G4Media.ro

REPORTAJ Cum gândesc localnicii din Ditrău: Proprietarii firmei nu ne vor pe…

Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Gina Stefan

REPORTAJ Cum gândesc localnicii din Ditrău: Proprietarii firmei nu ne vor pe noi, ci pe oamenii pe care îi aduc din străinătate/ Trec patru-cinci ani, ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare. De asta ne temem noi, nu doar de cei doi sri- lankezi

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Casa de Cultură din Ditrău, pentru a discuta nemulţumirile legate de venirea în localitate a celor doi muncitori sri-lankezi, angajaţi la o fabrică de pâine.

Unii dintre vorbitori au spus că au lucrat la respectiva fabrică şi şi-au povestit experienţele personale, susţinând că munceau mult mai multe ore decât erau pontaţi, că nu li se plăteau orele suplimentare sau că patronul s-ar fi purtat cu ei ca şi cum ar fi fost sclavi, transmite Agerpres.

„Am lucrat patru ani la fabrică. Nu găseşte (patronul – n.r.) lucrători pentru că nu sunt trataţi ca oameni, nu sunt plătiţi, nu plăteşte ore suplimentare. (…) Mi-am pierdut sănătatea din cauza orelor suplimentare, am fost luată cu ambulanţa. Eu am lucrat şi 22 ore, e păcat că nimeni nu vorbeşte despre asta.”, afirmă o localnică.

Iar primarul îi încurajează pe oameni să spună tot ceea ce au pe suflet, pentru ca „problema să nu fie prezentată dintr-o altă perspectivă”.

De la microfon se adresează oamenilor şi preotul catolic Bírók Károly, cel în jurul căruia s-au adunat miercuri oamenii şi au mers la sediul primăriei, afirmând că nu au nevoie de migranţi în sat şi că nu vor să li se impună o altă cultură.

De această dată, preotul face referire doar la nemulţumirile oamenilor faţă de patronul brutăriei şi roagă mass-media să relateze corect, punctând că nimeni vrea să se certe, ci doar să rezolve problemele.

„Oamenii nu sunt angajaţi, sunt refuzaţi şi suntem revoltaţi că proprietarii firmei nu ne vor pe noi, ci pe oamenii pe care îi aduc din străinătate, din depărtare. Noi nu suntem apreciaţi, iar ei sunt supraevaluaţi şi acesta nu e o rezolvare. E un conflict care trebuie rezolvat (…). Trebuie să fim trataţi ca oameni, nu ca obiecte, ca o sursă de venit. Şi nici străinii nu trebuie trataţi ca o sursă de venit, ci ca oameni”, a spus preotul catolic Bíró Károly.

De la microfon s-au auzit şi nemulţumiri legate de faptul că localnicii au fost catalogaţi ca fiind rasişti, unii vorbitori susţinând că ar trebui ca cei care au făcut aceste afirmaţii să-şi ceară scuze.

De asemenea, oamenii i-au luat apărarea preotului Bíró Károly, despre care Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia a spus că s-a implicat într-un conflict care îi depăşeşte competenţele, susţinând că ei l-au rugat să-i reprezinte şi că acesta nu are nicio vină.

Chiar dacă cei mai mulţi vorbitori au acuzat condiţiile grele de muncă de la fabrică, faptul că salariile nu sunt suficient de mari sau că patronul nu se poartă frumos cu angajaţii, au fost şi două persoane care s-au referit la cei doi muncitori sri-lankezi, de la care a izbucnit acest conflict în comunitate.

„Să presupunem că şi alţi întreprinzători vor aduce câte şase muncitori la noi în sat, pentru câţiva ani. Trec doi ani, vor cere să se stabilească aici şi o să-şi aducă familiile şi după ce ce trec patru-cinci ani ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare. De asta ne temem noi, nu doar de cei doi sri- lankezi, ci de consecinţe, trebuie sa ne gândim bine la consecinţe că nu este vorba doar de ziua de mâine sau poimâine, este vorba de viitorul nostru, viitorul copiilor şi a nepoţilor noştri”, afirmă o femeie.

O poziţie asemănătoare a avut şi un tânăr, care a susţinut că nu are o problemă cu cei doi sri-lankezi, ci că va fi o problemă „dacă vor mai veni alţi 100 de oameni”, iar un domn a spus că „nu avem nevoie sa vină străini de la cinci mii de kilometri, că să ne înveţe cum să facem o pâine”.

Locuitor din Ditrău: Vreau să atrag atenţia asupra pericolului răspândirii virusului

Un alt posibil pericol semnalat de o femeie în vârstă, care spune că a lucrat peste 30 ani în microbiologie, este cel legat de faptul că în sat ar putea fi adus coronavirusul de către muncitorii din Nepal, care ar urma să fie angajaţi la brutărie.

„Vreau să atrag atenţia asupra pericolului răspândirii virusului, pentru că toţi oamenii vin acasă de unde este focarul virusului. Şi el (patronal fabricii – n.r.) aduce din Nepal, acum, cinci muncitori, de unde e focarul. A scris şi Wikipedia că China are graniţă comună cu Nepalul şi acolo au fost doi morţi deja. Numai un singur om să aducă virusul, că eu am lucrat în microbiologie şi ştiu ce înseamnă, un singur om să fie bolnav, duce pâinea peste tot în ţară, este un pericol foarte mare”, a spus femeia.

Tot ea a dat asigurări că în acest caz nu este vorba de rasism, chiar dacă mai sunt „un om sau doi care sunt puţin duşi de cap”, ci de faptul că patronul se poartă cu angajaţii foarte urât.

„Ne-am adunat pentru că oamenii sunt foarte nemulţumiţi că există brutăria asta în comună, clădită din bani europeni şi patronul (…) nu dă salariu decent, muncesc foarte mult, câteodată şi 24 ore, dacă sunt bolnavi nu ia în considerare, asta am auzit de la oameni şi se poartă foarte urât. Eu cu câinii, acasă, nu mă port aşa, să ştiţi, cum se poartă el cu oamenii de aici şi de asta nu găseşte oameni care să lucreze la el”, a susţinut localnica.

La şedinţă a participat şi deputatul UDMR Bende Sandor din zona Gheorgheni, unde se află satul Ditrău, acesta declarând presei că situaţia s-a detensionat şi că a fost generată de conflictul comunităţii cu patronul fabricii de pâine.

„În şedinţa de astăzi, în cele mai bine de două ore petrecute aici, eu nu am observat tendinţe xenofobe, am observat mai mult un conflict între comunitate şi fabrica de pâine. Deci, aici s-a învârtit totul. Cei mai mulţi dintre oamenii care au luat cuvântul au venit cu probleme personale vis-a-vis de conducerea fabricii de pâine. Cât despre tendinţele xenofobe, ştiţi foarte bine că UDMR condamnă orice formă de xenofobie, de rasism şi cred că nu este nici comunitatea din Ditrău, nu putem să-i numim că sunt xenofobi sau rasişti, sunt oameni creştini, foarte buni catolici, aţi văzut că au probabil cea mai mare biserică catolică, învăţăturile bisericii nu duc la xenofobie. Deci, nu putem să spunem asta. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Cred că a fost şi o problemă de comunicare. Problemele dintre comunitate şi fabrica de pâine s-au rezumat la cei doi muncitori, angajaţii din Sri-Lanka. Eu aşa am observat astăzi că spiritele încet-încet se vor aşeza la locul lor şi nu cred că se va mai continua”, a spus Bende Sandor.

Întrebat de ce nu a reacţionat când unul dintre vorbitori a făcut referire la culoarea pielii muncitorilor, deputatul UDMR a spus că nu este de acord cu declaraţia, dar că şedinţa avea rolul să aplaneze conflictul, nu să ducă la un dialog în contradictoriu între cei prezenţi.

Chiar dacă localnicii susţin acum că nu ar avea o problemă cu cei doi brutari sri-lankezi, la finalul şedinţei tot aceştia par a fi cei sancţionaţi.

Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din Bazinul Gheorgheni, nu au participat la forum, în ciuda faptului că prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.

Directoarea fabricii: Nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor

De asemenea, patronii au anunţat că îi vor muta pe cei doi muncitori într-o altă etapă a procesului de producţie, directoarea fabricii de pâine, Köllő Katalin, declarând ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor să atingă pâinea.

„Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni nu vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri (…). Principala problemă este că ei (localnicii – n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră”, a declarat Köllő Katalin.

Aceasta a punctat faptul că scuzele adresate localnicilor vizează faptul că nu i-au informat din timp că vor veni angajaţi din Sri Lanka, adăugând că firma nu va renunţa la cei doi angajaţi.

Köllő Katalin a adăugat că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns.

„Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist, a aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor„, a spus directoarea fabricii.

Răspunzând la acuzaţiile legate de condiţiile de muncă, de salarizare sau de comportamentul faţă de angajaţi, aceasta i-a invitat pe cei nemulţumiţi la discuţii, pentru a lămuri situaţia.

„Pentru cei care au probleme personale, poarta noastră este deschisă. Şi până cum a fost deschisă în fiecare zi, pot veni personal să lămurim situaţia şi cei care au fost prezenţi sunt angajaţi care au lucrat în urmă cu cinci-şase ani. În prezent, angajaţii noştri sunt mulţumiţi de munca lor, puteţi să-i întrebaţi pe ei”, a spus Köllő Katalin.

În legătură cu afirmaţiile potrivit cărora muncitorii ar fi fost pontaţi mai puţin decât au lucrat, aceasta i-a rugat să aducă dovezi.

„Îi rugăm să ne aducă dovezi că aşa s-a întâmplat. Doar în zilele de sărbători au lucrat peste program şi atunci au fost plătiţi pentru orele suplimentare. Au fost concediaţi doar angajaţii care nu-şi făceau treaba cum trebuia”, a mai spus Köllő Katalin.

Situaţia de la Ditrău nu pare nici pe departe rezolvată, chiar dacă primarul localităţii, Puskás Elemér, e mulţumit că oamenii s-au liniştit. El a spus că la finalul şedinţei s-a luat decizia să se trimită o petiţie patronului firmei, cu mai multe cerinţe din partea localnicilor.

„În primul rând, sunt bucuros că oamenii s-au liniştit, a ieşit din ei tot ceea ce au vrut să spună către firmă şi aşa ne-am înţeles că luni, cu nişte participanţi, vom face o petiţie către firmă cu cerinţele, pe care le vom preda, eu ca mediator, şi sperăm că se va rezolva această situaţie”, a spus Puskás Elemér.

Întrebat dacă cei doi sri-lankezi vor fi nevoiţi să părăsească comuna, acesta a spus că nu ştie, deocamdată şi că speră că nu se va întâmpla acest lucru.

„Vă rog frumos să mă lăsaţi să nu răspund acum, pentru că încă nu ştiu. Nu suntem rasişti, nu asta e problema. Acum nu ştiu să răspund la întrebare, dar sper că nu”, a spus primarul Puskás Elemér.

Situaţia din Ditrău a ajuns şi în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, care a deschis un dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare, după ce miercuri aproximativ 200 de localnici s-au adunat în faţa primăriei nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând atunci că le este teamă ca la ei în comună să nu vină migranţi, care să le „impună cultura lor” şi să le pună în pericol siguranţa.

Între timp, localnicii din Ditrău nu mai cumpără deloc pâinea produsă de fabrica din localitate, chiar dacă recunosc că e cea mai bună, fapt care a dus la scăderea profitului firmei cu 30%.

De asemenea, cei care vorbeau,în urmă cu câteva zile de pericolul venirii migranţilor, care să le impună cultura lor şi care vor atenta la siguranţa localnicilor, refuză acum să mai facă declaraţii în faţa presei şi sunt nemulţumiţi că imaginea satului a fost distrusă.

Context

La începutul şedinţei, primarul Puskás Elemér, cel care a moderat discuţiile şi la iniţiativa căruia s-a organizat această întâlnire, s-a adresat oamenilor şi i-a îndemnat să se roage, iar cei prezenţi, alături de preotul catolic Bírók Károly, au rostit „Tatăl Nostru”.

După acest moment, primarul a fost atât de emoţionat încât a început să plângă şi a fost nevoie ca altcineva să preia, pentru scurt timp, microfonul. Avea să mărturisească, la finalul dezbaterii, că este ziua lui şi că s-a emoţionat când i-a văzut pe localnici rugându-se, dar şi pentru că spera ca totul să se termine în linişte.

„Plânge numai omul care are inimă”, îl încurajează un localnic, în aplauzele celorlalţi.

Peste 20 de persoane s-au înscris la cuvânt, unii solicitând să vorbească de mai multe ori, iar majoritatea luărilor de poziţie, timp de mai bine de două ore, au făcut referire la faptul că patronul brutăriei nu le oferă muncitorilor salarii decente şi că atitudinea lui faţă de angajaţi lasă de dorit.

(Sursa: Agerpres/ Foto: Gina Ștefan)

Citește și

CNCD s-a autosesizat în cazul Ditrău, după ce patronul brutăriei a promis că îi retrage pe angajații din Sri Lanka de pe linia de producție

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

74 comentarii

 1. Muierea aceea a lucrat 22 ore ?
  Pe naiba.
  Poate adunate intr-o luna.
  Vorbeste ca o capra sa nu latre

  • Daca nu ati fost la fata locului , nu este corect sa afirmati ca doamna respectiva ar mintii .

  • @Blue Shit, prostane, presa de propagandă nu prezintă problema reală: acei angajatori se poartă cu angajații de parcă ar fi stăpâni de plantație. Dacă au văzut că nu le mai merge, s-au gândit să aducă niște disperați din Orientul Mijlociu care sunt gata să înghită rahat doar ca să nu moară de foame.

  • Postez aici un comentariu pe care l-am mai postat pe alt site.

   sunt plecat de foarte multi ani in vest iar la inceputurile mele „glorioase”, pentru a ma putea intretine, lucram la McDonalds.

   studiam la zi si banii trebuiau sa vina de undeva. 2 ani am lucrat la McDonalds vazand peste 300 de angajati venind si plecand. am lucrat 2 ani de zile numai in ture de noapte, tura responsabila cu igienizarea intregului restaurant si a tuturor aparatelor, ustensilelor, etc. zi de zi. iar o data la ceva vreme tura mea era responsabila si de o curatie draconica, de neinchipuit.

   am lucrat cu toate natiile posibile care strabat europa si fara a fi rasist, xenofob sau mai stiu eu ce am sa iti relatez ceva din observatiile mele. majoritatea angajatilor veniti din Banglades, Pakistan, India, s.a.m.d:

   – fie ca urinau sau faceau treaba mare nu se spalau pe maini, se intorceau direct in bucatarie si puneau mana pe mancare si ingrediente. cu mainile mizerabile puneau mana si pe carnea cruda.
   – se scobeau in nas, scarpainau in urechi, uneori isi bagau si mana in pantaloni ca sa se scarpine la scula, apoi continua cu mandrie munca.
   – chiflele de carne care le scapau pe jos pe unde calcau toti cu picioarele le ridicau si le puneau frumos la loc in paine.
   – uneori lingeau cartusele pistoalelor cu sos, direct cu limba – fara ca macar sa traga 2-3 jeturi de sos intr-o hartie si sa ia de acolo. cartuse cu care se tragea in burgherii oamenilor direct. – putinii din ei care lucrau la casa puneau mana pe banii mizerabili si nu erau in stare sa bage ca lumea cartofii prajiti in portiile mici, mijlocii sau mari, fara sa ii atinga. probabil ar fi fost in stare, dar nu ii interesa.
   – desi o parte a grilului era destinata special pentru carnea de porc iar vita nu se punea acolo (aveam si colegi musulmani, ca sa nu mai zic de clienti), ei puneau carnea de vita si pe portiunea aia, spurcand grilul.
   – cand trebuiau sa filtreze uleiul din friteuse, in momentul in care uleiul se lasa jos in rezerva cu filtrul, in loc sa frece bine peretii friteusei, apasau repede pe butoane sa urce uleiul inapoi ca sa nu curete nimic, scuzandu-se ca a dat eroare meniul.
   – sa nu mai spun de cate ori curatau lucruri cu detergent de vase si uitau sa le clateasca cu APA. in experienta mea de doi ani eu asta am vazut. in mod paradoxal (ca unii s-ar astepta la altceva probabil) marocanii, egiptenii, sirienii erau in regula, nu aveau faze din astea. si ca sa inchei: in 2 ani de zile am fost singurul angajat care nu s-a folosit de dreptul de a manca in pauze „din partea casei” in valoare de 6 euro. nu m-am atins de mancarea aia decat cu scopul a o servi altora.
   – daca se nimerea unul sa faca inventarul in camera frigorifica te trezeai a doua zi cu frigiderele din bucatarie incarcate cu produse expirate sau gata sa expire.
   – cand curatau grilul, dupa acidul care se toarna peste el, in loc sa toarne o cantitate suficienta de apa pentru a-l indeparta turnau 2-3 cani de apa si vroiau sa plece acasa.
   – isi stergeau cu palmele fruntea, ceafa si parul pline de transpiratie apoi continuau sa puna mana pe ingrediente desi dezinfectantul era lipit de perete la 30 de cm de ei.

   in experienta mea de doi ani eu asta am vazut. in mod paradoxal (ca unii s-ar astepta la altceva probabil) marocanii, egiptenii, sirienii erau in regula, nu aveau faze din astea.

   si ca sa inchei: in 2 ani de zile am fost singurul angajat care nu s-a folosit de dreptul de a manca in pauze „din partea casei” in valoare de 6 euro. nu m-am atins de mancarea aia decat cu scopul a o servi altora.

  • John Wow

   Complet de acord cu faptul de a te disocia de unii angajati. Confirm si te aprob.
   GDPR – este o forma soft de a proteja viata privata a persoanelor. Inchipuieti ca nimeni nu ar avea nimic de ascuns si ne-am instala camere publice in fiecare casa, restaurant, hotel : congolezi, etiopieni, marocani, sud-coreeni. Ne-am uita unii la altii si am comenta … Si s-a comentat … BigBroter ? Orwell ? e putin spus … aici e vorba ceva in plus ceeace nici Orwell nu si-a permis. de UMILINTA.

   Oare lumea nu s-a distrat pe seama asta ?

   Stii cat FRAGILIZEZI o persoana cu asemenea instrumente ? Cat scade respectul ei de sine psihologia pozitiva, respectul celor din jur etc. Cand ai asemenea persoana fragilizata … indiferent de nationalitate, pasul urmator e bataia de joc si folosirea ei in alte scopuri, poate traficarea pe piata de carne vie …

   As fi vrut sa fie lucrurile diferite in multe privinte. Poate dupa ce trece asta, lucrurile vor fi altfel.

  • @John Wow

   Ieri am fost in oras. In fata unei covrigarii era o batranica cu o punga goala. Astepta. Ceva. Nimeni nu o baga in seama. Era la sfarsit de luna i s-o fi terminat pensia. Pensie mica.

   I-am intins 50 de lei.

   Pentru o clipa i s-a inseninat fata. Poate 1 minut. Poate 5. Poate 55.

   Acum o saptamana umblam prin oras. In pasaj la Centrul Vechi canta un tanar. Student. Imbracat foarte modest. Canta ok. Avea 3 lei in cutia chitarii de pe jos.

   I-am pus 50 de lei.

   A suras. A spus Multumesc mult !

   Eu nu am bani sa-mi iau hainele pe care mi le doresc. Curate. Traiesc si eu vremuri „glorioase”.

   Tu de ce nu ai dat 50 de lei sa ajuti ?

  • @ John Wow

   Eu nu mananc noaptea.

   Va uitati la noi toata ziua.

  • Multumim John pentru experienta impartasita. Personal, am renuntat de ceva vreme la renumita shaorma tocmai din considerentele pe care le-ai scos in evidenta. La McD si KFK mananac o data pe an.

  • Intr-o lume normala ar fi trebuit sa fim prieteni.

  • Cati apologeti ai „corectitudinii”!!!!
   Apropos, mai John Low (brain)…. tu te-ai spalat pe dinti inainte de a posta. Fiindca ceva…. pute!!! Sau o fi neuronul tau? Singurul si unicul?????

  • @John Wow Acestea sint niste probleme de educatie. Educatia se face in general acasa si in scoala, dar se face si la locul de munca, pe strada, in penitenciar sau aiurea in tramvai. Faptul ca o cultura intreaga are o anumita deficienta in educatie (turismul exotic prin Thailanda, Bangladesh, India, Vietnam etc devoaleaza ca aceasta carenta de educatie este una culturala) nu inseamna ca, individual, membrii culturii respective nu se pot educa sau nu pot fi educati. Faptul ca managerul de restaurant nu se ocupa de aceste probleme pe care le relatati dvs are doua posibile motive: nestiinta sau nepasare. In primul caz, cred ca era, este si va fi de datoria dvs. sa aduceti la cunostinta managerului problemele cu care se confrunta echipa din care faceti parte. Iar in al doilea caz, orice manager are un manager deasupra lui.
   Oamenii sint fiinte usor adaptabile. Iar daca adaptarea presupune educatie, oamenii se vor educa.

  • @ John Wow
   Spui ”nu m-am atins de mancarea aia decat cu scopul a o servi altora.”
   In conditiile in care stiai ca mâncarea pe care o vinzi nu e curata, cu ce esti mai bun decat colegii tai nespalati? Pentru tine oamenii care veneau sa manance de la voi probabil nu valorau doi bani; nespalatii aia asa erau ei obisnuiti sa traiasca si probabil nu vedeau in asta o problema; in schimb tu erai constient de cat rau poate face mâncarea voastra. Si totusi o vindeai unor oameni care o mancau.

  • As Rmand C. e o chestie culturala mai degraba, crede-ma.

  • @John Wow Asta am spus si eu si am detaliat in paranteza. Da, este o problema culturala. Cultura insa este o suma de traditii, credinte, arte, legi, norme, cutume, comportamente sociale etc. Iar cultura se dobindeste prin… cultivare, adica prin invatare. Adica prin educatie.
   Odata ce pleci din cultura ta si ajungi in alta cultura, esti dator sa respecti normele culturii respective. Daca ele nu iti sint cunoscute, nu ti se fac cunoscute etc, risti sa ajungi la periferia societatii. Asta la nivel individual. La nivel de grup, cu cit grupul este mai mare, cu atit cultura gazda va primi influente din partea culturii grupului. In cazul pe care il relatezi tu, se pare ca ati preferat sa primiti aceste influente culturale, in loc sa educati. (Mare atentie la faptul ca daca influenta aceasta e una negativa, nu inseamna ca orice influenta este negativa.)

 2. Sunt oameni prinsi intre o mie de lumi, o mie de ite, care nu stiu sa mai iasa sa multumeasca pe toata lumea. Au si pobleme personale , nu inteleg situatiile complexe, nu inteleg modernitatea. Nu sunt chhiar oameni simpli, viata i-a invatat cate ceva, dar din situatia cu strainii nu vad nici o scapare.

  • S-a început prea de jos în sus. Trebuia să importăm mai întâi miniştri, primari şi alţi manageri.

  • Camelian – si procurori si judecatori!

  • Regula de baza a unei societati capitaliste este aceea de a exporta mai mult decat se importa.Astfel,nu este mai bine ca Romania sa exporte idioti multi,decat sa importe oameni capabili,pe care oricum ii are? Ia rumegati-o pe asta,voi,cei doi corifei ai idioteniei,numai buni pentru exportat!

 3. asa sa intamplat in anglia , in cartierele unde sau mutat multi pakistanezi
  valoarea caselor din zona a scazut si oameni albi din zona in cele din urma au plecat
  asa se va intampla si in ro

  • s-o crezi tu. astia se duc in tari cu nivel ridicat de civilizatie, cu salarii mari. nu la romani, sa aiba wc in fundul curtii. prostii din satul asta fac la wc in fundul curtii dar tipa ca nu vor straini.

   tu compari mere cu pere. au fost alocati imigranti romaniei, ca rezultat al negocierilor cu UE, si sa vezi distractie…..au fugit din romania. iar altii care vin aici, vin doar sa tranziteze romania. tu daca ai fugi printre straini, si daca tot nu e tara ta, te-ai duce la niste vai mama lor, cum suntem noi, sau te-ai orienta spre o tara mai dezvoltata?

   asa ca nu, nu va fi la noi ca la englezi. nici gand.

  • Poate unii oameni adora wc in fundul curtii, livada cu ciresi si visini, sa se trezeasca de dimineata sa hraneasca gainile, sa cultive cartofi rosii , sa grijeasca de vacuta.

   E rea o asfel de viata ? E sub-umana ? Lasati Ditrauenii in pace !

  • UK e plina de Pakis, dar nu ei au bagat spaima in englezoi, ci romanashii.

  • Toate popoarele sunt cu bune si cu rele in perioadele de pace. Problema e la razboi cand te baga pe front. Si ungurii au facut asta in istorie de multe ori. Pakis nu vor lupte doar o viata linistita in Anglia.

 4. Reconstructia tarilor capitaliste ar trebui pornita de la intelegerea corecta a locului fiecaruia in societate, cine poate unde poate, cu seriozitate. Nu conteaza culoarea pielii.

 5. Oricum ar da-o ei la intors, realitatea ramane: Ditrau = KKK Land

  • Da. din pacate. astazi nu cred ca s-ar mai repeta.

  • KKK?

   KKK este o organizatie criminala
   Banuiesc ca ai dovezi solide care stau la baza afirmatiei tale.
   Daca nu, taci, ca incalci legea si nu cumva sa dai si tu cu subsemnatul, gunoiule.

  • Un sfert din case… mai, mai, dar multa paine mananca secuii astia. Oare cu ce?

  • @garry pai dovezile sunt presiunile care le faceau asupra gazdelor celor doi, sau reuniunile pline de ura, sau mesajul, sau religia/crucea , sau albii … lipsesc oamenii morti, casele incendiate, si costumele, in rest FIX aceeasi chestie

  • @garry esti o maimuta violenta

 6. …”sa nu atinga painea”..!!!! Asta este rasism pur! Ati fost, sunteti si veti fi o problema pt tara asta. Nu eram aratati cu degetul destul. Ati mai patat si voi imaginea tarii. Si primarul ala care administreaza o comuna din Romania, ar face bine sa invete sa vorbeasca corect limba tarii in care s-a nascut si traieste.

 7. dar noi cand ne-am dus cu milioanele in italia , anglia cum era daca aia faceau ca aici de la primii 2 romani?

  • Oamenii se duc la munca in spania, anglia, italia, germania petru a trimite bani acasa. Ce poti spune despre ei – niste eroi. Si romania ar trebui sa le multumeasca. Viata e cu bune si cu rele.

 8. ca sa ne intelegem: ungurii unguri nu-i considera pe secui ca fiind unguri, ci tigani!
  la cei mai mulzi li se zice „ceangai”….
  in cluj, timisoara,brasov, nu veti gasi o astfel de atitudine vis a vis de straini.
  in timisoara, de exemplu, exista foarte multe cupluri „multiculturale” formate dintre reprezentantele sexului frumos/focos unguresc si…olteni..nu radeti, ca e adevarat ce va scriu.
  secuii din varf de munte sunt mai batuti in cap, li se trage de la prea multa palinca.

 9. Ce nevertebrate ipocrite.Daca le-ai duce in sat un medic chirurg si un reumatolog,ambii exceptionali, srilanchezi,care sa-i salveze din mobiditate,si vreo trei filantropi miliardari indieni,care sa le doneze kurtos kalacs in fiecare zi,cu siguranta n-ar mai fi xenofobi. Este un circ mediatic ieftin.Ditrauanii ,ar trebui sa fie obligati,sa urmareasca filmul Ratatouille,de fiecare data cand mananca paine.

 10. Noi nu suntem rasiști, dar….

  – Sa nu atingă pâinea
  – sa nu-și aducă rudele ca sunt prea mulți
  – sunt purtători de microbi
  – nu-mi place culoarea pielii lor
  – aici sa stea numai de-ai noștri

  Bai sa fie. Mai puneți mâna pe un Dicționar explicativ sa vedeți ce înseamnă RASIST

  • Exact, asta e problema ca sunt extrem de rasisti

  • Ai dreptate, Sandu! Cata ipocrizie din partea localnicilor, bisericii si autoritatile locale! Nu degeaba au plecat toti romanii de acolo! Probabil nu le placea nici painea facuta de romani, asa cum nu le place painea facuta de cei doi sri-lankezi! Un sat intreg incinta la ura, discriminare etnica, xenofobism si rasism, cu aprobarea bisericii si autoritatilor locale. Nu exista nici un stat in Europa care så aiba localitati formate in proportie de peste 99% din minoritati! Dar in România li se da voie! Localnicii nici macar nu vorbesc / inteleg limba romana, dar fac ce vor! Ura si ipocrizie de care dau dovada, nu sant representative ptr România si romani! Daca nu le plac legile Romaniei, n-au decat så se mute! Cand o minoritati, asa ca cea maghiara de acolo, ignora legile Romaniei, ar trebui sanctionati. In anul 2020 nu este acceptabil ca multimea, prin ura si denigrare, så alunge cetateni de alta nationalitate! Poate cetatenii satului, impreuna cu pretul si restul primariei, ar trebui sa isi faca bagajul si så se mute in Ungaria. Rusine voua, comuna Ditrau! Si stati linistit, ca nu santeti o metropola, så aiba cineva interes så locuiasca la voi ca in evul mediu! Societatea romaneasca nu are nevoie de voi! Ca doar pe banii satului roman traiti!

 11. Afirmatia de mai sus dovada suprema a cililivizatiei si cuculturii pastorale no. 1 stramosesti.
  No, acuma unde e politia din HR sa faca cercetari si sa porneasca procedura penala in rem impotriva acestui primat descreierat?

 12. Din contra. Sunt oameni care vor sa-si pastreze identitatea si modul lor de viata. Cind vor sosi masiv straini din Africa si Asia, nu din Europa, cultura lor va avea de suferit. Pacat ca noi romanii nu suntem asa. Patronii care umbla dupa sclavi sunt interesati numai de buzunarul lor, nu de comunitate. Cind se intilnesc culturi foarte diferite se vor ciocni distructiv. Culturi asemanatoare ca cele europene pot supravietui impreuna dar nu oricare culturi. Cei doi nefericiti nu sunt o problema dar oamenii se tem de cum pot evolua lucrurile. Nu-mi doresc sa ajungem ca in Franta unde in zone mari din sud functioneaza sharia nu legea franceza.

 13. Cum se poate accepta așa ceva : o minoritate să expulzeze altă minoritate? Au partid, sunt factor de decizie de 30 de ani încoace, drepturi peste drepturi și acum decid cine stă și cine nu în România!!! După ce vor decide că Harghita, Covasna și Mureș nu sunt ale românilor, vor mai face un pas până în sud și își vor „aminti” că și sudul este al lor. Cât tupeu!!!!

 14. Peste tot oamenii sunt tratati precum sclavii , asta a adus globalizarea , nu ca inainte de globalizare curgea miere si lapte .
  Lacomia multinationalelor nu are limite .

  • Nu e vorba de nici o lăcomie, companiile aleargă după profit pentru că altfel le-o ia concurență înainte. Cine are profit bun poate să plătescă bine, să atragă oameni mai competenți, să investească, are mai multe șanse de supraviețuire într-un cuvânt.

  • Ce multinationale, trolache 310? Unde anume in toata mascarada asta e implicata vreo multinationala?
   Hai sa-ti explic.

   O firma UNGUREASCA, cu patroni UNGURI, cu sediul intr-un satuc cu locuitori UNGURI, cauta muncitori. Nu-i gaseste in apropiere. Cauta mai departe, gaseste doi straini, ii aduce. Le gaseste si cazare in sat la gazde UNGURI.
   UNGURII din sat, trotilati bine de propaganda UNGUREASCA de la Buda-pesta si de preotul UNGUR, incep sa se revolte, ca de ce niste „negri” pun mainile pe painea lor. Ii opresc pe UNGURII care castigau bani din chirie, opresc fabrica UNGUREASCA care castiga bani din produsele facute acolo.
   Observi multinationalismul? UNGURII opresc UNGURII!
   Iar dupa toate astea vine un tampit care se semneaza A310 si deverseaza laturi preluate direct de la mama Rusie via Budapesta-lui-Viktoras si incearca sa spuna ca, de fapt, globalizarea e de vina! Noaptea mintii!

   Si dupa ce tot rahatul a iesit la lumina, vin altii si incearca sa spuna ca, vezi Doamne, nu e rasism, ca toata treaba e un scandal minor intre patroni si angajati… Din nou, de noaptea mintii!

   Ce globalizare? Ce multinationale, tampitule?
   E rasism! Creat si intretinut de Buda-pesta.

 15. Mi-as dori ca CNCD.ul, sub obladuirea lui Asztalos Csaba Ferenc, sa faca o ancheta serioasa, sa-i identifice pe toti cei care au spus idioteniile astea si au reusit sa alunge niste oameni din localitate si sa le arda niste amenzi colosale.
  Nu le platesc…executare silita, poprire pe salarii, pensii, masini si case sub sechestru asigurator, etc.
  Mi-e jena ca traiesc in tara asta si totodata mi-e ciuda ca nu le pot oferi un job decent si o viata normala, linistita celor 2 srilankezi.

  • pai isi fac treaba, ancheteaza acum pe patronul firmei ca i-a mutat pe aia doi de la facut paine la curatenie, pe baza de rasa, nu pe aia de au instigat, au facut presiuni, au rostogolit ura

 16. Foarte bine,Ditrau!
  ”Multiculturalismul” si ”diversitatea” au dus la inventii absurde in vest precum:”razboinici ai justitiei sociale”,”LGBTQIA+(degenerati sexual)”,”transfobie”,”islamofobie” si alte prostii nascocite de neo marxisti.
  Nu trebuie sa cedam!

 17. Catre snowflake: iti doresc tie si familiei tale tot ce le-au dorit locuitorii aia incuiati celor 2 lucratori

 18. Acei ce.s spun unguri in romania au prea multe drepturi aici, ar trebui sa li se mai taie si ei sunt minoritari la fel ca cei doi oameni din sri.lanka. rusine udmr ca ati tolerat acea adunare comunala !!!

 19. Romania este pe undeva pe la periferia istoriei europene. Suntem defazati cu 50 ani de anumite subiecte deja ‘digerate’ de alte tari UE. Nici macar incalzirea globala nu e priceputa de romani desi nu avem zapada pe afara.

  36% din romani cred ca soarele se invarte in jurul pamantului. Ce sa stie astia de Sri-lanka ?

 20. Si totusi statul roman a tratat rau secuii precuma tratat si pe romani iar Viktor Orban profita de secui cum profita si de romani,hai sa inchidem aici si sa incepem sa ne comportam omeneste

 21. Daca erau 2 japonezi , aceleasi discutii … mici si colorati

  Iliuta – Sa ne pastram totusi simtul umorului. 🙂

 22. Rasiști spălați pe creier de propaganda fascistoidă de la Budapesta.

 23. Adica rasism , intoleranta, fanatism, paranoia, mentalitate tribala jenanta.
  Propaganda lui Viktor Orban chiar e eficienta!

 24. Se fac niste confuzii.
  1-Secuii nu sunt unguri ci au fost maghiarizati.
  2-UDMR participa la maghiarizarea lor si deci nu-i apara pe secui.
  3-Secuii sunt victimele ungurilor si ar trebui sa-i vedem ca pe niste victime. Poate in subconstientul lor se tem sa nu-si piarda identitatea tocmai pentru ca au patit-o. Trebuie ajutati sa-si redobindeasca identitatea.

 25. O odrasla de maghiari instariti ,este gasita acasa plangand,de catre parinti._De ce plangi copilas[?],il intreaba tac-su. _ M-am uitat la filmul asta SF si am vazut ca in naveta cosmica sunt romani,sri-lanchezi,japonezi,americani,dar nu am vazut niciun ungur. Jupanul maghiar,ii suna pe regizor si scenarist si-i intreaba de ce nu sunt unguri in echipajul navetei cosmice internationale.Acestia,prompt,ii raspund :_ pentru ca actiunea filmului se petrece IN VIITOR.

 26. La Ditrãu s-a dat examenul tolerantei maghiarilor fata de…orice om de alta etnie,rasa. I-am vazut in propria oglinda.
  S-au vazut si ei, dar sunt incapabili sa inteleaga lumea civilizata . Fara educatia tolerantei,a respectarii celor mai elementare drepturi ale oamenilor,vor continua cu rasismul lor. E trist si rusinos

 27. …..era de asteptat asta.Mai ales in mediul rural.Cei care comentati in fel si chip o faceti din biroul vostru de la oras sau din apartamentul vostru de la oras.Oamenii de la oras se raporteaza altfel la straini, nu prea ii intereseaza cine vine cine pleaca.De multe ori nici nu realizeaza cine le moare in bloc sau cine se casatoreste.Asta ca sa va dati seama ca nu intelegeti mentalitatea omului de la sat.Eu am crescut la tara, dar de 25 de ani traiesc la oras, din care 13 in Montreal, Canada.Si aici in Canada este exact acelasi lucru ca in Romania.In Montreal, oras cosmopolit cu 3 mil de loc. oamenii nu sunt ”socati ” cine vine si cine pleaca, sunt toate semintiile posibile, dar in micile comunitati rurale, oamenii au aceeasi problema cu imigarntii.La tara oamenii se raporteaza altfel la straini, pt ca la sat toti se cunosc intre ei, toti participa la evenimentele comunitatii, la o nunta sau la o inmormantare.Nu degeaba traditiile se pastreaza la sat si nu la oras, la sat oamenii sunt mai conservatori in a primi pe cineva nou, mai ales cu diferente mari de cultura, traditii, de ce nu piele .Eu cred ca vina apartine patroanei fabricii, ca nu plateste salarii decente romanilor, ci prefera straini carora le poate cere oricate ore suplimentare sa acestia vor accepta ca sunt docili.Chiar asa a si spus.Din povestea asta, patroana a pierdut deja mult mai mult decat daca ar fi platit salarii decente romanilor.La tara , daca nu ai comunitatea de partea ta poti sa-ti iei adio de la orice afacere.Ori, tocmai asta am vazut ca se intampla, taranii refuzand sa mai cumpere painea fabricii.Deci cum se spune pe la americani : doamna patroana-LOOSERRRRRRRRRRRRRRR

  • Discutia asta va salva viata privata a multor oameni din ro. practicile ILEGALE
   sper sa se opreasca aici. E vorba despre altii …

  • Aceeasi parere o am si eu.
   „Taranul” este o amenintare pentru implementarea noii ordini si a omului nou. Este cei mai liber om.
   Comunistii internationalisti il considerau cel mai mare pericol, in timpul revolutiei franceze , in anii 20′-60′ samd.

  • „taranul” e cel mai mare pericol, ca are mintea odihnita, si tot ce nu e „alb” e pericol, ala nu e om, mai pui o cruce pe fundal, mai pui si un politcian care stie sa ii manipuleze, si iese un macel … nazism, KKK , exemple de manipulare pe baza dee „ditrau”

 28. Ce ma ‘surprinde’ in acesta povste este: Chiar asa important este subiectul incat merita copy-paste de 6 pagini. Oare in toata Romania, zi de zi, nu se intampla cazuri de discriminare in diverse forme, chiar si pe baze etnice? Aaa, ca de obicei victimele nu apartin majoritaii, si totul este ‘normal’. Aceea nu se mai cheama discriminare, ci ‘dificultati de integrare’
  Sunt de acord cu lupta impotriva discriminarii, insa – pentru cei care nu s-au prins inca – articolele despe acest caz nu sunt despre asta, ci despre a arata cu degetul.
  Daca intradevar ar fi despre discriminare ar putea fi zilnic, articole intregi despre discriminari in toata mass-media din RO.

  • Subiectul nu e important, important e scandalul. Sa nu se mai intample in Romania niciodata asa ceva. Cu echipamentele de produs paine.

 29. A vazut cineva la tv imaginile cu cei doi sri-lankezi ? Cat de rapid se miscau. E vorba de productivitatea muncii. Asta e capitalismul modern. Un sri-lankez muncea cat trei secui.

 30. Toata industria asta alimentara ar trebui pusa sub lupa, camere, inspectate periodic si neregulile mediatizate. Se face asta cateodata acolo unde traiesc eu, si te ingrozesti. Nu conteaza pakistanezi sau locali. Nu mai merg la nici un McDonald de mult, nici la pizzeria din colt. Marile lanturi de magazine alimentare au si ele probleme cu igiena, ce fac cu painea sau carnea care cade pe jos, cum schimba etichetele. Etc. Deci, nu mai cumpar de la acele magazine care au fost prinse …. da, un prilej de a rascoli alte probleme nu numai cea de a fi sau nu rasist, probleme de care suntem cu totii dependenti.

 31. Cum gândesc Ditrăuanii ?! În ungurește, în primul rând. Apoi înapoiat. Fac un pas în spate că și-au dat seama ce extremiști sunt, dar tot o dau de gard – că patronul de de vină. Așa cum se gândea pe la sfârșitul anilor 90 – patronii erau de vină pentru toate păcatele economice.

 32. „A scris şi Wikipedia că China are graniţă comună cu Nepalul şi acolo au fost doi morţi deja. Numai un singur om să aducă virusul, că eu am lucrat în microbiologie şi ştiu ce înseamnă, un singur om să fie bolnav, duce pâinea peste tot în ţară, este un pericol foarte mare”, a spus femeia.
  Tot ea a dat asigurări că în acest caz nu este vorba de rasism, chiar dacă mai sunt „un om sau doi care sunt puţin duşi de cap”, ci de faptul că patronul se poartă cu angajaţii foarte urât.

  Deci nu suntem rasisti, ne legam de aia doar pentru ca „scrie pe Wikipedia (!!!)” ca tara lor are granita cu China. Ce geografie, ce cultura generala? Femeia a lucrat 30 de ani in microbiologie si-si ia informatiile de pe Wikipedia. Pe bune?
  Si stai, ca de fapt n-avem nimic decat cu patronul, care nu plateste salarii mari, dar de care n-am zis nimic decat acum, cand ne-am dat seama ca am calcat pe bec.
  Si tot din cauza patronului i-am amenintat si pe cei care i-au gazduit pe muncitori. Probabil ca aia erau rudele patronului, nu?
  Si tot din cauza patronului am zis de religia alora, chiar daca unul din ei era chiar catolic, la fel ca restul satului, nu?
  Si am zis ca nu vrem ca „painea noastra” sa fie atinsa de „mainile negre” ale alora, dar, nu, noi nu suntem rasisti.

  Baaa!!! Aveti copii plecati prin Hungaria sau pe oriunde aiurea prin lumea asta! Cum v-ati simti ca ai vostri copii sa se intoarca acasa deoarece n-au fost primiti la munca unde s-au dus? Tot voi v-ati trimis copiii peste granite, deoarece n-ati fost in stare sa le asigurati conditii aici, dar sunteti cu coada pe sus, ca asa v-o zis preotul si asa scrie… pe Wikipedia…

  Tampiti sunteti si tampiti veti ramane!
  Dar va stricati si urmasii, ca-i cresteti in aceleasi conditii de izolare! De aia de ce nu va e mila?

 33. Cetatenii din Ditrău au mentalitatea de acum 1000 de ani,când Ducele Vajk s-a crestinat si a devenit Stefan (Istvan)….nu exclud un conflict intre patronii brutariei si sateni pentru terenuri pe unde va trece viitoarea autostrada Iasi-Marosvásárhely….Cred că patronii sunt protejati de către deputatul UDMR,Bende Sandor….cand tinerii din Ditrau plecau la MUNKA in patria mama,nu au protestat deloc satenii!!!!!

 34. Dacă se pricepe cineva la o chestie va rog sa ma lămuriți : ca sa aduci muncitori dinafara ue trebuie să le asiguri cazare plus salariu mediu pe economie , parca asa era odată specificat in legislatia muncii

 35. Unguri mai rau decat KKK-ul…