G4Media.ro

ReporterIS: Primarul Iașiului acordă gratuit Mitropoliei Moldovei un teren de 7,8 milioane…

Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

ReporterIS: Primarul Iașiului acordă gratuit Mitropoliei Moldovei un teren de 7,8 milioane euro pentru un campus școlar / Aici funcționează o școală, unde părinții plătesc taxe anuale de până la aproape 20 de mii de lei / Tot aici învață fiul cel mic al primarului

Primarul Mihai Chirica propune un proiect prin care Mitropolia Moldovei va primi gratuit un teren de 7,8 hectare din Moara de Vânt pentru a construi un campus școlar. Terenul este estimat la 7,8 milioane euro, anunță ReporterIS.

Proiectul a fost anunțat în ultimul moment, fără documente justificative, iar analiza actelor arată că Primăria nu impune nicio obligație clară Mitropoliei în schimbul terenului.

Unitatea de învățământ care va fi construită este privată, aici învață fiul cel mic al primarului Chirica.

În solicitarea de atribuire a terenului, Mitropolia susține că va construi un campus educațional pentru circa 1.000 de copii, de la grădiniță până la liceu. Brandul sub care va funcționa unitatea școlară se numește Varlaam Mitropolitul care, în acest moment, deține spații pe strada Costache Negri (grădiniță) și Lascăr Catargi (fostul sediu TVR Iași – școală primară, gimnazială și liceu).

Pe cele 7,8 hectare, investitorul se angajează să ridice spații pentru grădiniță, școală primară și gimnazială, liceu și o fermă (3,5 ha), biserică (0,5 ha), bază sportivă (1,5 ha), pavilion al explorării spațiului (1 ha), campus și ansamblu administrativ – spații cazare elevi și profesori, parcări etc (1,5 ha).

O prezentare a viitorului proiect, întocmită la cererea Mitropoliei de către o firmă de arhitectură

Pentru a justifica atribuirea acestui teren gratis, pe 10 ani, Primăria marșează, în primul rând, pe nevoia de spații de învățământ. În acest sens, în Referatul de aprobare se prezintă statistici furnizate de Inspectoratul Școlar Județean, conform cărora cererea de înscriere pentru grădinițe este mai mare decât oferta, iar în unele școli se învață în două schimburi. Prin urmare, se susține în proiect, construirea ansamblului din Moara de Vânt „ar fi un beneficiu adus sistemului de învățământ, dar și locuitorilor zonei, cunoscându-se faptul că dezvoltarea și creșterea capitalului uman în general nu se poate realiza fără investiții în infrastructura de educație.”

Nu există nici o mențiune despre valoarea investiției sau sursa fondurilor necesare acestei investiții care, teoretic, este de amploare și presupune milioane de euro. Prin urmare, reiese că un partener, Primăria, pune la bătaie un bun concret, un teren de 7,8 milioane de euro, iar celălalt partener, Mitropolia, nu oferă nici o garanție că are banii pentru investiție sau măcar un plan de finanțare.

La grădinița Varlaam Mitropolitul este înregistrat fiul cel mic al primarului Mihai Chirica, iar la școală și liceu sunt înmatriculați și copiii unor potenți oameni de afaceri, medici, profesori universitari etc din Iași.

Conform informațiilor de pe site-ul instituției, taxele de școlarizare anuale sunt următoarele:

La grădiniță, pentru perioada 01 septembrie 2023 – 30 iunie 2024, taxa este corespunzătoare programului solicitat: 14.000 lei/an pentru programul scurt 8.00 – 12/12.30 (în funcție de ora la care se servește masa de prânz) la care se adaugă opțional contravaloarea mesei (mic dejun și/sau prânz) și 17.500 lei/an pentru programul prelungit 8.00 – 18.00, la care se adaugă obligatoriu contravaloarea mesei (mic dejun, prânz, gustare).

 

La școală primară, taxa de școlarizare anuală pentru perioada 01 Septembrie 2023- 31 August 2024 este de de 23.760 lei pentru programul 8.00 – 16.00.

La gimnaziu și liceu, taxa anuală pentru anul școlar 2023-2024 este de 16.800 lei. Masa 28 lei pe zi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Acesta este un Radu Mazare al Moldovei .

  2. Republica Ortodoxă Română ! Mitropolia va construi repede biserica, apoi se va răzgândi sau vor interveni alte probleme și va cere un alt teren, pe care iar va construi o biserică, și tot așa. Așa se întâmplă peste tot.

  3. „un om cu frica de d-zeu , fura de la bogati si da la saraci”

  4. Sa ii multumim lui K WC iohahanis pentru ca a starpit ciuma rosie

  5. Orașele civilizate ar folosi un astfel de teren pentru a amenaja un parc.

    Dar stai … lui Chirica nu ii place parcurile/curățenia … cel mai important parc din Iași, Copou, e plin de mizerie de la păsări…cel mai mare parc din Iași … rușinos.

    Pai daca nu e capabil să coordoneze curatarea parcurilor din Iași …

  6. Cei mai bisericoși și pioși politicieni sunt și cei mai mari escroci și mafioți și corupți. Vezi și cazul altei ex-primărițe celebre, Firea! Iar fiul cel mic al primarului Chislegica nu cumva este cel care era apropitar pe ditamai viloiul încă dinainte sa învețe sa meargă?