G4Media.ro

Replică dură de la Chișinău pentru oficialii de la Moscova: „Domnilor diplomați,…

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. Sursa foto/ Igor Grosu Facebook

Replică dură de la Chișinău pentru oficialii de la Moscova: „Domnilor diplomați, obișnuiți-vă cu faptul că cetățenii au dreptul de a protesta în Moldova!”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat joi seară, în cadrul emisiunii „Teritoriul Libertăţii” difuzată de portalul de limbă rusă lisa.md, că protestele din fața ambasadei ruse sunt legitime și reprezintă libertate de expresie, un drept democratic al fiecărui cetățean al Republicii Moldova. 

„Un apel către toate misiunile diplomatice – domnilor diplomați, obișnuiți-vă cu faptul că cetățenii au dreptul de a protesta în Moldova! Nu am auzit pe nimeni care a dorit să părăsească ambasada și nu a putut. Obișnuiți-vă cu asta și anume că în Moldova orice cetățean poate protesta în fața Guvernului, Parlamentului, sau Președinției. Și chiar și în fața ambasadelor. Dacă acest lucru eșuează în țările voastre, să știți că toată lumea o poate face în Republica Moldova”, a spus Grosu joi emisiunea „Teritoriul Libertăţii”, moderată de jurnalista Lilia Burakovskaia.

Declarațiile președintelui Parlamentului de la Chișinău vin după ce purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a criticat miercuri autoritățile de la Chișinău, deoarece permit proteste în fața ambasadei ruse la Chișinău. 

„De conivența cu autoritățile moldovenești, în fața Ambasada Rusiei la Chișinău se desfășoară zilnic acțiuni antiruse de aproape două luni, împiedicând activitatea misiunii diplomatice”, a spus Zaharova. Ea a menționat că „de fapt, autoritățile moldovenești aplică sancțiuni antiruse occidentale în sectorul bancar și în domeniul reexportului de mărfuri rusești”.

În ultimele trei luni, zeci de proteste au avut loc regulat în fața clădirii ambasadei ruse la Chișinău pentru condamnarea invaziei ruse în Ucraina. La unele proteste, manifestanții au cerut șoferilor care circulau pe cel mai mare bulevard din Chișinău – Ștefan cel Mare – pe care de altfel se află și ambasada Rusiei la Chișinău, să claxoneze. Acest lucru a iritat partea rusă, care a reproșează constant permisivitatea pentru astfel de acțiuni.

Mai mult, Zaharova a precizat că „unele acțiuni și declarații ale oficialilor de la Chișinău pun la îndoială angajamentul real al conducerii țării față de statutul de neutralitate, respectul pentru drepturile și interesele locuitorilor acesteia, parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia.” 

„În pofida faptului că autoritățile moldovenești nu au anunțat acest lucru, diverse structuri ale țării aplică efectiv sancțiuni occidentale antiruse în sectorul bancar și în domeniul re-exportului de mărfuri rusești”, a mai spus Zaharova. 

Oficialul rus s-a mai plâns și de faptul că Poșta Moldovei nu mai livrează colete și scrisori în Rusia.

În replică, Grosu a declarat că Moldova va respecta sancțiunile din sistemul bancar impuse Rusiei, acestea fiind importante pentru sistemul bancar moldovenesc.

„Astfel de afirmații temperamentale sugerează că facem ceea ce trebuie în luarea unor astfel de decizii. Vom pleca de la interesele noastre și nu vom crea obstacole pentru cetățenii noștri, sistemul bancar și economic”, a spus Grosu. 

Anterior și șefa statului, Maia Sandu, declarase în cadrul unei conferințe de presă ținută pe 4 aprilie că Republica Moldova nu va permite utilizarea sistemului bancar pentru eludarea sancțiunilor antiruse și nu va permite re-exportul de bunuri rusești aflate sub sancțiuni internaționale. De altfel și Ucraina a cerut expres acest lucru Chișinăul ca semn de solidaritate pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Foto: Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. Sursa foto/ Igor Grosu Facebook

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. deportarile romanilor in siberia si inlocuirea lor cu rusi au dus la rusificarea Moldovei…e deprimant sa vezi ca jumatate din Moldova a fost spalata pe creier de propaganda rusilor…🤮🤮🤮🤮🤮

  • Offf… Doamne… Din păcate, așa e…
   Dar cumva, trebuie să facem cumva să restaurăm o ordine ancestrală: căci pământul ăsta, al Moldovei, pe NOI ne-a zămislit, pe NOI ne-a plamadit… Noi suntem legați sacru de el pentru că din el venim… Iar generațiile care, fără vina lor personală, s-au născut și crescut aici după ce, și datorită politicii de exterminare și înlocuire a Rusiei, pot să-și poarte traiul în pace și liniște acolo unde este și casa lor acum, DAR… ȘI… ei trebuie să înțeleagă, în același timp, că nu ei aparțin acestui spațiu și nici pretenții nu să nu aibă, pentru că la sfârșitul zilei ei sunt numai copiii colonizatorilor care n-au nici un drept să decidă ei soarta acestui pământ și acestui neam…

 2. Brava uai!!!!

 3. Frumos raspuns. Bravo !!

 4. Trăiască Republica Moldova!!!
  Bravo lor!!!
  Oameni destoinici!!!
  Rusia=republica animalelor!!!…așa au fost și așa par să rămână!..(cu ceva excepții, desigur)

 5. BRAVO!!!
  AȘA DA răspuns!!!
  Sunt mândru de frații mei români din Basarabia și Bucovina!! Sunt tare îngrijorat pentru ei [- pentru NOI, de fapt, pentru că adânc cred că nu ar trebui să existe „noi” și „ei/voi” deliniați de un Prut… – și de cancerul imperialist al brutelor colonizatori ruși – ci NUMAI *NOI* … Și trag tare sfântă speranță să apuc să prind, încă în cursul vieții mele, Reunificarea noastră…] – da, mă tare apasă pericolul în care se află frații mei, neamul meu… Dar uite, și mândru tare… Hai, poate așa, cu niște politicieni moldoveni să ne mai dați și românilor din România niște clasă și să îi, și să ne, învățați și pe noi cum vorbește și cum se poartă un leader, că din păcate în țara ai’ mare, toate gioarsele care de care mai penale (și NUMA’ ele), din cele mai abjecte , sunt cârma pământului ăsta… Bravo, Moldova!! ♥️♥️♥️♥️