G4Media.ro

Reprezentant ANPC, sfaturi pentru părinţi, de Moş Nicolae: Să achizitioneze jucării numai…

Sursa foto: Unsplash / Caleb Woods

Reprezentant ANPC, sfaturi pentru părinţi, de Moş Nicolae: Să achizitioneze jucării numai din magazinele specializate / ”Te sfătuiesc, Mosule, să nu cumperi jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani”

Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, prezintă vineri, pe Facebook, mai multe recomandări pentru părinţii care cumpără cadouri pentru copii, de Moş Nicolae, şi anume să achizitioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, care trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate, relatează News.ro.

Paul Anghel scrie pe Facebook mai multe recomandări pentru părinţii care cumpără cadouri pentru copii, de Moş Nicolae, printr-o scrisoare către Moş Nicolae.

”Dragă moşule, te rog ca atunci când te hotărăşti să îţi umpli tolba ta cea minunată cu cadouri pentru copii care, bineînţeles că au fost cuminţi, să ai în vedere câteva lucruri, la care ar trebui sa fii foarte atent. Mai exact, dacă doresti să dăruiesti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achizitionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vei avea nevoie, Moşule, pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doresti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale”, afirmă şeful din ANPC.

Paul Anghel arată că jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei.

Reprezentantul ANPC mai sfătuieşte părinţii să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

”Te sfătuiesc, Mosule, să nu cumperi jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici. De asemenea trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Fraza ”Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă”, spune Anghel.

El arată că, după achiziţionarea unei jucării şi după ce le-o dăruieşte copiilor, părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire.

”Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă şi părinţii trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului. De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate. Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. Totodată, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea”, spune şeful din  ANPC.

El mai scrie că etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului (ȋn cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România), data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Adica mai pe romaneste fara Made in China