu trebuie descurajați, ci, dimpotrivă, trebuie încurajați să vină la urne și să-și exprime opinia cu privire la amnistia și grațierea pentru fapte de corupție, respectiv la modificarea legislației penale prin ordonanțe de urgență și dreptul altor autorități constituționale de a sesiza CCR” se arată într-o postare pe contul de Facebook al Alianței 2020 USR PLUS.

Biroul Electoral Central a decis că românii vor primi trei buletine de vot la scrutinul din 26 mai, astfel că în fiecare secţie vor fi câte trei urne. Pe lângă buletinul de vot care cuprinde partidele și numele candidaților pentru alegerile europarlamentare, vor mai fi două buletine pentru referendum.

Primul buletin pentru referendum va cuprinde întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, iar celălalt pentru a doua întrebare: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanţelor de Urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonanţele la Curtea Constituţională?”

Introducerea unui buletin de vot în altã urnă decât cea destinatã, lucru destul de probabil, nu va atrage nulitatea acesteia, se precizeazã în decizia BEC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. PSD probabil va fura buletinele de referendum.

  Dar nu fiti descurajati, hai sa mergem oricum, sa ne facem datoria fata de viitorul nostru – viitorul fara mafia PSD.

  • Nu cred că de Referendum le e frică lor. E un referendum consultativ care nu obligă pe actuala putere să facă vreo modificare la legislație în sensul punerii în practică a rezultatului referendumului.
   Eu sunt mai pesimist din fire și pun răul înainte. Și mă gandesc că dacă rezultatul referendumului va fi NU atunci probabil că actuala putere se va grăbi foarte tare să pună în aplicare voința poporului.

 2. Nimic pentru tara, totul pentru hoti!

  #sieuvotez #farapenali

 3. Pai asta e si ideea, sa ingreuneze, sa fie complicat, lumea sa nu voteze. Oamenii simplii adica.
  Orice mic junghi ajuta la castigarea alegerilor de catre PSD.
  Oamenii sunt diabolici si fara limite. Pt ei totul e permis.

 4. Încă o dovadă de furt din banul public din partea conducerii statului.

 5. Nu exista alta solutie corecta, decat cea cu buletine de vot separate pentru fiecare intrebare! Presupuneti ca la una dintre intrebari se raspunde cu DA, iar la cealalta cu NU, sau invers, sau la ambele cu DA sau la ambele cu NU, cum s-ar putea numara voturile daca nu ar fi buletine separate?!

 6. nemernici. Autoritatile statului trebuie sa faciliteze desfasurarea votului, nu sa ingruneze.
  1. lumea mai simpla va fi debusolata cu doua buletine pentru referendumuri
  2. Sectiile de votare din strainatate vor fi foarte aglomerate si timpul de asteptare va fi mai mare. Oricum in strainatate cozile sunt mari. Pai dureaza pana impaturesti trei buletine si mai esti si atent in ce urna sa le introduci. Chiar daca e valid ca le introduci corect, lumea are tendinta fireasca sa nu greseasca si va sta sa beleasca ochii pe la urne sa citeasca etichetele corespunzatoare urnelor

 7. PSD au reusit sa faca si din acest vot un fel de alba-neagra cu 3 urne, pe masura guvernarii lor incompetent-ticaloase.
  Sper ca aceastsa nu descurajeze lumea sa iasa la vot

 8. Trebuia să facă un singur buletin de vot cu DA și problema era ca și rezolvată !