G4Media.ro

Reporteri fără frontiere, despre banii dați presei de Guvern: Viziunea Executivului asupra…

Reporteri fără frontiere, despre banii dați presei de Guvern: Viziunea Executivului asupra jurnalismului încurajează cenzura și autocenzura

În România, viziunea guvernului asupra jurnalismului şi libertăţii de exprimare încurajează cenzura şi autocenzura, iar mecanismele de finanţare a media sunt în multe cazuri opace sau chiar corupte, afirmă Reporteri fără Frontiere (RSF) în ediţia din 2021 a clasamentului mondial al libertăţii presei, publicată marţi.

Acesta aminteşte că guvernul a alocat 40 de milioane de euro pentru media pentru campanii de informare şi conştientizare a publicului, cu scopul de a combate dezinformarea şi de a susţine sectorul media, însă iniţiativa în acest sens a fost amplu criticată ca fiind lipsită de transparenţă şi de criterii de calitate în ce priveşte alocarea fondurilor, ceea ce a dus la favorizarea unor societăţi de presă cunoscute cu deficienţe de etică şi la încurajarea autocenzurii.

  • G4Media.ro a decis că principiul finanțării presei de către guvern nu este corect, în an dublu electoral, și nu s-a înscris pe lista publicațiilor care au solicitat bani de la Executiv și nici nu o va face cu alte ocazii. Portalul nostru s-a dezvoltat și și-a diversificat conținutul în special cu ajutorul cititorilor, unul dintre instrumente fiind procentul de 2% pentru ONG-uri. 

În acelaşi timp, Reporteri fără Frontiere notează că politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor, care le folosesc frecvent ca instrumente de propagandă, potrivit raportului, care plasează România pe poziţia 48 din cele 180 de ţări evaluate.

În timpul crizei coronavirusului, o lipsă de transparenţă şi comunicarea deficitară dintre oficiali şi media au subminat accesul la informaţie şi credibilitatea media, notează raportul.

Raportul RSF menţionează în acelaşi context că oficiali guvernamentali şi din sectorul de stat au tergiversat sau blocat informaţii referitoare la stocurile medicale şi la alte cheltuieli menite să contracareze efectele pandemiei, iar politica controversată anunţată de guvern vizând interzicerea promovării ştirilor false şi a teoriilor conspiraţiei pe platformele online a avut ca efect, în practică, sporirea vizibilităţii şi influenţei acestora.

Raportul consemnează şi că informaţiile privind proprietarii de media sunt ascunse publicului, Consiliul naţional al audiovizualului punând capăt dezvăluirii acestor informaţii pe motiv că încalcă legislaţia privind protecţia datelor.

Potrivit RSF, în general în lume, exerciţiul jurnalistic, „principalul vaccin” împotriva dezinformării în plină pandemie, este „total sau parţial blocat” în mai mult de 130 de ţări, doar 12 ţări fiind considerate „într-o situaţie bună” în ceea ce priveşte libertatea presei, cel mai mic număr de când a început ratingul.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Jurnalisti de carton, nu a investigat nimeni sa vada daca acuzele aduse lui Voiculescu sunt reale sau nu, nu am auzit un jurnalist sa ii ceara demisia lui Arafat, nimeni nu l-a criticat pe Nicusor pt lipsa de actiune la Foisor. Nu este nici o diferenta intre voi si aia de la Comisarul care va fura articolele, practic stati acasa sia steptati ca cineva sa va dea articole, faceti 2 analize din fotoliu si ziceti ca ati facut jurnalism. La digi sunt 2 tute pe acolo, mari anailste …

    • Corect! De ce s-ar mai obosi sa faca investigatii, daca stiu de la bun inceput ce trebuie sa scrie si ce sa concluzioneze??? Trebuie sa presteze de 40.000.000 euro , astfel incat generosul sponsor PNL sa nu fie perturbat si sa poata sa -si scoata banii astia si inca pe-atata, devalizand banii statului! In plus, VV a calcat pe bec si s-a opus mituirii presei (Liviu Avram) , pe langa faptul ca s-a atins de mafia din domeniul sanatatii, a
      sa ca Cutzu a fost chemat de KWI ca sa execute sarcina murdara…VV trebuia sa primeasca o lectie dura, ca sa le iasa din cap reformele celor din USR-PLUS! Ce, de reforme are nevoie sistemul???

  2. Presa? Jurnalism? Care?
    Toti canta cum vrea patronul sau guvernul! Stiri oficiale! Bleah!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.